Novice

Kitajski kloni iz Šanghaja

Po koncu kitajskih avtomobilskih salonov so novice običajno preplavljene s takšnimi in drugačnimi kopijami lokalnih proizvajalcev vozil. Tudi na letošnjem avtomobilskem salonu v Šanghaju je bilo kopij svetovno znanih modelov veliko, nekaterim pa je kopiranje kakšnega izmed evropskih tekmecev uspelo skoraj do potankosti.

Eden najbolj prepoznavnih kitajskih klonov je zagotovo že v preteklosti predstavljeni Land Wind, ki odkrito kopira Range Roverjev model Evoque. Med bolj znanimi sta tudi Beijing BJ40L in BJ80C, veliko pozornosti pa je požel še koncept Number 1 proizvajalca Dongfeng.

Novo predstavljeno vozilo je Dongfeng S500, enoprostorec, ki je zunanji videz povzel po evropsko prepoznavnem modelu Vito proizvajalca Mercedes-Benz. Med novinci se je znašel še športni terenec SAIC-GM-Wuling Baojun 560, ki povzema videz Volkswagen Tiguana. Da je mera polna, sta poskrbela Lifan X40 in JAC S2, kjer sta oba proizvajalca skopirala prenovljeni Hyundai ix35.

Med najbolj očitne kopije letošnjega leta zagotovo sodi še JAC A60, zelo slaba kopija limuzinske različice Audija A4/A6. V tem primeru so povzeli tudi potniško kabino, vendar je, resnici na ljubo, volanski obroč bolj podoben tistemu iz Volkswagna, za petične kitajske kupce pa so celo namestili analogno uro.

Hongqi LS5 SUV se ponaša z zunanjo obliko Range Roverja, a sprednji del vozila pripada ameriškemu Jeepu Grand Cherokee. V galeriji je predstavljen tudi mali zeleni dvosodežni športnik, ki močno spominja na Ferrarija. Na delih je prav neverjetno lahko videti podobnost z modelom F12, ki pa se v zadku prelevi v kopijo Porscheja Cayman. Izdeluje ga kitajski proizvajalec Eagle, poganja pa ga izključno električna moč, zato za pospeševanje od 0-100 km/h potrebuje manj kot pet sekund.

Med zadnje najbolj očitne klone spada Zotye Z700, ki si deli podobo s Hyundaijevim modelom Genesis. Sprednji del vozila so malenkost spremenili in je v primeru Z700 morda celo lepši, a jim je po drugi strani zmanjkalo idej za masko vozila, zato so si jo sposodili pri Hondi Accord.

Katera kopija vas je najbolj presenetila? Naš zmagovalec je še vedno Land Wind.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: CarNewsChina, RT, AutoExpress, Chinamobil.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volvo gre še korak dalje z Lounge Console
Pomembna petletka za Aston Martin