Novice

Dizelska afera dobiva nadaljevanje

Kot je bilo pričakovati, je ameriška agencija za varovanje okolja EPA (Enviromental Protection Agency) po preverjanju emisij trilitrskih šestvaljnikov, ki jih v skupini Volkswagen pretežno vgrajujejo v modele znamk Audi in Porsche, naletela na nove nejasnosti.

Kalifornijski svet za zračne vire CARB (California Air Resources Board) je že septembra napovedal, da razširja svojo raziskavo emisij na agregate 3.0 V6, včeraj pa je EPA izdala skupini Volkswagne novo opozorilo o kršitvi, ki se nanaša na modele Volkswagen Touareg (2014 ), Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L, Q5 (vsi 2016), pa tudi na Porsche Cayenne (2015). Opozorilo pokriva približno 10 tisoč vozil modelnih let 2014 in 2015 ter še neznano število vozil modelnega leta 2016.

Trilitrski šetvaljni dizelski agregat so znotraj skupine Volkswagen razvili pri znamki Audi, za razliko od dvolitrskega agregata, ki ga je razvil Volkswagen. Tokrat je v dizelsko afero prvič formalno vpletena tudi znamka Porsche, od koder je na čelo skupine prišel novi izvršni direktor Matthias Müller.

V uradni izjavi za javnost skupina Volkswagen zatrjuje: “Volkswagen AG želi poudariti, da v trilitrskih V6 dizelskih agregatih ni bila vgrajena programska oprema, ki bi na nedovoljen način spreminjala karakteristike emisij.” V nadaljevanju so dodali, da nameravajo v popolnosti sodelovati z EPA, da razjasnijo zadevo. Enako so zatrdili tudi v severnoameriški podružnici Porsche, kjer so poleg tega povedali, da do izdaje obvestila o kršitvi niso imeli nobenih informacij, ki bi nakazovale, da model Cayenne ne ustreza prepisom.

V opozorilu o kršitvi EPA navaja, da je elektronski modul za nadzor trilitrskega dizelskega šestvaljnika vključeval programsko opremo, ki mu je omogočala, da je ustrezal omejitvam ameriških emisijskih normativov v laboratoriju, v drugih (običajnih) situacijah pa v okolju povzročal višje izpuste dušikovih oksidov. Po njihovih navedbah proizvajalec ni v zadostni meri razkril določenih programskih funkcionalnosti, ki so vplivale na emisije, ter da takšno programsko opremo smatrajo kot goljufivo napravo, če je bila izdelana z namenom spreminjanja rezultatov emisijskih testov.

EPA ugotavlja, da je programska oprema na spornem dizelskem agregatu zaznala, kdaj je vozilo na formalnem testiranju, ter v tem primeru vključila način “temperaturnega prilagajanja” motorja. V tem načinu so nastavitve vžiga, recirkulacije izpušnih plinov in pritiska goriva skupnega voda poskrbele za visoke temperature izpusta ter nizke emisije dušikovih oksidov. Poseben način delovanja se je zaključil že sekundo po zaključku formalnega emisijskega testa.

V primeru, ko zagon avtomobila ni sledil formalni proceduri testa, je programska oprema začela z običajnim delovanjem motorja, v katerem so bile emisije dušikovih oksidov tudi do devetkrat višje od dovoljenih.

Poleg tega, da EPA zatrjuje, da so v skupini vedeli ali bi morali vedeti za obstoj programske opreme, ki je na takšen način posegala v delovanje motorja, Volkswagnu očitajo še obstoj pomožnih naprav za nadzor emisij, ki jih slednji niso razkrili agenciji v skladu z zakonom. Takšna programska oprema sicer ni prepovedana, če se njeno delovanje lahko spremlja med proceduro testiranja in je primerno obrazloženo oblastem.

Tudi po najnovejšem razkritju EPA sporoča, da se njihova preiskava še nadaljuje.

EPA v svojih razkritjih nepravilnosti zaenkrat ni pokazala s prstom na znamke izven skupine Volkswagen, kljub temu, da naj bi v sodelovanju s CARB iskali neregularne naprave pri dizelskih motorjih vseh proizvajalcev. Skupaj nameravajo preveriti emisije vseh lahkih dostavnih vozil na trgu, zaenkrat pa še ni jasno, ali so do sedaj že preverili in posledično očistili suma katerega izmed drugih proizvajalcev.

Najnovejša razkritja so dodatno razburkala tako politične kot korporativne vode čez lužo, kjer po napovedih Bloomberga skupino Volkswagen čaka kar 325 ločenih tožb potrošnikov na sodiščih ZDA.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: EPA.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi Mercedes-Benz GLS na prvih fotografijah
Seat s štirimi novimi modeli v naslednjih dveh letih