Novice

Elon Musk najavlja prihod samovozečih taksijev

Ustanovitelj Tesle tokrat za spremembo ne buri duhov z objavami na družabnem omrežju Twitter, temveč predstavlja smele načrte za prihodnost.

Na ponedeljkovi predstavitvi za vlagatelje je Musk najavil prihod Teslinih samovozečih taksi vozil, ki naj bi bila na voljo na določenih ameriških trgih že prihodnje leto. V roku prihodnjih dveh let naj bi po njegovih besedah Tesla že proizvajala avtomobile brez volana in pedal. Razvili naj bi namreč novo elektronsko vezje, ki ga proizvaja teksaška podružnica Samsunga in naj bi povzročilo revolucijo na področju avtonomnih vozil.

Nova elektronika, ki so jo pričeli razvijati v letu 2016, naj bi po njegovih besedah podjetju omogočila odskočno desko v tem segmentu ter upravičila vsa dosedanja vlaganja v tovrstno tehnologijo. Tekom predstavitve se je spotoma obregnil ob tehnologijo lidar, ki jo mnogi proizvajalci uporabljajo pri razvoju avtonomnih vozil in ki poleg zmogljive elektronike vsebuje tudi množico dragih tipal, ki so po Muskovih besedah nepotrebni. Teslina vozila naj bi se namreč med samodejno vožnjo zanašala le na radar in kamere, kar pa po mnenju nekaterih strokovnjakov ne zadostuje za varno udeležbo v prometu.

Vodja Teslinega oddelka za razvoj strojne opreme avtonomnih vozil je poudaril, da njihovo novo vezje obdela sedemkrat več sličic kot sistem Xavier, ki ga je razvila Nvidia. Pri slednjem so se na predstavljene navedbe že odzvali ter trdijo, da je primerjava netočna.

Kljub optimističnim napovedim prvega moža Tesle, da bo v roku enega leta na cestah že več kot milijon avtonomnih vozil, pa bo najverjetneje do operativne uvedbe samovozečih taksijev  preteklo še kar nekaj časa, saj bo najprej potrebno sprejeti ustrezno zakonodajo.

Tesla se sicer, kljub popularnosti Modela 3, še naprej ubada z nezadostno prodajo njihove finančne rešilne bilke,  s katero želijo postati množični proizvajalec električnih avtomobilov.

Avtomobilizem.com (Vir:  Autoblog. Foto: Tesla.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Elon Musk najavlja prihod samovozečih taksijev"


xxl
5 leta 2 dni nazaj

Daj teslo, umiri se malo. Rad bi videl ta avto z kamerami in radarjem, na zasneženi ozki gorski cesti, ko se sreča z drugim avtonomnim vozilom v globokem snegu. Kdo bo reševal zadevo? Samovozeči traktor? Lahko je pametovati po širokih cestah sončne Kalifornije. Da ne govorimo o ostalih, mnogo bolj kompleksnih zadevah (zakonodaja, infrastruktura, terorizem, svoboda odločanja, kontrola mas…).

 
Porschejeva električna prihodnost
DBS Superleggera Volante je najhitrejši kabriolet znamke Aston Martin