Novice

Kamera v avtu vas lahko v Avstriji drago stane

Kamere v avtomobilih (tzv. »dashcam«), ki snemajo promet, so že nekaj časa pravi fenomen – še posebej v Rusiji. A vas Avstriji lahko ob uporabi omenjenega pripomočka policija oglobi s kar 10.000 evri kazni.

V Rusiji je sicer uporaba kamer zakonsko dovoljena že kar nekaj let, največji zagovornik legalizacije le-teh pa so bile zavarovalnice, da bi lahko kasneje na posnetku ugotavljale dejanske vzroke prometnih nesreč. Nenazadnje je bil tovrstni ukrep v državi, kjer letno umre okrog 30.000 voznikov, že skorajda nujno potreben, tudi zaradi splošnega brezpravja na cestiščih. Tako ni prav nobena redkost, da na sodiščih marsikaterega udeleženca prometne nesreče ravno video posnetek razbremeni krivde.

V državah Evropske unije je situacija precej drugačna, zakonodaja pa zaenkrat (še) ni poenotena. Omenjena problematika je postala še posebej pereča v zadnjem času, ko je sodišče na Bavarskem razsodilo, da vsako nepooblaščeno snemanje s pomočjo kamer v vozilu krši Zakon o varstvu podatkov, če so posnetki kasneje objavljeni na svetovnem spletu. Tako vsaj sedaj na Bavarskem ni priporočljivo snemanje prometa, saj vas lahko prometni soudeleženec brez težav toži.

Še bolj rigorozno so se zadeve lotili v sosednji Avstriji, kjer vam lahko policija ob koriščenju kamere v vozilu izreče globo, visoko kar 10.000 evrov, in vam ob tem tudi zaseže kamero. Ob ponovni kršitvi pa se kazen poveča na kar 25.000 evrov! V taksijih so kamere, ki nadzorujejo notranjost, sicer dovoljene, vendar morajo biti jasno označene. Prepoved kamer v vozilih imajo tudi v Belgiji, Luksemburgu in na Portugalskem, v Švici pa je dovoljena uporaba na zasebnem  zemljišču, na javnih površinah pa ne. Kamere so dovoljene na Madžarskem, Danskem, v Franciji, Veliki Britaniji, Španiji, Italiji, na Malti, Norveškem, v Srbiji in BIH.

V Sloveniji objavo posnetkov opredeljuje Zakon o varstvu osebnih podatkov, tovrstno snemanje pa je dovoljeno zgolj za domačo rabo. Tako je snemanje prometnih situacij sicer dovoljeno, vendar pa se posnetkov ne sme objavljati v javnosti, če se na njih prepozna identiteta snemanega – tudi preko registrske tablice. Izjema je dovoljena zgolj v primeru, če snemani dovoljuje objavo posnetka.

Avtomobilizem.com (Vir: autoklub.jutarnji.hr. Foto: photosoflessthanamazingjourneys)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Kamera v avtu vas lahko v Avstriji drago stane"


uros11
9 leta 6 meseci nazaj

Avtor ne zna članka prebrat – snemanje je dovoljeno, ni dovoljena objava na internetu.

Pa v Sloveniji ni tako kot piše v članku ampak malenkost drugače. Vendar preveč, da bi se razpisal tukaj.

mrtwelvetrees
9 leta 6 meseci nazaj

se pravi da ni zadosti da jo obrneš v kabino in izklopiš napajanje ? jo moraš dati v predal … ali sploh ne sme biti v avtu?

 
Korenita prenova za Mitsubishi Outlander PHEV
Opel Mokka: Novi turbo dizelski motor 1.6 CDTI za prodajno uspešnico