Novice

Fordov 1,0-litrski EcoBoost je osvojil priznanje ‘Mednarodni motor leta’; majhen, a zmogljiv motor je največkrat opisan kot ‘izjemen’

Fordov novi 1,0-litrski EcoBoost motor, ki je letos ob uvedbi v Focusu v Evropi požel veliko hvale, je danes prejel priznanje “Mednarodni motor leta” za leto 2012.

Majhen trivaljni motor z najsodobnejšo tehnologijo je osvojil še dve drugi nagradi – postal je “Najboljši novi motor” in “Najboljši motor z manj kot 1,0 litra” po izboru revije Engine Technology International, priznanja pa temeljijo na glasovih žirije s 76 novinarji iz 35 držav po vsem svetu.

To je prvo Fordovo priznanje “Mednarodni motor leta” v 13-letni zgodovini podeljevanja tega naziva. Pomemben podatek je tudi dejstvo, da je 1,0-litrski EcoBoost zbral največ glasov doslej.

“Ko smo začeli načrtovati ta motor, smo letvico postavili izjemno visoko,” je povedal Joe Bakaj, Fordov podpredsednik za globalne pogonske sklope. “Hoteli smo zagotoviti osupljivo majhno porabo goriva, izjemno zmogljivost, tiho delovanje in prefinjenost – in vse to z zelo majhnim, trivaljnim motorjem.”

“Ekipa se je na videz nemogočega izziva lotila z nekaj presenetljivimi inovacijami,” je dodal Bakaj. “Rezultat je motor, ki spreminja pravila igre med bencinskimi motorji po vsem svetu.”

Dean Slavnich, predsednik žirije za podelitev priznanj “Mednarodni motor leta” in urednik revije Engine Technology International, je povedal: “Zmago je zasluženo osvojil resnično izjemen motor.”

Motor, ki bi ga lahko odložili na list papirja formata A4, so zasnovali v Fordovih tehničnih centrih v britanskem Duntonu in v nemškem Merkenichu. Izdelujejo ga v Fordovih proizvodnih obratih v Craiovi v Romuniji in v Kölnu.

Ko voznik v območju nizkih vrtljajev pritisne na plin, se 1,0-litrski EcoBoost hitro odzove s turbopolnilnikom z majhno vztrajnostjo, največjo moč pa razvije vse do 248.000 vrtljajev turbine v minuti.

Med inovacijami 1,0-litrskega motorja EcoBoost so tudi:

• izpušni zbiralnik, lit v glavi valja, zniža temperaturo izpušnih plinov, da omogoči optimalno razmerje med gorivom in zrakom v širokem območju vrtljajev;

• edinstveno ohišje iz železove zlitine omogoča hitrejše ogrevanje motorja in v primerjavi z običajnim aluminijastim ohišjem za 50 odstotkov zmanjša porabo energije za ogrevanje, kar se odraža tudi na porabi goriva;

• glavna pogonska jermena motorja sta potopljena v olje, zato je delovanje motorja tišje in učinkovitejše;

• konfiguracija motorja namesto energetsko potratnih izravnalnih gredi uporablja namerno “neuravnoteženje” vztrajnika in jermenice.

1,0-litrski EcoBoost je bil letos v Evropi premierno uveden v Focusu in bo v drugi polovici leta na voljo tudi v modelih C-MAX in B-MAX. Poleti bodo lahko 1,0-litrski EcoBoost izbrali kupci Fordovih modelov v ZDA, pozneje pa še v pacifiškem delu Azije in v Afriki.

Novi Focus z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost s 100 KM je najvarčnejši v svojem razredu, saj porabi samo 4,8 l/100 km*, izpusti CO2 pa znašajo 109 g/km. Model s 125 KM porabi 5,0 l/100 km pri izpustih CO2 114 g/km.

V prvem polnem mesecu, ko je naprodaj v Evropi, je Focusa z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost naročilo več kot 4700 kupcev, kar pomeni skoraj četrtino vseh Fordov Focusov na Fordovih 19 tradicionalnih evropskih trgih.

Ford Evropa načrtuje trikratno povečanje letne proizvodnje vozil z učinkovitimi bencinskimi motorji EcoBoost, kar bi pomenilo povečanje s 141.000 vozil v letu 2011 na 480.000 do leta 2015. Po Fordovih pričakovanjih bo več kot 300.000 teh vozil opremljenih z 1,0-litrskim EcoBoost motorjem.

Žirijo za priznanje “Mednarodni motor leta” sestavlja 76 novinarjev iz medijev, ki se v 35 državah po vsem svetu ukvarjajo z avtomobilizmom. Sodniki ocenjujejo vozne lastnosti, zmogljivost, varčnost, prefinjenost in uspešno uporabo naprednih tehnologij za motorje. 1,0-litrski EcoBoost je bil med sodniki tako priljubljen, da je prejel kar 28 odstotkov več točk od najbližjega tekmeca in skupno največ točk med vsemi motorji v zgodovini tekmovanja.

“Dejstvo, da trivaljnik s tako lahkoto poganja vozilo, kot je Ford Focus, kaže, da bo prihodnost motorja z notranjim zgorevanjem zelo, zelo svetla,” je povedal Slavnich, član žirije in urednik revije Engine Technology International. “Moč, odzivnost in izjemna dejanska poraba goriva pomenijo le vrh ledene gore pri tem motorju in njegovih lastnostih, s katerimi že danes navdušuje voznike. Ford, odlično ste opravili svojo nalogo!”

Tudi drugi sodniki niso varčevali s hvalo 1,0-litrskega motorja EcoBoost.

“Če je prihodnost zmanjševanje motorjev, bi težko našli boljši primer od tega. Motor odlikuje enaka moč kot pri atmosfersko polnjenem 1,6-litrskem motorju, ki ga bo nadomestil, obenem pa je veliko bolj dinamičen pri vožnji,” je povedal britanski novinar John Simister.

“Z odličnim navorom pri nizkih vrtljajih se ta tehnološko napredni trivaljni turbo odlikuje z zmogljivostjo majhnega turbodizelskega motorja, a brez hrupa in vibracij,” je zapisal Christophe Congrega iz francoske revije L’Automobile.

Vir: Ford

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Fordov 1,0-litrski EcoBoost je osvojil priznanje ‘Mednarodni motor leta’; majhen, a zmogljiv motor je največkrat opisan kot ‘izjemen’"


before
11 leta 10 meseci nazaj

Čas bo pokazal ali so z downsizingom pretiravali, ampak skorajda ne verjamem, da se bodo v praksi pojavile kakšne omembe vredne težave. Gotovo so motor stestirali do obisti, preden so ga poslali v ogenj. Ford si morebitne blamaže ne bi upal privoščiti. Seveda pa je pred odločitvijo kakšen motor naj poganja vozilo, treba vedeti, kakšen tip voznika ste in kakšna so vaše potrebe in pričakovanja.

MORDOR
11 leta 10 meseci nazaj

Ne bo ,ker TSI ima probleme z verigo,ki pa je fordov motor nima.Bo pa lahko imel kakšno poporodno težavico,a zagotovo ne toliko kot TSI.

uros11
11 leta 10 meseci nazaj

To bo kot TSI. Enih par let se ga bo za izogibat, potem bo ok.

 
Jutri cenejši avtoplin na Petrolu
Poklon glavnemu mestu Velike Britanije: nov videz MINI Rocketman Concept