Novice

Novi EX30: električen, majhen in pomemben za Volvo

Volvo je v celoti razkril svojega najmanjšega športnega terenca EX30, ki ga poganja izključno električna energija. Gre za cenovno dostopnejši model (od 36 tisoč evrov dalje), namenjen predvsem mestni vožnji. Pri proizvajalcu izpostavljajo uporabo recikliranih materialov in zelenih tehnologij.

Pri Volvu so med drugim ob razkritju že napovedali tudi evropsko ceno, ki naj bi se gibala od 36 tisoč evrov dalje. Ob tem so poudarili, da gre za podobno ceno, kot jo imajo enako veliki premijski športni terenci z motorji na notranje zgorevanje.

Če preidemo še k drugim številkam: EX30 v dolžino meri 4.233 milimetrov, je širok 1.837 milimetrov in visok 1.555 milimetrov. Medosna razdalja meri 2.650 milimetrov in je bila raztegnjena do skrajnih mer, da so glede na zunanje mere zagotovili čim prostornejšo potniško kabino. Masa se ustavi pri 1.830 kilogramih, zaradi baterij v dnu vozila pa naj bi bila njena razporeditev idealna tudi za vozniško zabavo med zavoji.

Že ime razkriva električne gene

Tako kot povsem električni EX90, je tudi najmanjši električni športni terenec poimenovan z oznako EX. To bodo namreč2024-volvo-ex30-interior (2) nosili le baterijsko-električni modeli, pri katerih ne bo opcije motorjev na notranje zgorevanje ali hibridov. Kot si z EX90 deli začetek imena, prevzema tudi nekatere njegove prepoznavne oblikovne elemente.

V središču ostajajo izraziti žarometi LED, poimenovani Thorovo kladivo. Na zadku so deljeni žarometi, bočna linija je zelo čista,  notranjost pa zaznamuje velik sredinski zaslon na dotik, ki deluje z Googlovim operacijskim sistemom.

Potniška kabina povsem minimalistična

V notranjosti se prepleta skandinavski oblikovni pristop z najnovejšo tehnologijo. Na sredini armaturne plošče je nameščen pokončen 12,3-palčni zaslon na dotik. Prvič vidimo tudi sistem zvočnikov (soundbar), ki pokriva celotni zgornji del armaturne plošče.

Pri Volvu so poudarili, da so sodelovali z Googlom, Applom in Qualcommom ter izpopolnili uporabniško izkušnjo. Poleg ločljivosti zaslona, odzivnosti in intuitivnosti so velik del časa namenili izpopolnjevanju infozabavne platforme. Med poglavitne tehnološke rešitve tako sodijo digitalni ključ, namenska aplikacija za pametne telefone in pametni pomočnik pri 2024-volvo-ex30-exterior (1)parkiranju. Slednji naj bi obvladal vse vrste parkiranja – bočno, vzvratno, diagonalno in pravokotno. Avtomobil se bo seveda lahko posodabljal preko oblaka.

Za Evropo le vstopna pogonska izbira

V Evropi bo na voljo samo ena pogonska opcija, v ZDA pa bodo dobili še drugo, močnejšo in štirikolesno gnano izvedenko. V Evropi se bomo morali zadovoljiti z izvedenko z enim elektromotorjem, ki ima 200 kilovatov ter deluje v kombinaciji z baterijo kapacitete 49 kilovatnih ur (neto). Baterijo dobavlja CATL, Volvo pa obljublja 344 kilometrov dosega z enim polnjenjem. Baterija se bo lahko polnila z najvišjo močjo 134 kilovatov.

Volvo bo z letom 2024 kupcem ponudil tudi različico Cross Country – nekoliko bolj terensko navdahnjen EX30 z višjo oddaljenostjo od tal, 19-palčnimi črnimi platišči ali posebnimi 18-palčnimi platišči, ki bodo imela nameščene terenske pnevmatike.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

12 komentarjev za "Novi EX30: električen, majhen in pomemben za Volvo"


drugmirko
3 meseci 25 dni nazaj

jaz pa resno ne razumem ene stvari….. kaj k*rca rabi en, “piškavega” 4.2 metra dolg, mestni crossoverček met 428 konjski pogon?!?

in zanima me tudi, ali bo tudi pri njem, tako kot pri Citroenovem C5 X, “vzvišenim evropejskim kupcem” šlo v nos to, da je “kitajc”? in to ne samo po tem kje bo proizvajan ampak, dobesedno…. narejen na Kitajskem in na Geelijevi SEA2 platformi (in s tem bližnja žlahta Zeekr X-u)…

Polo78
3 meseci 25 dni nazaj

Mogoče zato, da se boš lahko v Ameriki za kamor je najmočnejša različica tudi namenjena, pri startu iz mesta postavil ob bok njihovim “muscle car”? 🙂

Gosic
3 meseci 26 dni nazaj

40 kWh baterija, ”terenec” in 344km dosega. Seveda.

JG2
3 meseci 25 dni nazaj

Samo povsod se navaja da sta na voljo 51/ uporabna 49kw in 69/uporabna 64 kW baterija. Ne vem kje so dobili podatek na avtomobilizmu da bo osnovna baterija 40kw. V evropi bosta na voljo tako 51kw baterija z 200kw močnim elektro motorjem (t.i. standard verzija) ali pa “extended” verzija z 69kw baterijo in prav tako močjo elektro motorja 200kw in obe verziji bosta RWD. Ostali svet bo pa poleg teh dveh omenjenih dobil še verzijo “performance” ki pa se ponaša z 69kw baterijo in 315kw močnim elektro motorjem (dvojnim) pogon je pa AWD.

3 meseci 25 dni nazaj

Tako je. 40 kWh je očitno napaka

Polo78
3 meseci 25 dni nazaj

Če samo dodam, v tem primeru bi bila poraba cca. 11,6 kWh/100 km. Če vemo, da se realna poraba pri EV-jih giba od 20 kWh/100 km navzgor, potem bodo tu svizci res na veliko zavijali čokolado…

Polo78
3 meseci 25 dni nazaj

Da potem še jaz popravim… torej 49kWh baterija in obljubljenih 344 km dosega je še vedno možnih le v najbolj optimalnih pogojih, v tem primeru bi morali imeti porabo cca. 14,2 kWh / 100 km. To me spominja na čase, ko so se določeni dizli oglaševali z magično porabo 3,99 L / 100 km…

JG2
3 meseci 26 dni nazaj

S tako obliko in ceno lahko začnejo graditi še eno tovarno, ker jih bodo prodali na milijone. Zgleda perfekten!

3 meseci 26 dni nazaj

Sarkazem se slabo prenese v pisno obliko.

Aesthetics
3 meseci 26 dni nazaj

Osebno bi tole vzel kot /sarcasm off. Tole za 36k vs ID3 z začetno ceno 43k, vsak mili dan raje tole vzamem.

3 meseci 26 dni nazaj

Če ne komentiram grdega dizajna, se mi zdi problematičnih več stvari: volan s kapacitivnimi tipkami, sredinska konzola brez drugih elementov, več kot 1.8 tone prazne mase in ne najbolj aerodinamična oblika. Škoda, da se ne učijo na tujih napakah (VW).

C40 je proti EX30 pravi oblikovalski biser, sploh v notranjosti – množica detajlov, ki so res lepo razporejeni. Pri EX30 imaš za “pol” nižjo ceno dejansko občutek, da dobiš tudi samo pol avtomobila … kot da je nekdo ukradel večino notranjosti. V realnosti pa vprašanje kaj bi dobil za 36+ tisočakov in koliko bo to v resnici, ki bo naprodaj pri nas … najbrž 42-43+ kEUR za najbolj oskubljen model.

 
Stellantisov načrt: življenjska doba avtomobila naj bo 15 let
Nova generacija voznikovega mesta Peugeot i-Cockpit