Novice

Izredne razmere močno vplivajo tudi na avtomobilsko industrijo

Trenutna situacija v povezavi s koronavirusom pred težko izkušnjo postavlja svetovno gospodarstvo, izjeme pa niso niti predstavniki avtomobilske industrije.

Ena največjih kriz, povezana z zdravjem svetovne populacije, poleg velikega števila obolelih in smrtnih žrtev pobira svoj davek v številnih vejah svetovnega gospodarstva ter precejšnje udarce zadaja tudi avtomobilski industriji. Najodmevnejša uvodna dogodka sta bila v določeni meri odpoved ženevskega salona ter prestavitev avtomobilskega salona v New Yorku, v samem ozadju dogodkov pa se skrivajo veliko pomembnejše prekinitve proizvodnih procesov in (začasna) zaprtja proizvodnih obratov, težave prodajalcev, vzdrževalcev ter povezanih podjetij, katerih obstoj je tesno povezan z uspešno prodajo avtomobilov.

V Evropi so jo, vsaj zaenkrat, najslabše odnesli predstavniki avtomobilske industrije na področju Italije, kjer se že nekaj časa soočajo s kritičnimi razmerami ter skoraj popolno blokado države zaradi nekontroliranega širjenja novega virusa. Posledično so pri največjem italijanskem avtomobilskem proizvajalcu, skupini FCA (Fiat Chrysler Automobiles), zaprli večino proizvodnih obratov, ne samo na območju Italije, temveč tudi tiste v Srbiji in na Poljskem, sledila pa sta jim tudi najbolj znana proizvajalca športnih avtomobilov, Lamborghini in Ferrari. Po besedah predstavnikov skupine FCA naj bi za delavce izven proizvodnje spodbujali delo od doma, trenutna prekinitev proizvodnje pa naj bi jim omogočila učinkovit povratek ob vzpostavitvi normalnih razmer na trgu.

Za podobno potezo so se odločili tudi v skupini PSA, kjer so se odločili za zaprtje proizvodnih obratov znamk Citroën, Peugeot, DS in Opel na področju Francije, Španije in Slovaške, ukrepi pa zajemajo še zapiranje proizvodnih obratov znamke Vauxhall v Veliki Britaniji. Težave naj bi občutili tudi pri Volkswagnu, kjer zaradi prekinitve dobavne verige razmišljajo o zaprtju proizvodnega obrata Wolfsburg. Delo od doma spodbujajo tudi pri Fordu, skupaj z General Motors in skupino FCA ter ameriškim sindikatom delavcev v avtomobilski industriji (UAW)  pa naj bi kljub rivalstvu združili moči ter osnovali delovno skupino za boj proti koronavirusu. Pomoč na tem področju so ob pozivu britanske vlade ponudili tudi predstavniki avtomobilske industrije na Otoku.

V borbi s širjenjem koronavirusa so organizatorji odpovedali prvo dirko Formule 1 v Avstraliji, medtem ko so tekmovanja na Kitajskem, v Bahrainu ter v Vietnamu vsaj zaenkrat le prestavili, saj organizatorji pričakujejo pričetek sezone za konec maja. Odpovedanih je bilo tudi precej predstavitev novih modelov, ki so jih delno zamenjali s spletnimi predstavitvami, vse razsežnosti posledic pandemije koronavirusa pa bodo znane šele v prihodnje, ko bodo na dan pričele prihajati prodajne številke, ki bodo pokazale realno sliko stanja. Na Kitajskem je v februarju prodaja novih vozil padla za kar 79 odstotkov, saj so avtomobilski saloni zapirali svoja vrata ob uvedbi strogih ukrepov.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express. Foto: PSA, FCA.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Izredne razmere močno vplivajo tudi na avtomobilsko industrijo"


mrtwelvetrees
4 leta 1 mesec nazaj

Kaj naj sestavljajo avto od doma ? 🙂

4 leta 1 mesec nazaj

Vse je en velik nateg. Lp

 
Avtomobilski proizvajalci v podporo pri boju s koronavirusom
Prekinitev proizvodnje tudi v Volkswagnovih obratih