Novice

Applov iPhone za nadzor funkcij avtomobila

Apple naj bi razvijal tehnologijo, ki bo omogočala upravljanje različnih nastavitev avtomobila s pomočjo njihovih telefonov.

V okviru projekta IronHeart naj bi pri podjetju Apple raziskovali možnosti nadzora in upravljanja različnih funkcij avtomobila – od klimatske naprave in predvajanja glasbe do pomikanja električnih sedežev in ostalih funkcij. Za razliko od avtomobilskih sistemov, zasnovanih na podlagi Androida (Android Automotive), naj bi Apple razvijal tehnogijo po principu njihovega sistema HomeKit, ki na programski osnovi omogoča nadzor nad kompaktibilnimi napravami, kot so pametne vtičnice,  luči, kamere in druge pametne naprave na domu uporabnika.

Komponente za podporo sistemu Android Automotive, ki so ga v sodelovanju s podjetjem Intel in avtomobilskimi proizvajalci razvili pri Googlu, morajo biti vgrajene v avtomobil že tekom proizvodnje, Apple pa naj bi svoje rešitve razvijal predvsem na nivoju programske opreme telefona in kompaktibilne tehnologije v avtomobilih. Širši spekter uporabe Applovih naprav za nadzor avtomobilskih funkcij so si sicer zamislili že ob predstavitvi sistema Apple CarPlay pred sedmimi leti, ko naj bi s pomočjo njihove digitalne asistentke Siri omogočali nadzor nad določenimi funkcionalnostmi avtomobila, s pomočjo telefona pa naj bi bilo dovoljeno tudi odklepanje avtomobila. Čeprav je Apple CarPlay precej priljubljen med uporabniki, pa je tehnologijo, ki omogoča dodatne funkcije, implementirala le peščica avtomobilskih proizvajalcev, zato so se pri podjetju Apple odločili, da z nadgradnjo njihovega operacijskega sistema iOS 15 ne bodo več nudili tovrstnih funkcionalnosti.

Odprto ostaja tudi vprašanje, v kolikšni meri so uporabniki pripravljeni celoten nabor funkcij avtomobila upravljati le preko telefona in s tem tehnološkemu velikanu prepustiti še dodaten delček njihove zasebnosti. Obenem se poraja skrb, kako bo z uporabniki telefonov ostalih znamk v primeru, da Applu uspe množična integracija zgoraj omenjene tehnologije za nadzor avtomobila.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Apple, BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mazda širi paleto modelov
Novi Ford Tourneo Connect gre stopničko višje