Novice

Glasovno ukazovanje v avtomobilih odvrača voznikovo pozornost

Ameriška neprofitna prometna organizacija AAA Foundation for Traffic Safety, ki ima svoj sedež v Washingtonu, je v študiji ugotovila, da funkcija glasovnega ukaza pretirano odvrača voznikovo pozornost.

 

V študiji, ki so jo opravili preko luže, so morali testni vozniki pri hitrosti 40 km/h prevoziti razdaljo treh nogometnih igrišč (cca. 300 metrov) ter v različnih avtomobilih opraviti naloge s pomočjo glasovnega ukaza (klicati želeno telefonsko številko, zamenjati radijsko postajo, ipd). Pri tem so pri najbolj sofisticiranih – oziroma najmanj motečih sistemih – voznika zamotili za 15 sekund, pri malce slabših pa kar za kar 27 sekund!

Beth Mosher iz omenjene prometne organizacije  je ob tem omenila, da je potrebno biti pri uporabi tovrstnega pripomočka izjemno pazljiv, saj lahko voznika dodobra zamoti tudi v najbolj varnih prometnih situacijah, kot je na primer med čakanjem pred semaforjem. Konstantno povečevanje tovrstne tehnologije v sodobnih avtomobilih pa predstavlja čedalje večji varnostni problem.

Med tokratnim testom so pri AAA Foundation for Traffic Safety preizkusili posamezne sisteme različnih proizvajalcev ter jih ocenili na lestvici od 1 do 5 (1 – najboljša ocena, 5 – najslabša). Tako se je najbolje izkazal sistem v modelu Chevrolet Equinox (2,4), najslabše pa v Mazdi 6 (4,6). Pri telefonskih sistemih se je najbolje odrezal Google Now, ki je premagal Applov Siri ter Microsoftov Cortan.

 Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto: Opel.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Le Corbusier, oblikovalska mojstrovina Renaulta
Jaguarjev električni terenec E-Pace vse bližje realnosti