Novice

Električni Jeep Avenger

Prvi popolnoma električni model znamke Jeep je doživel premiero na pariškem avtomobilskem salonu.

Prvi električni predstavnik razreda kompaktnih športnih terencev pomeni nov korak znamke Jeep na poti elektrifikacije. Zasnovan je bil v skladu s potrebami in željami evropskih kupcev ter kljub kompaktnim zunanjim meram (dolžina 4,08 metra) ponuja prostorno notranjost, medtem ko večja oddaljenost od tal v kombinaciji s kratkimi previsi omogoča zavidljive terenske lastnosti.

Zunanjost električnega Avengerja izraža gensko zasnovo znamkinih modelov – seveda v sodobni interpretaciji s prepoznavnim sprednjim delom, velikimi kolesnimi loki in silhueto, ki ob dobri aerodinamiki poudarja njegov dinamičen značaj. Za zaščito pred manjšimi odrgninami na vseh straneh avtomobila pa skrbijo posebne polimerne zaščitne plošče, nameščene na spodnjem delu.

Notranjost je zasnovana funkcionalno s čisto linijo armaturne plošče, na sredini katere je nameščen 10,25-palčni zaslon informacijsko-multimedijskega sistema. Pred voznikom se nahaja digitalna instrumentna plošča z zaslonom, ki v osnovi meri 7 palcev, opcijsko pa bo na voljo tudi večji 10,25-palčni zaslon. Informacijsko-multimedijski sistem Uconnect 10 poleg stalne povezanosti in brezžičnih posodobitev omogoča brezžičen priklop in zrcaljenje mobilnega telefona preko sistemov Android Auto ali Apple CarPlay. Na voljo so še napredne možnosti prilagoditve uporabniškega vmesnika, navigacija TomTom ter napredni glasovni pomočnik s prepoznavo naravnega govora. Vozniku v pomoč bo tudi vrsta asistenčnih sistemov, ki med drugim vključujejo prilagodljivi regulator hitrosti in sistem za ohranjanje voznega pasu, prepoznavo prometnih znakov ter zavornega pomočnika v sili s prepoznavo pešcev in kolesarjev.

Za pogon skrbi električni pogonski sklop, ki temelji na 400-voltni arhitekturi in je bil zasnovan v okviru skupnega podjetja Emotors, ki je plod sodelovanja Stellantisa in holdinga Nidec Leroy-Somer. Razvije 115 kW (156 KM) moči in 260 Nm navora, v kombinaciji z baterijskim paketom kapacitete 54 kWh pa bo omogočal do 400 km dosega z enim polnjenjem (WLTP) oziroma do 550 km v primeru mestne vožnje. Polnjenje na hitrih polnilnicah z enosmernim tokom bo potekalo z največjo močjo 100 kW, od 20 do 80 odstotkov napolnjenosti pa ga bo v tem primeru moč napolniti v 24 minutah. Ob polnjenju na domači polnilnici bo največja moč polnjenja 11 kW, polnjenje do 100 odstotkov napolnjenosti pa bo trajalo približno pet ur in pol. Avenger bo prvi model znamke s sprednjim pogonom, standardno opremljen s sistemoma Selec-Terrain in Hill Descent Control, ki bosta ob možnosti šestih voznih načinov zagotavljala kar najboljši izkoristek in varnost.

Njegova proizvodnja bo potekala v poljskem obratu Tychy, prvim kupcem, ki bodo svoj Avenger rezervirali do 30. novembra, pa bo na voljo posebna izvedenka First Edition s prepoznavnimi elementi zunanjosti in notranjosti ter bogato opremo.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Jeep.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Električni Jeep Avenger"


xxl
1 leto 6 meseci nazaj

Ful kulski avto, zdaj še čakam Alfino različico.

meganer
1 leto 6 meseci nazaj

Sej ko boš videl ceno te bo minilo 😃

 
Renaultov prototip 4Ever Trophy s pariške premiere
Renaultova razkritja na avtomobilskem salonu v Parizu