Novice

Clubman JCW in Countryman JCW sta postala najmočnejša Minija vseh časov

Mini je po osvežitvi izhodiščnega Clubmana in Countrymana zdaj predstavil še njuni najbolj ostri izpeljanki John Cooper Works ali na kratko JCW. Obema je jasno skupen dodatno navit dvolitrski turboštirivaljnik, ki razvija 225 kilovatov oziroma 306 konjskih moči.

Pribitek moči glede na različice JCW pred prenovo znaša s tem 55 kilovatov oziroma 75 konjskih moči. Navora je pa številčno kar 100 Nm več in ga je po novem skupno največ 450 Nm. Po zaslugi tega kar konkretnega dodatka nazivne zmogljivosti štirivaljnika sta pospeška do stotice pri obeh ravno tako konkretno hitrejša. Clubman JCW rabi zdaj samo še 4,9 sekunde (1,4 sekunde manj kot prej), Countryman JCW pa 5,1 sekund. Končna hitrost je pri obeh elektronsko omejena na nemško tradicionalnih 250 km/h.

Med mehanskimi nadgradnjami obeh pozdravljamo, da so jima primaknili v prednji diferencial mehansko zaporo, ki posledično bolj učinkovito razporeja pogonsko silo med prednji, primarni pogonski, kolesi. Primarni zato, ker sta Clubman JCW kot tudi Countryman JCW serijsko opremljena z elektronsko nadzorovanim vsekolesnim pogonom, a se zadnji par vklopi le po potrebi, ko prednji ne zmoreta dovolj učinkovito prenesti obilice »njutnov« na podlago. Nekaj, kar se ob upoštevanju zgoraj navedenih podatkov in s pravim voznikom za volanskim obročem lahko kar pogosto dogaja.

Večji motorni moči so prilagodili tudi podvozje, športni izpuh ter zmogljivejše zavore s štiribatnimi čeljustmi in koluti premera 330 mm spredaj. Med tehničnimi novostmi naj bi bil nov še osemstopenjski samodejni menjalnik klasične zasnove s hidravlično sklopko, ki naj bi mu skrajšali čase pretikanja ter izboljšali, tako Angleži, akustično udobje med vožnjo. Kozmetični popravki so glede na osnovna prenovljena modela in JCW izpeljanke pred prenovo zanemarljive.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express. Foto: Mini.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volvo je s podjetjema CATL in LG Chem podpisal dolgoročno pogodbo o dobavi baterij
Maserati in BMW si bosta delila avtonomno tehniko