Novice

Aston Martin po več kot 50 letih spet sam razvija motor

Pri Britancih se v zadnjih mesecih očitno res veliko dogaja. Lani so predstavili njihov prvi športno-terenski DBX, za letos je napovedan začetek prodaje hiperšportnika Valkyrie. Imeli smo občutek, da je pri njih vse v najlepšem redu, a je resnica nekoliko drugačna.

Februarja letos je kot strela z jasnega udarila novica o prevzemu Aston Martina s strani kanadskega milijarderja Lawrencea Strolla. Takrat smo izvedeli, da naj bi Stroll z nekaterimi drugimi investitorji dejansko rešil Aston Martin pred sicer neizbežnim bankrotom. Sledila je konkretna reorganizacija podjetja, ki je med drugim vključevala ukinjanje manj pomembnih projektov ter ohranjanje pri »življenju« očitno bolj donosnih. Zdaj so nam zaupali še nekaj podrobnosti o enem od slednjih – ukvarjajo se z razvojem novega motorja, tokrat izključno pod taktirko Aston Martinovih inženirjev. Gre za dvoturbinski V6 bencinar, ki bo tako postal prvi agregat, ki ga po letu 1968 samostojno razvijajo pri znamki.

Za razliko od atmosferskega visokovrtečega V12 agregata iz sodelovanja s Cosworthom, ki naj bi ponujal v uporabo preko 1.000 KM ter je namenjen hiperšportnemu Valkyrie, nazivne moči novega izdelka Angleži še niso razkrili. Ugibamo, da bo razvil manj kot tisoč konjskih moči, a zna biti, da bo ob električni pomoči ta številka vseeno presežena. Tudi sam Aston Martin pravi, da bo motor kombiniran v različnih sistemih, kjer bo ponujal voznikom različno pogonsko silo.

Biturbo V6 so poimenovali TM01 v počastitev motornega inženirja Tadeka Mareka, ki je bdel nad razvoji Aston Martinovih motorjev v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja. Agregat bodo najprej vgradili leta 2022 v hiperšportno Valhallo, tam bo na voljo tako v priključno-hibridni izpeljanki kot tudi v »običajni« hibridni različici. Aston Martin pravi, da je vključitev hibridnosti nujna tudi zaradi priprave motorja na zahteve bodočega emisijskega standarda Euro 7. Enako, kot je razvoj bencinarja, opremljenega s sistemom suhega karterja (ta naj bi tehtal manj kot 200 kilogramov), zaupan domačim inženirjem, je tudi razvoj hibridnega sistema ostal znotraj sten Aston Martina.

Aston Martin je o novem motorju še zelo skop s tehničnimi podatki, že iz fotografij pa je razvidno, da so se pri njem poslužili zasnove s tako imenovanim vročim V-jem s turbopuhali, vgrajenimi med valje.

Britanci imajo s tem motorjem očitno zares velike načrte, saj ga nameravajo uporabiti v vseh svojih bodočih modelih. To pomeni, da ga lahko pričakujemo tako v hiperšportnikih s sredinsko nameščenim motorjem kot tudi v športnikih s spredaj vgrajenim pogonskim agregatom. Sami ocenjujemo, da bo s časom prišel tudi v DBX in od tam izrinil današnji Mercedes-AMG-jev V8 biturbo.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Aston Martin.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Aston Martin po več kot 50 letih spet sam razvija motor"


drugmirko
3 leta 11 meseci nazaj

mogoče jih pa “žuli” Koenigseggov Tiny Friendly Giant ali TFG biturbo 2.0… zversko napreden motor, brez odmične gredi in z VVT, VVL in VVD tehnologijo ventilov (kdaj, koliko in za kako dolgo se posamezni ventil odpre), s 600 konji in 600Nm navora, ob tem pa tehta piškavih 70 kil!!!, razvit za hibridno Gemero… trenutno v bistvu najnaprednejši in najmočnejši dvolitski motor na “koronavirusni kugli”.
debela večina hiperšportnikov v bodoče bodo vsaj hibridi… in za to pač rabiš spodoben motor…

JG2
3 leta 11 meseci nazaj

Pravilno in pohvalno.

 
Geely kupcem dostavlja ključe novih avtomobilov z droni
Kljub pandemiji Polestar pričenja s proizvodnjo na Kitajskem