Poraba 5,7 l/100km Največja hitrost 180 km/h Cena 24.386 eur
Plusi
 • Sposoben štirikolesni pogon
 • Dizelski agregat
 • Zanesljiv na vseh podlagah
 • Zaslon na dotik je intiutiven
Minusi
 • Preozek sedalni del sedežev
 • Tresenje vzvratnega ogledala
 • Glasnost dizelskega agregata

Suzuki je že 45 let eden najpomembnejših igralcev v segmentu športnih terencev, a je bil zaradi svoje prodajne politike in neposrečene oblike kar nekaj časa spregledan s strani evropskih kupcev. Po drastični prenovi modela SX4 S-Cross je prišel čas, da konkurenci pokaže zobe še Vitara. Privlačna, zmogljiva, sposobna in cenovno privlačna si zasluži kos pogače v vedno bolj priljubljenem segmentu.

Suzuki je že davnega leta 1970 na ceste pripeljal terensko navdahnjenega Jimnyja, leta 1988 pa je predstavil predhodnico glavne akterke tega testa, prvo Vitaro. Po treh milijonih prodanih primerkih sem se moral osebno prepričati, zakaj je aktualna, četrta generacije Vitare, v svet športnih terencev prinesla vznemirjenje.

Če kdo zna, zna Suzuki

Med japonskimi proizvajalci vozil sta širši javnosti, ob omembi besede športni terenec, bolj znana Nissan in Toyota. Prvi je svetovno javnost pretresel z modelom Juke in kasneje še z modelom Qashqai, Toyota pa je zadelo v polno s terensko prepričljivim modelom RAV-4.

Suzuki, četrti največji proizvajalec vozil na Japonskem, je nenehno capljal za konkurenti in, kljub prepričljivemu pogonu in zasnovi, zaradi povsem samosvoje oblike ostal v senci največjih. Jimnyja so pred kratkim osvežili, SX4 S-Cross pa orje ledino in je postal znanilec nove prihodnosti znamke.

Vitara me je v grobem prepričala že na slovenski predstavitvi, med daljšim druženjem pa sem spoznal to, kar sem načeloma že vedel – fantje pri Suzukiju vedo stvar ali dve o športnih terencih, vse skupaj pa odlično zapakirajo v privlačen paket.

Odločno naprej

Vitara je z nekaj oblikovnimi elementi pridobila na svoji privlačnosti, netipično japonsko pa je zanjo na voljo kar deset različnih barv karoserije in kar dva dodatna barvna odtenka strešne linije. Na testu je v moje roke sicer prišla verjetno najbolj neposrečena barvna različica, zaradi katere deluje manj atraktivno, vendar po drugi strani ravno zaradi njene nevpadljivosti lahko priroma v roke lastnikov, ki si na cesti ne želijo preveč izstopati.

Vitara je z nekaj oblikovnimi elementi pridobila na svoji privlačnosti, netipično japonsko pa je zanjo na voljo kar deset različnih barv karoserije in kar dva dodatna barvna odtenka strešne linije.

Nekatere oblikovne rešitve so si oblikovalci izposodili pri presenetljivo večjemu modelu SX4 S-Cross, s pomočjo pokončnih dnevnih žarometov LED, z modro obarvano notranjosti žarometa in z linijami bogatim nosom obljublja veliko. Žal se ta občutek izgubi ob pogledu na zadek vozila, ki deluje nezaključeno in ne sledi polnosti sprednjega dela.

Z nekaj več kot štirimi metri dolžine ni največji športni terenec na trgu, vendar z nabito držo in višino daje vtis večjega vozila. V dolžino je celo 12 centimetrov krajša od modela SX4 S-Cross, vendar kljub temu ponuja 375 litrov prtljažne prostornine.

Fiat, hvala!

Suzuki Vitara_31Dizelski 1,6-litrski agregat si je Suzuki za Vitaro sposodil pri Fiatu; z 88 kilovati in 320 njutnmetri navora moči ni na pretek, vendar s pomočjo odzivnosti v nizkih vrtljajih in lepo porazdelitvijo navora prepriča v vseh hitrostnih razredih. Na trenutke je Fiatov dizelček gordnjav in v hladnem delovnem območju rad dvigne povprečno glastnost za kakšen decibel, a je v splošnem njegovo delovanje odlično in vzbuja zaupanje s pomočjo 6-stopenjskega ročnega menjalnika.

V kombinaciji z dizelskim agregatom in štirikolesnim pogonom AllGrip je Vitara od bencinske s pogonom na prednji kolesni par težja za zajetnih 200 kilogramov, pa je občutek na dokaj mehkem volanskem obroču kljub temu zanesljiv in samozavesten.

Štirje programi za različne situacije

Suzuki Vitara_17Štirikolesni pogon All grip ponuja štiri programe, ki jih izberemo z vrtljivim gumbom na osrednjem grebenu v potniški kabini. Osnovni program je Auto, ki pogon primarno usmerja k prednjemu kolesnemu paru. V primeru, da pride do nepredvidljive situacije, se po potrebi moč prenese še k zadnjemu kolesnemu paru. Pri izbranem programu Snow je štirikolesni pogon v stalnem delovanju, sistem pa nenehno nadzira tudi pospeševanje in motorni navor.

Najbolj zahtevnim terenom je namenjen program Lock, slednji zaklene pogon med obe osi in s tem poskrbi za čimboljši oprijem na vseh podlagah. Program ves čas vožnje nadzira, da se kolesa ne vrtijo v prazno in prenese navor tja, kjer imajo kolesa najboljši oprijem s podlago. Za največje terenske navdušence je tukaj še sistem za spuščanje po strmih klancih. V programu Sport je vozniku na voljo največ navora in moči, med samo vožnjo pa je razlika očitna, saj Vitara postreže z bistveno boljšimi zmogljivostmi kot v programu Auto.

Ne more skriti porekla

Mali križanec s svojim videzom in postavo zlahka preslepi marsikoga, a svojega porekla ne more skriti v potniški kabini. Ta je tipično japonsko plastična in preprosta – vse je na svojem mestu, vendar resnici na ljubo po občutku kvalitete ne dosega standardov tekmecev. Armaturno ploščo krasi pregleden zaslon na dotik, ki prinaša nekoliko drugačno upravljanje za glasnost in izklop. Po začetnem skepticizmu se je drsnik za glasnost izkazal kot zelo priročen in intuitiven, kar pa ne velja za stikalo za vklop/izklop enote, saj je premajhno in pomaknjeno preveč v kot enote.

Vitara v ospredje postavlja aktivno in pasivno varnost. Kameri za vzvratno vožnjo se pridružijo še aktivni tempomat, opozorilnik pred naletom in sistem za samodejno zaviranje pri hitrostih do 30 km/h. Suzuki je s tem naredil korak naprej, a tresenje vzvratnega ogledala, preozki sedalni del in slabša zvočna izolacija pri višjih hitrostih še vedno opozarjajo, da je še nekaj prostora za izboljšave. Kljub temu je Vitara vozilo, ki ponuja ogromno za razmeroma dostopno ceno.

24 tisočakov ni malo…

…vendar je cena ob dolgem spisku dodatne opreme, štirikolesnem pogonu, dvobarvni zunanjosti, dizelskemu agregatu ter številnih asistenčnih sistemih pravzaprav zelo konkurenčna, kupci japonskega terenca morajo le pozabiti na nekatere zamere v potniški kabini. Renault Captur in Peugeot 2008, kot dva izmed bližnjih konkurentov, ponujata samo možnost pogona na sprednji kolesni par. Nemški tekmeci so po pravilu bistveno dražji, cenovno ne zaostajata niti Jeep Renegade in Fiat 500X, Nissan Juke pa oblikovno in cenovno izstopa iz dosega Vitare.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Odličen dizelski agregat, 6-stopenjski ročni menjalnik in štirikolesni pogon sodelujejo brez težav, se povezujejo in dopolnjujejo.
  9
 • Notranjost
  Notranjost ne sledi zunanjosti in je preveč plastična in pusta. Monotonost razbije zaslon na dotik, potniška kabina pa je zaradi velikih stekel svetla in presenetljivo prostorna.
  7
 • Opremljenost
  Dodatni opremi se je pridružilo lepo število asistenčno-varnostnih sistemov, med njimi izstopata aktivni tempomat in sistem za samodejno zaviranje v sili. Dobrodošel dodatek je tudi zaslon na dotik.
  8
 • Vozne lastnosti
  Volanski obroč nudi zadovoljivo mero samozavesti in voznik se ne boji zapeljati na brezpotje. Vitara je dovolj udobna in agilna, da se odlično znajde tudi v urbanih središčih.
  8
 • Gospodarnost
  Fiatov dizelski agregat je varčen ter v kombiniranem režimu porabi manj kot šest litrov goriva, za 24 tisočakov pa Vitara ponuja najboljšo opremo, dizelski agregat in štirikolesni pogon, zato je cenovno konkurenci skoraj nedosegljiva.
  9
 • Zmogljivost
  Moč 88 kilovatov je dovolj za običajnega uporabnika, za boljši vtis poskrbi odzivnost v nizkih vrtljajih, vse skupaj pa nadgradi zmernih 320 njutnmetrov navora.
  8
 • Sklep
  Suzuki Vitara z novim videzom, izboljšano potniško kabino in najnovejšimi varnostno-asistenčnimi sistemi vstopa v novo življensko obdobje. Z odličnim pogonskim sklopom ponuja prepričljiv paket, vendar ni brez napak.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 24.386
dolžina × širina × višina (mm) 4.175 x 1.775 x 1.610
dovoljena masa vozila (kg) 1.870
emisija CO2 (g/km) 111
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.598
kompresija (1:) 16,5
masa praznega vozila (kg) 1.295
medosna razdalja (mm) 2.500
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 180
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 88/120 pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 320 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,4
osnovna cena vozila (€) 14.500
pnevmatike 215/55 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,7/4,0/4,2
pospešek 0-100 km/h (s) 12,4
prostornina posode za gorivo (l) 47
prostornina prtljažnika (l) 375/1.120
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 79,5 x 80,5
zavore spredaj/zadaj prisilno hlajene kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Fizika udari nazaj
Družinsko veselje