Novice

Mercedes-Benz Vision EQS je električni bodoči razred S

Mercedes-Benz, kot mnogi drugi proizvajalci, že nestrpno čaka na otvoritev mednarodnega salona v Frankfurtu. Tam bo poleg drugih novosti najsvetleje žarela zvezda na nosu konceptnega Mercedes-Benz Vision EQS.

Za razliko od drugih konceptov električnih Mercedes-Benzov EQ, nas tokrat čaka oblikovna študija limuzine. A to ne bo kar kakšna limuzina, temveč limuzina najvišjega kova. Kot namiguje črka S v imenu EQS, bo ta zelo verjetno merila v dolžino preko pet metrov.

Skica oziroma silhueta boka koncepta nakazuje, da bo po zaslugi odsotnosti motorja z notranjim zgorevanjem potegnjena bolj naprej, zadaj pa se kupolasta streha ne bo zaključila v običajnem stopničastem zadku, ampak bolj po vzoru recimo CLS-a.

V razkošno prostorni kabini bo prostora sicer samo za štiri potnike, a bodo ti lahko potovali v toliko večjem prostorskem razkošju. Štirje ločeni fotelji bodo predvidoma izdatno nastavljivi. Slike namigujejo, da oblikovna študija nima srednjega stebrička in da se zadnja vrata odpirajo (podobno kot pri Rolls-Royceu) nazaj, zato bo dostop v kabino še bolj poenostavljen. Povsem možno je tudi, da se bodo sedeži za potrebe vstopa in izstopa vsaj malo obrnili proti boku avta.

Na slikah notranjosti je sicer moč videti futuristično oblikovan volanski obroč, a obstaja velika verjetnost, da bo Vision EQS premogel tudi tehniko za avtonomno vožnjo. Če se bo izkazalo, da je temu tako, se zna zgoditi, da je v volanski drog vgrajen mehanizem za umik volanskega obroča v armaturno ploščo. Ob tem obstaja še možnost, da bo moč prednja sedeža obrniti nazaj ter s tem v avtonomnem načinu vožnje olajšati komuniciranje med potniki.

Armaturna plošča je na slikah videti povsem očiščena fizičnih gumbov in stikal, sredi nje pa je videti konkreten “lebdeče” vpet osrednji na dotike občutljiv zaslon. Dodatno so na vratih nameščeni še manjši zasloni, preko katerih potniki predvidoma upravljajo večopravilno enoto, zelo verjetno pa tudi druge elemente avta. Tema navideznega lebdenja se tudi sicer zdi rdeča nit notranjosti avta, saj deluje, kot da lebdijo v zraku sedeži, že omenjen sredinski zaslon in sredinska, vzdolž celotne kabine razpotegnjena, polica.

Ne glede na to, kako zapeljivo in všečno futuristično je oblikovana kabina, je jasno, da bo serijski EQS sicer izgledal napredno in sodobno, a niti slučajno tako ekstravagantno. Osrednji zaslon bo v neki omiljeni obliki prestal transformacijo do serije, manjši zasloni na vratih zelo verjetno ne, še manj verjetnosti pa imajo lebdeči sedeži in sredinska polica vzdolž avta. Serijski avto bo verjetno imel tudi klasičen sredinski stebriček, zadnja vrata se bodo najbrž odpirala normalno naprej, na armaturno ploščo pa se bo vrnila zmerna količina stikal in gumbov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Avtomobilski proizvajalci za obvezno uvedbo opozorilnika zasedenosti zadnjih sedežev
Električni pogon za oživitev klasičnih hroščev