Novice

Continentalov prototip mehkega hibrida

Če avtomobilske strokovnjake vprašate o najboljšem načinu za dodatno zmanjševanje porabe goriva pri vozilih, so si bolj ali manj enotni, da je edina smer vsaj delna elektrifikacija. Poznavalci zagovarjajo nizkonapetostne, cenejše mehke hibride, ki za svoje delovanje uporabljajo bolj zapletene zaganjače in alternatorje, kar za dobavitelje avtomobilskih delov predstavlja nove izzive.

Continental se je projekta lotil skupaj s podjetjem Schaeffler ter namestil sistem v Ford Focus z vgrajenim litrskim agregatom Ecoboost. Največji izziv je predstavljala izvedba povezave pogonskega jermena, ki povezuje zaganjač/alternator z motorjem z notranjim zgorevanjem. Ta je vgrajen med motor in menjalnik, dodatno krmiljenje pa je izvedeno z dvema elektronsko nadzorovanima sklopkama. S slednjima zagotavlja več različnih načinov delovanja kar posledično vpliva na zmanjšanje porabe goriva.

Ob vklopljeni t.i. motorni sklopki lahko zaganjalnik/alternator zažene motor ali zagotovi, pri nizkih obremenitvah, tudi povsem električen pogon. V primeru jadranja je moč uporabljati omejeno moč elektromotorja tudi za jadranje avta, elektromotor pa je zmožen vzdrževati nizke hitrosti, kjer je potreba po pogonski moči majhna. Omejitev predstavlja seveda razmeroma skopa zaloga energije, ki jo sistem lahko shrani v bateriji kapacitete 0,5 kWh. Vsekakor pa je prednost tovrstnega 48-voltnega sistema, da lahko regenerira bistveno več energije kot podobni 12-voltni mehki hibridi. Pri tem zmore sistem iz pogona izklopiti motor z notranjim zgorevanjem in s tem dodatno zmanjšati njegov zavorni učinek pri regeneriranju kinetične energije vozila.

Ob sklenitvi druge sklopke lahko elektromotor pri režimu vožnje start/stop poganja kompresor klimatske naprave tudi ob ustavljenem motorju, saj poganja kompresor zaganjač/alternator; na ta način ostaja potniška kabina brez delovanja motorja ohlajena bistveno dlje, edino omejitev predstavlja količina shranjene energije v 48-voltni litij-ionski bateriji kapacitete 0,5 kWh.

V projektu ”Gasoline Technology Car II” so se lotili tudi optimizacije litrskega agregata EcoBoost. Poleg višje kompresije (z 10,0:1 na 12,0:1) je Continental zamenjal turbopuhalo s svojo turbino RAAX, ki zmanjša rotacijsko vztrajnost za 40 odstotkov. Ob tem so namestili izboljšano električno vakumsko črpalko, ki poskrbi za delovanje zavor pri ugasnjenem vozilu, napredno upravljalno toplotno enoto z elektronsko vodenimi hladilnimi črpalkami in električni grelnik katalitičnega pretvornika.

Vse navedene prilagoditve so prinesle kar četrtino manjšo povprečno porabo, kot jo ima osnovni Focus z nameščenim litrskim bencinskim agregatom. Kot so potrdili pri Continentalu, naj bi cena kljub izboljšavam ostala konkurenčna, a zaenkrat niso razkriti, kdaj in kje nameravajo prvič uporabiti predstavljeni sklop tehnike, ki so ga v prototipu predhodno intenzivno preizkusili predstavniki proizvajalcev vozil.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto: Continental.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Continentalov prototip mehkega hibrida"


mrtwelvetrees
7 leta 7 meseci nazaj

Nekaj podobnega ima suziki: SHVS sistem. Sicer ni čist enako, ni tako učinkovito,….

 
Renault pred začetkom prodaje znova privablja pozornost na novo generacijo Scenica
Poklon legendi: Mazda ”Miata” MX-5