Novice

Sedem finalistov za laskavi naslov Evropski avto leta 2016

Za najbolj prestižno nagrado med evropskimi avtomobili po izboru žirije ostaja še sedem kandidatov, ki se bodo v finalu spopadli za zmagovalno krono.

V boj za laskavi naslov se je podalo 40 predstavnikov, a sedaj v igri ostaja le še sedem vozil. Žirija je iz nadaljnjega tekmovanja izločila 33 modelov, med njimi tudi Alfo Romeo Giulia, Infiniti Q30, Teslo Model X, Toyoto Mirai, Forda Mustang, Land Roverja Discovery Sport in druge.

Da lahko vozilo sodeluje v prihodnjem poteku tekmovanja, mora biti trenutno oziroma do konca leta v prodaji na vsaj petih evropskih tržiščih. Sistem izbiranja finalistov ima dve stopnji, veliki zmagovalec pa bo predstavljen 29. februarja 2016, na predvečer odprtja avtomobilskega salona v Ženevi.

Zmagovalec leta 2015 je postal Volkswagen Passat, medtem, ko je leta 2014, na presenečenje mnogih, zmagal Peugeot 308.

Finalisti za naslov Evropski avto leta 2016 so:

Audi A4

Audijev paradni konj je ravnokar vstopil v svoj peti generacijski ciklus in poleg spremenjenega zunanjega videza ponuja močno prenovljeno potniško kabino. Poleg vsega je lažji, pametnejši in bolj varčen od predhodnika.

BMW serija 7

Serija 7 je bila uradno razkrita v sredini leta. Kljub temu, da se njen zunanji videz ne razlikuje bistveno od predhodnice, je z vstopom v novo generacijo izgubila 200 kilogramov, potniška kabina pa je še bolj prestižna in prilagodljiva.

Jaguar XE

XE je britanski odgovor v premijskem razredu limuzin, kjer kraljuje predvsem nemška troijca. Eden izmed najlepših predstavnikov je bil razkrit lansko leto v Parizu in je v prodajne salone zapeljal letos poleti.

Mazda MX-5

Nova generacija priljubljenega roadsterja se ponaša s prepoznavnim oblikovalskim jezikom Kodo in obenem prinaša lažjo šasijo, nove tehnologije ter svežo motorno ponudbo. Še vedno ostaja vozniško odlična in je nepogrešljiva izbira entuziastov.

Opel Astra

Nova Astra ni le lažja od predhodnice, temveč tudi za nekaj centimetrov manjša, a v notranjosti ponuja več prostora. Prikupen zunanji videz podkrepi dejstvo, da je do 200 kilogramov lažja in v potniški kabini drastično spremenjena. Astra je končno pripravljena, da se enakovredno kosa z Volkswagen Golfom, Ford Focusom in Renault Meganom.

Škoda Superb

Škodina največja limuzina meri na Volkswagen Passat in Ford Mondeo. Sloni na najnovejši koncernski arhitekturi MQB ter v primerjavi s predhodnikom v notranjosti ponuja več prostora in udobja.

Volvo XC90

Švedski proizvajalec vozil je v novo generacijo športnega terenca XC90 položil vse upe. Od predhodnika je bistveno bolj prestižen in markanten. Sloni na najnovejši generaciji arhitekture SPA, ki jo bosta uporabila še modela S90 in V90.

Se strinjate z izborom žirije ali bi v finalu raje videli kakšno drugo vozilo?

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: European Car of the Year.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Sedem finalistov za laskavi naslov Evropski avto leta 2016"


Sajuka
8 leta 4 meseci nazaj

Hmmm pomoje bo bol A4 vs Superb 😉

pskoda
8 leta 4 meseci nazaj

Med finalisti upam, da bo zmagala astra

 
Urus po sledeh Bentayge, brez avtonomne tehnologije in z visoko nakupno ceno
Pininfarina v posel z indijsko Mahindro