Novice

Novi Peugeot 508: izrazit značaj

Novi Peugeot 508, ki ga predstavljamo na pariškem avtomobilskem salonu, je bil deležen večjih razvojnih sprememb, tako s stilskega kot s tehnološkega vidika, poleg tega je opremljen tudi z novimi motorji.

Tako opremljena velika limuzina bolj kot kadarkoli doslej uteleša prodor znamke na trg vozil višjega razreda. Novi Peugeot 508 se ponaša z novo prednjo okrasno masko, značilno za prihodnje modele znamke, in je opremljen z najnovejšo opremo, kot je zaslon na dotik, kamera za vzvratno vožnjo in funkcija za nadzor mrtvega kota. Poleg tega je opremljen z varčnimi in zmogljivimi motorji Euro 6, kot je na primer 2,0 l BlueHDi 150 BVM6, katerega emisije CO2 znašajo komaj 105 g/km in velja za najboljšo ponudbo tržnega razreda za to stopnjo moči. Končno se bo družina modelov 508, ki je od leta 2012 na voljo v treh oblikah karoserije, povečala še za novo izvedenko RXH 2,0 l BlueHDi 180 EAT6, ki bo po Evropi naprodaj od novembra 2014 dalje.

Tržni razred vozil D, nosilec podobe znamke in gonilo donosnosti

V tržnem razredu D, razredu velikih osebnih vozil, je Peugeot prisoten že desetletja. Prepoznavnost in sloves naše tržne znamke že dolgo temelji na uspehu serij 4 in 5.

V 30 evropskih državah ta razred predstavlja skoraj 1.500.000 vozil letno, od česar je 45 % triprostorskih limuzin in 55 % karavanov. Peugeot 508, ki je že od vstopa na trg v začetku leta 2011 na voljo v limuzinski in karavanski izvedenki, se je vrinil med trojico vodilnih avtomobilov široke proizvodnje v tem razredu. V tem razredu sicer tradicionalno prevladujejo prestižne znamke, ki pa jim močno konkurenco predstavljajo znamke avtomobilov široke proizvodnje, katerih obseg prodaje v Evropi že dosega 50 %.

V letu 2012 je izbor vozil Peugeot 508 obogatila izvedenka RXH HYbrid4, ki prinaša zelo inovativno ponudbo v razred dvonamenskih velikih vozil. Ponudba, ki je bila ob uvedbi oblike karoserije RXH zgolj niša, se dandanes hitro razvija s prihodom novih modelov. V tem asortimentu višjega razreda ostaja Peugeot 508 RXH HYbrid4 svojstveno vozilo: s svojim kombiniranim hibridnim dizelskim pogonom, terenskim tipom oblike karoserije, večnamenskostjo in učinkovitostjo z vidika varovanja okolja ostaja edinstven avtomobil v avtomobilski ponudbi.

Prestižna in izstopajoča oblika karoserije Peugeota 508 RXH HYbrid4 je odslej na voljo tudi z motorjem z notranjim zgorevanjem. Z motorjem 2,0 l BlueHDi 180 EAT6 bo novi Peugeot 508 RXH BlueHDi lahko osvajal več skupin ciljnih kupcev v tem razredu vozil.


Najmlajši izbor vozil v zgodovini znamke Peugeot

Peugeot 508 zaokroža nov Peugeotov izbor “8”, ki je tako postal najmlajši izbor v zgodovini te tržne znamke, in uteleša namero znamke po prodoru na trg vozil višjega razreda, njeno zahtevnost glede kakovosti ter izboljšanje statusa in podobe znamke po vsem svetu. Avtomobil, ki ga izdelujejo v Franciji in Kitajski, je doslej naštel že več kot 370.000 prodanih primerkov, odkar je naprodaj na trgu. Kitajska, ki je od leta 2013 vodilni trg za Peugeot 508, danes predstavlja več kot 36 % prodaje.

Novi Peugeot 508 še utrjuje odlike, ki jih je imel ob lansiranju, tako z vidika stila ter bogate in sodobne opreme kot tudi dinamičnih zmogljivosti.

Izrazitejši stil zunanjosti za več značaja

Že prejšnji stil Peugeota 508, ki je bil navdihnjen in uglajen, je dajal vtis brezhibno robustnega in kakovostno izdelanega vozila. Ekipe Peugeotovih oblikovalcev so na osnovi teh odlik vozilu namenile še več tehnologije, več silovitosti in značaja.
Nova prednja okrasna maska je eden ključnih stilskih elementov novega Peugeota 508. Je bolj pokončne oblike in Peugeotov lev odslej sedi v njenem središču, s čimer se avtomobil spogleduje s svojimi slavnimi predniki iz serije 5. Z njo novi Peugeot 508 premierno predstavlja novo podobo sprednjega dela vozil znamke, odločnejšo in prestižnejšo, ki bo opremljala bodoče modele v njeni ponudbi.

• Novi proporci za novo ravnovesje

Pokrov motornega prostora je bil na novo zasnovan, da je bolj vodoraven, kar vse tri oblike karoserije uvršča med vozila višjega razreda, pri limuzinski izvedenki pa hkrati zagotavlja močnejše ravnovesje med sprednjim in zadnjim delom.

Limuzina ima še bolj strukturiran zadnji del z novo obliko odbijača, s katero se odbijač jasneje razloči od prtljažnika in hkrati še bolje ščiti vozilo. Novi Peugeot 508 je v limuzinski izvedenki 38 mm daljši, pri čemer je prednji previs daljši za 16 mm (enako velja za karavansko izvedenko), zadnji previs pa za 22 mm.

Zaradi nove oblike sprednjega dela je bilo treba Peugeotu 508 RXH za 5 mm podaljšati prednji previs, tako da skupaj v dolžino meri 4,828 m.

Te nove zunanje mere poudarjajo elegantnost, prečiščenost in umirjenost, ki jih avtomobil Peugeot 508 izraža že od svojih začetkov. Njegove bogato odmerjene notranje mere potniškega prostora in prtljažnika so ostale nespremenjene.

• Nove prednje in zadnje luči za nov prepoznavni pečat

Pri višjih stopnjah opremljenosti se prednji del vozila ponaša tudi z vrhunsko tehnologijo luči: žarometi, dnevne luči, smerni kazalci in meglenke so v celoti iz diod LED.

Prednji žarometi so sestavljeni iz treh modulov s po štirimi diodami LED, ki so jim dodane še tri dodatne diode LED na zunanjem robu žarometa, ki služijo za dodatno statično osvetlitev ovinkov. Poleg varnosti, hitrega delovanja in varčnosti ta tehnologija omogoča tudi bolj prefinjeno izdelavo luči in večji poudarek na mačjem pogledu. So majhne in imajo zelo strukturirane leče, kar poudarja njihov prestiž in tehnološko dovršenost.

Oblikovni pečat – pri limuzini in karavanu v obliki vejice, pri izvedenki RXH v obliki krempljev – po zaslugi dnevnih luči, ki so serijsko vgrajene v odbijaču, je zelo prepoznaven in zaznamuje karizmo novega Peugeota 508.

Skupaj s smernimi kazalci iz štirih diod LED, ki po obliki posnemajo dnevne luči, ter prednjih meglenk, ki so na voljo serijsko od 3. stopnje opremljenosti dalje in so skupaj s kromano obrobo vgrajene v vogala prednjega odbijača, luči novega Peugeota 508 sestavlja nič manj kot 44 diod LED.

Pri stopnjah opremljenosti Access, Active in Allure novi Peugeot 508 premierno predstavlja halogenske žaromete, ki z vidika fotometrije dosegajo odlične rezultate. Ostale luči, torej dnevne luči, smerni kazalci, pozicijske luči in prednje meglenke so enake kot pri verzijah višjega razreda: so v celoti iz diod LED in vozilu dajejo enak oblikovni pečat.

Zadnje luči limuzine so bile ravno tako preoblikovane in so odslej bolj vodoravne, tako pri pogledu od strani kot od zadaj. Vsaka vsebuje 36 diod LED, ki so razporejene v tri kremplje, opalno rdeča barva pa poskrbi za zelo prepoznaven in tehnološki oblikovni pečat.

Zadnje luči izvedenk SW in RXH s svojo prepoznavno ukrivljeno obliko ostajajo nespremenjene.

Bogatejša tehnološka vsebina za večjo sodobnost

Tudi notranjost se je spremenila. V armaturni plošči je odslej serijsko že od 2. stopnje opremljenosti (Active) vgrajen 7-palčni zaslon na dotik, na katerem je na intuitiven način zbrana večina uporabniških funkcij vozila. Tipke z bližnjicami do glavnih menijev – navigacija, klimatska naprava, avtoradio, povezovanje, itd. – so stalno na voljo pod zaslonom na dotik na osrednjem delu upravljalne plošče. Z uporabo zaslona na dotik s tipkami na dotik je upravljalna plošča lahko za nekaj gumbov lažja, v konzoli pa je vgrajen nov zaprt odlagalni prostor.

Bogata in z vsemi podatki izpopolnjena instrumentna plošča pred voznikom se spogleduje s svetom vrhunskega urarstva. Nad njo je umeščen projekcijski prikazovalnik z informacijami o vožnji in navigaciji, ki so v čitljivih barvah projicirane na prosojen zložljiv zaslon.

Po kakovosti uporabljenih materialov, od dekoracij do notranjih oblog, kakovosti opreme in skrbni dodelavi se notranjost novega Peugeota 508 takoj umesti med sodobne in prefinjene avtomobile višjega razreda, in to brez bahavosti.

V tem zelo prestižnem avtomobilskem razredu se plemenitost in tehnologija združita z bogato opremo za udobje in varnost, naj omenimo le prostoročni dostop in zagon, samodejno električno parkirno zavoro, samozatemnitveno notranje vzvratno ogledalo, pomoč pri vklopu dolgih luči, zaznavanje prenizkega tlaka v pnevmatikah, pomoč pri čelnem in vzvratnem parkiranju, štiriobmočno samodejno klimatsko napravo, ponudbo sistemov Hi-Fi proizvajalca JBL …

K vsemu temu je treba dodati še dve novi napravi: nadzor mrtvega kota in kamero za vzvratno vožnjo, katere sliko v barvah prikazuje zaslon na dotik.

Novi Peugeot 508 ima tudi več možnosti povezovanja. Ponuja novo generacijo storitev s povezavo, ki temeljijo na tehnologiji mobilnega interneta: Peugeot Connect Apps. Po zaslugi ergonomije zaslona na dotik so aplikacije preprosto dostopne in njihova uporaba intuitivna. Voznik ima v realnem času na razpolago praktične informacije za lažjo vožnjo: prosta parkirna mesta v bližini, cene pogonskih goriv na bližnjih bencinskih servisih, prometne informacije, vremenska napoved, turistične informacije iz vodnikov Michelin ali TripAdvisor, imenik in aplikacijo Coyote (odvisno od države).

Stranke Peugeot Connect Apps imajo dostop do trgovine z aplikacijami, v kateri so zbrane vse dostopne aplikacije. Ta storitev, h kateri stranke lahko pristopijo po želji, je v postopku vzpostavljanja in bo z letno naročnino na voljo v 13 evropskih državah. Ključ 3G Plug&Play, ki aktivira storitev Peugeot Connect Apps, se priključi v vhod USB v predalu pri sovozniku Peugeota 508.

Užitek v vožnji za še več dinamike in učinkovitosti

Ko je govora o podvozju, z veseljem ugotovimo, da ima Peugeot 508 še vedno vse tisto, zaradi česar je tako prijeten in varen. Peugeot 508 ima prednjo premo z dvojnimi trikotnimi vodili z ločenim premnim sornikom (izvedenke z močnim dizelskim motorjem) ali psevdo-Macphersonovo premo pri ostalih izvedenkah, ter večtočkovno zadnjo premo, po zaslugi katerih še vedno ponuja izjemen kompromis med udobjem in obnašanjem na cesti.

Vozila so opremljena z bencinskimi in dizelskimi motorji najnovejše generacije.

• Nov, zmogljivejši in varčnejši bencinski motor Euro 6

V ponudbi bencinskih motorjev novi Peugeot 508 premierno predstavlja nov motor Euro 6: 1,6 l THP 165 S&S v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom ali novim šeststopenjskim samodejnim menjalnikom EAT6.

Ta nov motor, ki nadomešča motor 1,6 l THP 155 Euro5, je prisilno polnjen (s turbopolnilnikom Twin Scroll), ima neposredno vbrizgavanje z idealno zmesjo (200 bar) in napravo za spremenljivo nastavitev sesalnih ventilov. Razvije največjo moč 165 KM, kar je 9 KM več kot prejšnji, in dosega manjše emisije CO2, že od 129 g/km (BVM6), v primerjavi s predhodno generacijo, kjer so najnižje emisije znašale 144 g/km.

Vsi motorji, tako v kombinaciji z ročnim kot s samodejnim menjalnikom, imajo sistem Stop and Start z močnejšim zaganjalnikom (STTd).

Pri osnovni izvedenki ponudbo bencinskih motorjev dopolnjuje motor 1,6 l VTi 120 Euro 5 v kombinaciji s šeststopenjskim robotiziranim ročnim menjalnikom.

• Široka ponudba dizelskih motorjev, bogatejša za tehnologijo BlueHDi

V ponudbi dizelskih motorjev so se motorjem po standardu Euro 5 že ob začetku prodaje vozila pridružili novi motorji Euro 6. Tako so tudi pri novem Peugeotu 508 na voljo naslednje verzije:

– 1,6 l e-HDi 115 v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom ali šeststopenjskim robotiziranim ročnim menjalnikom. Najboljša izvedenka tega zelo varčnega motorja je homologirana z emisijami 109 g CO2 na prevoženi km.
– 2,0 l HDi 140 v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom.
– 2,0 l HDi 160, ki je na voljo s šeststopenjskim ročnim ali samodejnim menjalnikom.
– 2,2 l HDi 200 v kombinaciji s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom. Dizelski motor 2,2 l zadnje generacije, ki je v ponudbi izključno za izvedenke GT, zagotavlja visoko specifično moč (nad 93 KM/l). Opremljen je s turbopolnilnikom s turbino iz aluminijevega titanata, ki zaradi svoje majhne vztrajnosti omogoča še posebej živahne pospeške. S posebej natančno prilagoditvijo motorja in samodejnega menjalnika ter uporabo posebnih izravnalnih gredi ima novi Peugeot 508 GT zagotovljene visoke zmogljivosti v izjemnem akustičnem udobju, obenem pa v okolje izpušča zgolj 151 g CO2 na km.

Tehnologijo BlueHDi Euro 6 bosta že od prve predstavitve novega Peugeota 508 na trgu zastopali dve zmogljivi verziji:

– motor 2,0 l BlueHDi 150 BVM6, katerega emisije CO2 tako pri limuzini kot pri izvedenki SW dosegajo komaj 105 g/km, velja za najboljšo ponudbo tržnega razreda D za to stopnjo moči.
– nov motor 2,0 l BlueHDi 180 EAT6, ki je za limuzinsko izvedenko pridobil homologacijo z emisijami CO2 111 g/km, kar je eno od najboljših razmerij med močjo in porabo goriva v tem tržnem razredu. EAT6, samodejni menjalnik zadnje generacije iz hiše PSA, pripomore k zglednemu udobju in varčnosti te izvedenke.

Prav ta izvedenka s 180 KM bo novembra 2014 dopolnila ponudbo izvedenke z obliko karoserije RXH. Novi Peugeot 508 RXH 2,0 l BlueHDi 180 EAT6 s homologiranimi 119 g emisij CO2 na km in izmerjeno kombinirano porabo 4,6 l/100 km ponuja odgovor na rastoče povpraševanje v tržnem razredu velikih dvonamenskih avtomobilov.

• Tehnologija HYbrid4 v novem Peugeotu 508: najboljši dosežki z vidika varovanja okolja v tem tržnem razredu

Tehnologija HYbrid4, ki je v tem tržnem razredu unikum, je seveda na voljo tudi pri limuzinski izvedenki novega Peugeota 508 in njegovi izpeljanki RXH. Zahvaljujoč pestri ponudbi vozil Peugeot 3008, 508 in 508 RXH si je znamka priborila celo drugo mesto med prodanimi hibridnimi vozili v Evropi.

Dizelski motor z notranjim zgorevanjem 2,0 l HDi s 163 KM in elektromotor/generator s 37 KM, ki je povezan z zadnjimi kolesi, lahko delujeta izmenično ali istočasno, in to brez dodatnih voznikovih posegov. Voznik lahko izbira med štirimi načini vožnje (ZEV, 4WD, Sport in Auto), ki mu nudijo udobno uporabo in neprimerljivo vozno izkušnjo. In varčnost je s tem zagotovljena: Peugeot 508 Hybrid4 je homologiran z emisijami CO2 v višini 85 g/km in kombinirano porabo 3,3 litra/100 km, s čimer dosega najboljše vrednosti emisij CO2 in porabe goriva v svojem tržnem razredu.

Proizvodnja in prodaja v svetovnem merilu

Novi Peugeot 508 za evropski trg proizvajajo v kraju Rennes, za Kitajsko pa v tovarni Wuhan. Prodaja bo po evropskih državah stekla od 10. septembra 2014 dalje, na Kitajskem pa bo novi Peugeot 508 naprodaj že od januarja 2015.

Vir: Peugeot

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BMW serije 2 Cabrio
Pri Fordu za »čistejša« električna vozila