Novice

Mazda širi paleto modelov

Japonski avtomobilski proizvajalec naj bi v prihodnjih dveh letih pričel s prodajo petih novih športnih križancev.

Najmanjši predstavnik nove generacije Mazdinih športno uporabnih vozil bo CX-50, ki je zasnovan na platformi modelov Mazda3 in CX-30 in bo na voljo le ameriškim kupcem. Z njegovo proizvodnjo naj bi pričeli januarja prihodnje leto v proizvodnem obratu Huntsville v ameriški zvezni državi Alabama, ki ga upravljajo v sodelovanju s Toyoto.

Preostali modeli naj bi bili zasnovani na novi platformi in naj bi bili na voljo v različnih gabaritih ter možnostjo dveh ali treh sedežnih vrst. Japonskemu in evropskemu trgu so pri Mazdi namenili CX-60 z dvema sedežnima vrstama ter CX-80 s tremi sedežnimi vrstami, cestam Severne Amerike in preostalih trgov pa nameravajo ponuditi nekoliko širša modela CX-70 (dve vrsti sedežev) in CX-90, ki bo s tremi vrstami sedežev predstavljal vrh njihove ponudbe kot naslednik modela CX-9.

Prihajajočo generacijo športnih križancev naj bi poganjali posodobljeni in delno elektrificirani pogonski sklopi. CX-60 in CX-80 bosta na voljo v različnih kombinacijah bencinskega štirivaljnika in priključno-hibridne tehnologije, dobila pa naj bi tudi novo generacijo bencinskega vrstnega šestvaljnika Skyactiv-X in dizelskega Skyactiv-D v kombinaciji z 48-voltnim sistemom blagega hibrida. Za pogon modelov CX-70 in CX-90, namenjenih ameriškemu trgu, naj bi uporabili zmogljiv turbinsko podprt bencinski šestvaljnik ter možnost različice priključnega hibrida, japonskim kupcem pa naj bi poleg priključnega hibrida ponudil še dizelski šestvaljnik Skyactiv-D s sistemom blagega hibrida.

Prihodnje leto naj bi bil na voljo tudi električni MX-30 z rotacijskim motorjem v vlogi podaljševalnika dosega, okrog leta 2025 naj bi predstavili novo generacijo avtomobilov, zasnovanih na namenski električni platformi, do leta 2030 pa naj bi elektrificirali celotno njihovo paleto.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Mazda. Foto: Mazda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ženevski salon že odpovedan
Applov iPhone za nadzor funkcij avtomobila