Poraba 7,1 l/100km Največja hitrost 175 km/h Cena 17.885 eur
Plusi
 • mestna okretnost
 • preglednost iz vozila
 • udobno podvozje
 • število odlagalnih mest
Minusi
 • odzivnost zaslona na dotik
 • skrite tipke levo od volana
 • impulzno stikalo za stekla zgolj pri vozniku
 • prostornost za glave na zadnji klopi
 • ne najbolj prepričljive motorne zmogljivosti
 • cena testnega vozila
 • varnostni paket ob doplačilu
 • neosvetljena stikala na volanskem obroču

Pri Toyotinem modelu Yaris imam že od nekdaj občutek, da gre za izjemno zanesljivega sopotnika na štirih kolesih, ki te zlahka ne bo pustil na cedilu. Pravi avtomobilski tovariš, pri katerem pa se vseeno zdi, da ga je v tej izvedbi – podobno kot politike z enakim nazivom – vsaj malce že povozil čas.

Katamaran z botoksom

Če povsem pozabimo na Mercedesov razred G, Rolls Royceovega Phantoma in Suzukijevega Jimnyja, je v avtomobilskem svetu sedem let precej dolga doba. V tem času se namreč praviloma povsem zamenja modelna generacija posameznega avtomobila, pri čemer se omenjeni cikel v zadnjem času celo skrajšuje zaradi čedalje bolj spremenjenega življenjskega sloga novodobnih potrošnikov.

TOYOTA YARIS 02

Zatorej nikakor ne čudi, da tudi zadnja generacijska izvedenka Toyotinega Yarisa, ki ga gledamo na naših cestah že vse od leta 2011 (oziroma od konca decembra 2010 na japonskih), deluje že rahlo utrujeno. Pa četudi je bila vmes dvakrat deležna detajlnejše kozmetične prenove, ki naj bi jo dodobra osvežila. A se vseeno zdi, da je bilo zadnje tovrstno »friziranje« v lanskem letu, pri katerem so redoljubni Japonci malemu Yarisu namenili kar 900 (!) povsem novih sestavnih delov, narejeno vsaj malce preveč na silo. Saj sedaj zgleda kot dama, ki so ji namenili za odtenek preveč botoksa, kar se še najbolj opazi po vidno prevelikih (prvenstveno zadnjih) svetilih. A tovrstnih »modnih trikov« smo od japonskih proizvajalcev tako ali tako že od nekdaj vajeni.

Kakorkoli že, s preoblikovanjem zunanjosti, pri čemer so si Toyotini oblikovalci menda vzeli za vzor linije katamarana ter verjetno bili tudi malce pod vplivom stripov manga, so želeli ustvariti nekoliko bolj igrivo štirikolesno kreacijo. A je le potrebno priznati, da tiste ljubke »cortkanosti«, ki jim je tako dobro uspela pri manjšem modelu Aygo (ter nenazadnje tudi pri prvi generaciji, ki je bila na trgu med leti 1998 in 2006), nekako niso uspeli pričarati. Pa četudi je obarvan v še tako živahne karoserijske barve.

Na vzhodu nič novega

Pri enem največjih avtomobilskih proizvajalcev na zemeljski obli se znajo hkrati pohvaliti, da so pri zadnji kozmetični prenovi porabili kar 90 milijonov evrov, a je bil očitno manjši del zneska namenjen notranjosti. Tako bodo zgolj največji pikolovci uzrli novo obliko zračnikov, ki spominjajo na letalski propeler, modro osvetlitev merilnikov ter nekatere novejše barvne kombinacije. In to je to!

TOYOTA YARIS 11

Četrto generacijo Yarisa, ki se bo po vsej verjetnosti pojavila na trgu leta 2019, tako čaka kar nekaj izboljšav, katere bi si sicer zaslužila že tokratna. Pa naj gre za odzivnejši zaslon info-zabavnega elementa, ki nehote spominja na cenene tablične računalnike, saj je potrebno določen ukaz pogosto pritisniti večkrat. Ali za osvetlitev tipk na volanskem obroču, kar dandanes poznajo že nizkocenovni modeli najmanjšega avtomobilskega segmenta, ki so enkrat cenejši od tokrat preizkušenega primerka. Ali pa vsaj za malce manj nerodno postavitev tipk levo za volanskim obročem (vklop sistema predhodne zaznave in opozorila na morebitni trk, sistema samodejnega uravnavanja dolžine svetlobnega snopa ter sistema opozarjanja ob nenamerni menjavi voznega pasu), ki so dodobra skrite pred voznikovim pogledom

Nov vetrič

Še največ novih sestavnih delov, ki so jih Toyotini inženirji namenili prenovljenemu Yarisu, se je tokrat znašlo pod motornim pokrovom, kjer je vgrajen povsem nov 1,5-litrski bencinski štirivaljnik dual VVT-IE, ki zamenjuje 1,33-litrski agregat. Novi Toyotin motor se sicer ne uklanja najnovejšim trendom avtomobilske mode, saj se ne ponaša s tolikanj modernim turbinskim polnilnikom, a je vseeno – pričakovano – živahnejši od svojega predhodnika ter tudi varčnejši. Tovarna sicer navaja v teoriji za 12% manjšo porabo goriva.

TOYOTA YARIS 04

Vendar pa navkljub temu, da pod motornim pokrovom razgraja 111 »konjičev«, tega v praksi nekako ni čutiti. Z navorom nič kaj radodaren štirivaljnik (136 Nm, ki so na voljo pri 4.400 vrtljajih) se namreč dodobra zbudi šele v višjih vrtljajih, kar zahteva nemalo dela s (sicer dovolj natančno in mehko premikajočo se) prestavno ročico. Tako ni prav nobeno presenečenje, če boste morali že na kakšnem ne pretirano strmem avtocestnem klancu pretakniti celo v 4. prestavo, če boste želeli slediti 130 km/h hitremu prometnemu toku. Med avtocestnimi ekskurzi pa se mi je prvič tudi zgodilo, da je indikator za optimalno pretikanje prestav kazal pri izjemno rahlem vzponu, ko je avto brzel okrog 120 km/h, pri čemer je merilnik vrtljajev kazal vrednost 3.000, da že moram prestaviti v nižjo prestavo. Zanimivo.

A če pri zmogljivostih, ki jih ponuja najmočnejša bencinsko gnana verzija v ponudbi (z izjemo serije GRMN), lahko govorimo o dokajšnji rezerviranosti, pa tega žal ne moremo pri porabi goriva. Le ta se je namreč gibala ves čas tokratnega (sicer dokaj zimsko obarvanega) testa okrog številke 7,5 in se je zmanjšala za pol litra zgolj med daljšimi relacijskimi potmi.

Pozorno pri izbiri paketov

»So leta minila!« sem sam pri sebi zamrmral ob koncu tokratnega testa. Toyotin Yaris, ki je sicer že od prve generacije dalje veljal za enega najbolj simpatičnih ter tudi dokaj unikatnih predstavnikov svojega avtomobilskega segmenta, je namreč v tej izvedbi zapadel v precej sivo povprečje, kjer ga prehiteva konkurenca po dolgem in počez. Edini resnejši argument tako predstavlja zgolj dolgoročna zanesljivost, kar nenazadnje dokazuje tudi statistika okvar, kjer se Yaris vrsto let uvršča na začetek razpredelnic. Ter opcija hibridnega pogonskega sklopa, ki je še vedno unikum v tem razredu.

TOYOTA YARIS 03

A Yarisova starost je lahko obenem tudi velika prednost, saj so tovrstni »starčki« že preboleli vse možne otroške bolezni, trgovci pa jih znajo ponujati za dovolj ugodno ceno. Le pazljiv je potrebno biti pri izbiri paketov, saj je lahko že malce bolj pametna konfiguracija precej bolj ugodna kot pri tokratnem testnem primerku. Ter obenem nekoliko spregledati konkurenčno ponudbo, kjer za (ugodno) ceno ponujajo precej bolj sveže zadevščine (beri: Suzuki Swift, Hyundai I20, ipd.).

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Najnovejši bencinski agregat, ki zamenjuje 1,33-litrskega, je sicer močnejši od slednjega, a mu še vedno manjka malce več iskrivosti. Še najbolj pa prepriča z mirnim in tihim delovanjem.
  7
 • Notranjost
  Zadnja kozmetična prenova je poskrbela za nekaj nebistvenih olepšav (nove barvne kombinacije ter posamezne manjše oblikovalske poteze), a še vedno ostajajo nekatere stare zamere (neosvetljena stikala na volanu, impulzno stikalo za stekla le pri vozniku, …).
  7
 • Opremljenost
  Najbogatejši Yarisov opremski paket sicer prinaša tudi nekatere dokaj nadstandardne elemente (dodatki iz alcantare, brezstični klujuč, …) za ta avtomobilski razred, a je še vedno potrebno doplačati 400 evrov za (dandanes že samoumevni) varnostni paket.
  8
 • Vozne lastnosti
  V tem avtomobilskem segmentu najdemo kar nekaj bistveno bolj vozno prepričljivih (Ibiza), kakor tudi uživaških konkurentov (Fiesta).
  6
 • Gospodarnost
  Navkljub temu, da cene tovrstnih malčkov v zadnjem času čedalje bolj švigajo v nebo (poglejte zgolj cenik novega Pola), je skorajda 18 tisočakov za Yarisa le preveč. A je lahko ob pametnejši konfiguraciji (npr. akcijski paket Sol za 12.390 evrov) bistveno bolj ugoden.
  7
 • Zmogljivost
  111 »konjev«, kolikor jih ponuja novi 1,5-litrski agregat, sicer na papirju obljublja veliko, a se jih v praksi nekaj razgubi neznano kam.
  6
 • Sklep
  Tretja generacija Toyotinega Yarisa, ki jo gledamo na cestah že dolgih sedem let, navkljub izdatnejšim kozmetičnim prenovam ne more več povsem zakriti svojih starostnih gub. A je lahko ob kakšnih akcijskih ponudbah še vedno dovolj zanimiva.
  6.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 10.120
cena testnega vozila (€) 17.885
dolžina × širina × višina (mm) 3.945 x 1.695 x 1.510
dovoljena masa vozila (kg) 1.545
emisija CO2 (g/km) 109
emisijski razred Euro6
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 3 (100.000 km)/5/12/5
gibna prostornina (cm3) 1.496
kompresija (1:) 13,5
masa praznega vozila (kg) 1.115
medosna razdalja (mm) 2.510
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 175
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 82/111 pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 136 pri 4.400
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
osnovna cena vozila (€) 15.790
pnevmatike 175/65 R15
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,2/4,0/4,8
pospešek 0-100 km/h (s) 11,2
prostornina posode za gorivo (l) 42
prostornina prtljažnika (l) 286-1-119
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja bencinski
vrtina × gib (mm) 72,5 x 90,57
zavore spredaj/zadaj kolutne/bobnaste
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Tovariš"


xxl
2 leta 2 meseci nazaj

111 KM in 11,2 do 100, 175 km/h. Porazno.

Firediver
2 leta 2 meseci nazaj

Za penzioniste – in vedno več jih bo – to ni problem. Itak bodo strahoma prilezli do 70km/h in to ne prehitro, da jih ne bi infarkt od pospeška!

cashy
2 leta 2 meseci nazaj

Za večino bodočih in zdajšnjih svežih penzionistov bo tale Yaris predraga zadeva, tako, da je strah pred njimi večinoma odveč :p

nejc1
2 leta 2 meseci nazaj

Penzionisti ne bodo gledali kaj več od 1.0 motorja…

muc396
2 leta 2 meseci nazaj

Smo v času gospodarske rasti, ne vem ali se plače višajo (meni ne), vidim pa, da se krepko višajo cene avtov. Predvsem malih. Yaris za skoraj 18t €, enako ali celo več tudi Polo in še kakšen!

xxl
2 leta 2 meseci nazaj

To je relativno, cena brez popusta. Tast bo verjetno vzel corollo 1,6 luna za 16350, malo za takšen avto,ne glede na to, da je zuni od 2014.

Firediver
2 leta 2 meseci nazaj

Naj kar navijajo cene, bo že realizacija pokazala tisto, kar že vemo…no ja, bo pa prostora za kasnejše popuste več!

 
Transformer
Boljša?