Novice

Maserati in BMW si bosta delila avtonomno tehniko

Skupina FCA naj bi v sklopu sodelovanja z združenjem podjetij BMW, Mobileye in Intel dobila dostop do tehnologije in razvitih sistemov, ki omogočajo avtonomno vožnjo.

Glede na to, da se skupina FCA ni odločila za lasten razvoj tehnologij, ki podpirajo avtonomno vožnjo, so se v letu 2017 priključili aliansi, ki jo je osnoval bavarski BMW v sodelovanju s podjetjema Intel in Mobileye. Pri skupini Fiat Chrysler Automobiles so sklenili, da bo Maserati njihova prva znamka, ki bo pričela uporabljati tehnologijo, razvito v sklopu partnerstva, na poti do implementacije avtomobilov, sposobnih avtonomne vožnje.

BMW naj bi v sodelovanju s podjetji Intel in Mobileye nameraval predstaviti prvi popolnoma samovozeč avtomobil v letu 2021, ko naj bi bila vgrajena tehnologija sposobna obvladovati samostojno vožnjo 4. in 5. stopnje, brez potrebe po poseganju voznika.

Pri Maseratiju naj bi tovrstno tehnologijo pričeli najverjetneje uporabljati kasneje, vendar zaenkrat še ni znano kdaj. Najprej naj bi začeli z uvajanjem asistenčnih sistemov, ki naj bi kot pomoč vozniku omogočali samodejno vožnjo ob določenih pogojih (vožnja po avtocestah) in s tem nudili avtonomijo 2. stopnje.

Čeprav se skupina FCA ni spustila v samostojen razvoj avtonomnih tehnologij, pa vseeno niso čisto zaspali na tem področju. Poleg sodelovanja s skupino pod okriljem podjetja BMW, so povezani tudi s podjetjem Waymo, ki uspešno prebija ledino na področju samodejnih taksi vozil in že preizkuša svojo floto avtonomnih taksijev na področju Arizone.

Sodelovanje skupine FCA in podjetja BMW z ostalimi partnerji naj bi po mnenju nekaterih omogočalo še hitrejši razvoj tovrstnih sistemov prihodnosti s ciljem razvoja platforme, ki bi bila uporabna za širši krog avtomobilskih proizvajalcev.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Maserati, BMW, Mobileye.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Maserati in BMW si bosta delila avtonomno tehniko"


xxl
4 leta 11 meseci nazaj

Ne razumem najbolje. Oni misle narediti BMW in Maserati brez volana? Potem jih kar imejte.

 
Clubman JCW in Countryman JCW sta postala najmočnejša Minija vseh časov
Ford Focus ST tudi kot uporabnejši karavan