Poraba 6,4 l/100km Največja hitrost 178 km/h Cena 14.190 eur
Plusi
 • cena
 • živahen agregat
 • opazno izboljšana ergonomija v primerjavi s predhodnikom
 • serijski LED žarometi
 • solidna prtljažna prostornost
Minusi
 • rahlo cukanje hladnega motorja
 • manko posameznih asistenčnih sistemov (npr. radarski tempomat)
 • nezanesljivo delovanje zrcaljenja aplikacije Android Auto
 • neravno dno v prtljažniku ob podrtih sedežih

Če velja tista evangelijska, da je skromnost lepa čednost, potem postajajo novodobni avtomobili čedalje manj »čedni«. A pri Dacii že nekaj časa dokazujejo, da je lahko tudi skromnost pravšnji ključ do uspeha, kar nenazadnje kaže tudi novi Sandero, ki v tem trenutku velja celo za enega najbolj prodajanih modelov na evropskih tleh. Pa še dokaj čeden je! Dacia Sandero spada med tiste avtomobilske preprosteže, ki postajajo v teh časih skoraj tako redki kot proticepilci na Kitajskem, kar pa nikakor ne pomeni, da si jih ljudstvo ne želi.

Nič več Renaultov outlet

DACIA SANDERO 05Če so še pred nekaj desetletji naš prometni vsakdan bolj ali manj definirali avtomobilski skromneži, namenjeni zgolj prevozu med točko A in točko B (beri: fičko, katrca, stoenka, ipd.), se je v zadnjih časih to dodobra spremenilo. Celo toliko, da med čedalje bolj nepregledno falango raznih modnih športno uporabnih manekenov, omenjene preprosteže le še stežka najdete v avtomobilskih salonih. Škoda!

Vendar pa so pri francoskem Renaultu že davno doumeli, da avtomobilski trg potrebuje tudi tovrstna vozila, saj obstaja nezanemarljivo število voznikov, ki iščejo čim bolj racionalno prevozno sredstvo. Z znamko Dacia, ki so si jo Francozi prisvojili koncem prejšnjega tisočletja (leta 1999), so tako ustvarili izjemno uspešen poslovni model ter obenem dokazali, da nizkocenovnežem še nikakor niso šteti dnevi. Ob vsem tem čudi zgolj dejstvo, da si tovrstnega poslovnega načrta niso zamislili tudi drugi proizvajalci na evropskem trgu (npr. Volkswagen s kakšnim Wartburgom ali vsaj s Škodo ter Fiat s … Fiatom).

DACIA SANDERO 02A če so modeli Dacia še do nedavnega izgledali kot sestavljanka iz odsluženih Renaultovih delov, tega ni več, kar dokazuje tudi najnovejša, že tretja generacija modela Sandero. Zasnovana je na najnovejši koncernski platformi CMF, na kateri boste sicer našli tudi Clio, Captur in Juke. Tako že na zunaj deluje precej bolj dodelano kot predhodniki, pri katerih si imel občutek, da gre za ne najbolj posrečen produkt seminarske naloge študentov za dizajn. Pri čemer je glavni oblikovalec, François Leboine, poskrbel celo za par precej mikavnih detajlov (npr. »lamborghinijevski« svetlobni podpis žarometov), ki bi jih prej pričakovali pri kakšnem precej bolj imenitnem avtomobilskem imenu. Ob tem preseneča s serijskimi LED žarometi (sicer zgolj za kratke luči), kar je zaenkrat še redkost v segmentu.

Dobra novica!*

Dobrih novic pa s tem še ni konec! Novi Sandero se namreč lahko pohvali tudi z izdatno prenovljenim interierjem, ki je po novem precej bolj sodoben in dodelan. Pri čemer si še posebno pohvalo zaslužijo sprednji sedeži (zadnji niti ne toliko!), na katerih boste brez težav lahko preživeli tudi par stokilometrsko pot, brez da bi morali kasneje obiskati kiropraktika, kar pri prejšnjih izvedbah ni bilo ravno moč potrditi.

DACIA SANDERO 11Notranje okolje sicer krasi obilica trde plastike, ki pa – zanimivo – ne deluje preveč ceneno, k čemur dodobra pripomore (podobno kot pri novi Octavii) zanimiv dekor iz blaga na armaturni plošči, ki vse skupaj dodobra poživi. Za pridih imenitnosti poskrbijo okrogla upravljala klimatske naprave (prvič videna v Dusterju), za dandanes skorajda obvezno digitalizacijo pa 20,3-centimetrski zaslon nove multimedijske naprave, ki pa bi lahko bil odzivnejši. Slednji pripomoček se obenem lahko pohvali z brezžičnim zrcaljenjem aplikacij Android Auto (ter tudi Apple CarPlay), ki pa je tokrat deloval precej nestabilno.

Za razliko od predhodnikov novi Sandero povsem pričakovano ponuja tudi nekatere najnovejše varnostno-asistenčne sisteme (npr. sistem za prepoznavo mrtvih kotov), ki pa so po sodobnih standardih le malce preveč skopi. Tako boste na ceniku zaman iskali radarski tempomat, sistem za prepoznavo prometnih znakov, zadrževanje na voznem pasu, ipd., kar je tudi razlog, da je Sandero na preizkusnih trkih dosegel dokaj skromen rezultat (2 zvezdici).

Solidno

Prav nobene skromnosti pa novi Sandero ne kaže več med ovinki, saj je postal z novo generacijo precej bolj vozno orientiran, pri čemer se lahko pohvali tudi z dovolj natančnim ter solidno (a ne ravno vzorno!) komunikativnim volanom. Tako Sandero nikakor ne ponuja več asociacij na avtomobilizem izpred dvajsetih let in se je vsaj po tej plati dodobra približal ostalim predstavnikom avtomobilskega razreda B. Vseeno le ne smete pričakovati kakšnih pretirano dinamičnih doživetij (med hitreje voženimi ovinki namreč kaj hitro preide v izrazito podkrmarjenje), saj jim Sandero tako ali tako ni namenjen. Se pa vsekakor pozna, da je njegova karoserija vzvojno čvrstejša, saj je prečnega nagibanja opazno manj, a je obenem dobil tudi trše vzmetenje, zaradi česar ponuja manj udobja na razdrapanih cestiščih, kot smo bili tega vajeni prej. Hja, Sandero očitno ni več mišljen zgolj za romunska podeželja.

DACIA SANDERO 23Kot povsem soliden se obenem izkaže litrski trivaljnik, v katerem »rezgeta« 90 francoskih žrebcev, podprtih s turbinskim polnilnikom. V praksi razveseljuje z zelo dobro prožnostjo ter odzivnostjo pri nizkih vrtljajih (v visokih se sicer ne počuti ravno najbolje), pri čemer je tudi njegovo delovanje dovolj zvočno decentno (solidna izolacija potniškega prostora). Le ob hladnem zagonu zna biti rahlo cukajoč, kar mu ni ravno v ponos. Šeststopenjskemu menjalniku, ki skrbi za prenos moči, sicer ni moč očitati nič resnejšega, vseeno pa bi lahko bila njegova ročica za odtenek natančnejša pri hitrejših manevrih. A slednje ne predstavlja prav nobene pomanjkljivosti, da ne bo pomote, saj je v primerjavi s preteklimi izdelki neprimerljivo boljši. Poraba goriva? Okrog 6 litrov in pol na 100 kilometrov v običajnem voznem režimu, če pa boste nežni z desno nogo, pa se lahko spusti tudi pod številko 6 na potovalnem računalniku.

Brez omalovaževanja

Če je bila znamka Dacia v nekih drugih časih predmet precejšnega posmeha (spomnite se le na oddaje Top Gear) in neizmeren vir šal, temu že dolgo ni več tako. Danes francosko-romunski proizvajalec nagovarja vse racionalne voznike, ki iščejo čim več avtomobila za svoj denar ter jih niti pod razno ne zanima čedalje bolj razvejan trg rabljenih vozil. Pri tem v tovrstno formulo daleč najbolj spada že vrsto let ravno model Sandero, ki pa je v novi izvedbi naredil kvantni preskok na vseh področjih.

DACIA SANDERO 04Res pa se omenjeni preskok pozna tudi pri ceni, kjer se ne more več pohvaliti s prav diskontno višino (razen osnovne verzije brez klime, ki pa je očitno na ceniku le zaradi lepšega). Solidno opremljen primerek je namreč cenovno že precej blizu nekaterim bolj renomiranim modelom, kjer mu morda še najbolj za ovratnik diha kakšen Suzukijev Swift, Kia Rio ter celo sorodni Renaultov Clio. A se vseeno zdi, da se je Sandero precej dobro pozicioniral na trgu, kar kažejo tudi prodajne številke. Ter s tem dodobra izgubil omalovažujoč in posmehljiv imidž avtomobila za reveže, kar pa – roko na srce – nikdar niti ni bil.

Tekst in foto: Urban Acman.

* znana fraza Jamesa Maya v avtomobilski seriji Top Gear ob vsakokratni predstavitvi Dacie Sandero

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Litrski trivaljnik, podprt s turbinskim polnilnikom, v kombinaciji z mehko pretikajočim 6-stopenjskim menjalnikom razveseljuje s solidno prožnostjo ter zadovoljivo delavoljnostjo pri nižjih vrtljajih. Priganjanja v rdeče območje pa ne mara preveč.
  8
 • Notranjost
  Precej bolj prijetno krojen ambient kot pri predhodniku; lahko se pohvali tudi z opazno izboljšano ergonomijo. Zelo solidna prtljažna prostornost.
  7
 • Opremljenost
  Še največjo pomanjkljivost predstavlja pomanjkanje dandanes skorajda že samoumevnih varnostno-asistenčnih sistemov, ki pa bodo verjetno dobili svojo »domovinsko pravico« po kozmetični prenovi.
  7
 • Vozne lastnosti
  Opazno izboljšane vozne lastnosti v primerjavi s predhodnimi generacijami, kjer si še posebno pohvalo zaslužita lega na cestišču ter komunikativnejši volanski mehanizem.
  7
 • Gospodarnost
  Čeprav se nova izvedba Sandera ne ponaša več s tolikanj neprekosljivo ceno kot včasih, še vedno velja za enega bolj ugodnih nakupov.
  10
 • Zmogljivost
  90 KM, ki jih ponuja litrski trivaljnik, je dovolj radoživih za vsakodnevne premike francosko-romunske prodajne uspešnice.
  7
 • Sklep
  Da so Romuni … pardon … Francozi z novim Sanderom resnično zadeli žebljico na glavico kažejo prodajne številke, saj je v letošnjih poletnih mesecih postal celo najbolj prodajan model na evropskih tleh. Avtomobilski preprostež, ki dokazuje, da si jih ljudstvo še kako želi. Konkurenca, kje ste?
  7.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 8.990
cena testnega vozila (€) 14.190
dolžina × širina × višina (mm) 4.088 x 1.848 x 1.499
dovoljena masa vozila (kg) 1.562
emisija CO2 (g/km) 119
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 3/12/3
gibna prostornina (cm3) 999
masa praznega vozila (kg) 1.072
medosna razdalja (mm) 2.604
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 178
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 67/91 pri 4.600-5.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 160 pri 2.100-3.750
namestitev motorja spredaj prečno
obračalni krog (m) 11,68
osnovna cena vozila (€) 12.690
pnevmatike 185/65 R15
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,3 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 11,7
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 328-1.108
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 72,2 x 81,34
zavore spredaj/zadaj kolutne/bobni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

29 komentarjev za "Skromnost je lepa čednost"


2 leta 7 meseci nazaj

Mi lahko pove kdo logiko za tem, da kupi tak novi avto za 10.000 namesto rabljenega 3-4 leta višje kvalitete?

RedBaron
2 leta 7 meseci nazaj

Zadeva je (po eni strani) sila enostavna. Nekdo, ki je odvisen od avta, ne živi v mestu, se vsak dan vozi na šiht… rabi zanesljiv avto. Če kupiš 3-4 leta star avto, višjega ranga od dacie, mora imeti prevoženih 200 kkm+, da ga dobiš za tako ceno. Kar sicer ni kritično, je pa lahko potencialno precej drago in, kar je še huje, si brez avta, nimaš pa kritega nadomestnega avta za čas popravila -> vem iz prve roke 🙂 No, ampak imaš pa renomiran avto, ki je boljši od dacie… čeprav je na servisu in bi ga takrat najraje polil z bencinom in zažgal… in se brezskrbno odpeljal z novo dacio 🙂 🙂

Po drugi strani, pa nova dacia, je NOVA, ima 0 km, ima garancijo in če že gre kaj narobe, lepo pokličeš servis, dobiš nadomestni avto in se ne sekiraš…
Res pa DACIA ni tako ugledna, dodelana kot so dražje znamke… pač tako je to.

Pač vsak se odloči, kakor misli da je najboljše za njega.

2 leta 7 meseci nazaj

Nisem imel v mislih razne Audije in Bmw in podobno, mi je jasno kaj dobiš za to ceno. Ampak recimo Polo? Clio? Yaris?
no…kakor za koga 🙂

cashy
2 leta 7 meseci nazaj

Od te nove verzije Sandera pa res ne vem, če obstaja še kaka razlika med njo in Cliom, ki je vredna tega, da se raje kupi rabljenega cliota namesto novega Sandera.

D12J12
2 leta 7 meseci nazaj

Čisto enostavno. Obstaja nepisano pravilo, ki se ga skoraj noben ne drži. Avto v vrednosti enoletnih plač. 3 leta star res pride 10k €, nova nabavna cena tega vozila je bila višja, kar posledično pomeni dražje zavarovanje, vzdrževanje itd. Koliko ljudi se je zaklalo z visokim rangom za male pare ko je prišlo do popravila.

Blinder
2 leta 7 meseci nazaj

Mi poveš logiko za tem, da nekdo kupi 3-4 leta rabljen avto, namesto 6-7 let starega (še) višje kvalitete?
Nekaterim je avto le vozilo in jim ni pomembna kvaliteta, …

2 leta 7 meseci nazaj

2,3,4 leta star avto je praktično skoraj nov avto, ki je izgubil 30% vrednosti, 6-7 pa ravno ni več nov avto se strinjaš? Jaz enostavno samo vprašam, ne vem kaj ene tako moti vprašanje, mislim, da je čisto na mestu.

VW-T4
2 leta 7 meseci nazaj

Da dobiš 2,3 leta star avto od fizične osebe, ki ga menja z malo km zato ker se ga je naveličal, moraš imet srečo. To kar se pri nas prodaja kot 3,4 leta staro, so avti od podjetji, lizingi iz tujine, in tej avti imajo vsi po 150.000km in več. Pač sej vsakemu svoje, ampak imet kupca takšne dacie za neumnega je pa neumesno. Jaz se tudi držim, da če grem preko letnega prihodka, kupim izključno nov avto. Jaz se ne sekiram kaj si sosedi mislijo, in bi se tudi z takšno dacio komot vozil, in ne to za 15.000 ampak s tisto za 10.000. Če pa nekdo dela velike kilometre je pa ja jasno, da to ni primeren avto. In če delaš 100km na dan, se verjetno tudi ne voziš po podpovprečno plačo (če ne se je za vprašat po smiselnosti tega početja).

VW-T4
2 leta 7 meseci nazaj

Ne bi mogel bolje povedat.

cc09
2 leta 7 meseci nazaj

Nekateri rabijo avto, ki dela.

VW-T4
2 leta 7 meseci nazaj

Pri nizkocenovniku je minus to da nima radarskega tempomata?

mrtwelvetrees
2 leta 7 meseci nazaj

Lahko bi ga dali v ponudbo, vendar nočejo, ker vedo da bi takšni kupci plačali več, zato jih preusmerijo na Renault modele.

VW-T4
2 leta 7 meseci nazaj

No ja vseeno, pri vsej tej dodatni opremi avto tudi ni več nizkocenovnik, kar tudi nima več smisla. Takšen avto je zanimiv, dokler je dobavljiv brez neke dodatne opreme, ki je pri drugih “serijska” in so zato cenejši. Sandero je super avto, da daš zanj dobrih 10.000€, če ga pa kdo misli naložit za preko 15.000e pa ne vidim smisla. Ima zato renojevo paleto.

2 leta 7 meseci nazaj

lep

meganer
2 leta 7 meseci nazaj

Največji minus v mojih očeh je motor.

900ccm kupiš motor ne avto.

Kako greš to z 4 osebam na morje ….. Prehiteva ….
Vem, da avto ni namenjen temu …. Ampak vseeno

cc09
2 leta 7 meseci nazaj

Kje ti živiš zadnjih 10 let? 1,0 je normalen motor za golfa, zakaj ne bi bil za dacio.

2 leta 7 meseci nazaj

Ti kar imej 1.0 motor pa se slišimo čez 10 let boš povedal kaj je od njega ostalo…

meganer
2 leta 7 meseci nazaj

Povedano po pravici, še nisem vozil 0.9T.
Slišal pa od 3 k so vozili ……. Da ni ….. Ni kubikov za speljevanje.

Golf …. 1.0T …. Tudi povohal nebi.
Zame pod 1.5T (če že bencinar) in 130km tud povohal nebi. Pač sem mnenja, da tak avto ni primeren za AC in hitrost nad 120kmh.

Za 2x na leto, do morja ….. Pa sigurno pride.

Pa sem večkrat napisal, da bi mel dusterja. Samo EDC in 4×4.

cc09
2 leta 7 meseci nazaj

Ti ne bi, nekdo se pa s tem normalno vozi. 1,0 turbo v takem avtu kot je dacia, clio itd, je čist dovolj. V golfu je pa tudi za nekoga dovolj. Če tvoji kolegi ne znajo speljat z 1,0…potem je z njimi nekaj narobe, ne pa z motorjem.

xxl
2 leta 7 meseci nazaj

1.0 iz VAG zelo dobro kaže svoje konje.

Bucko99
2 leta 7 meseci nazaj

Men je minus ”rahlo cukanje” pri hladnem motorju… a bo renault sploh kdaj to odpravil ?

Aesthetics
2 leta 7 meseci nazaj

Tole rahlo cukanje pri hladnem imam tudi sam na TSI motorju. Kaj bi to lahko bilo? Oz. kaj je pri TCe motorju težava?

xxl
2 leta 7 meseci nazaj

Tudi na mojem bivšem T-Roc je cukalo, pa so odpravili pri posodobitvi, ostalo je naprej cukanje pri speljevanju. To je zaradi izpustov, revne mešanice, da zadovoljijo WLTP normo, eni trdijo. 😉

mrtwelvetrees
2 leta 7 meseci nazaj

A pol bi to lahko rešil privat s čipiranjem (nalaganje druge mape) ?

jack86
2 leta 7 meseci nazaj

Še kaka podobna na elektriko z dometom 250km in je zmaga.

 
Aloha
Središče pozornosti