Novice

Novi Twingo: Renaultova reinterpretacija mestnega avtomobila

Dve desetletji po tem, ko je s prvim Twingom izvedel pravo revolucijo v segmentu malih avtomobilov, Renault svoj proslavljeni mestni avtomobil interpretira na novo. Inženirji in oblikovalci francoske znamke so začeli s praznim listom papirja in svoj navdih črpali iz dediščine prvega Twinga in Renaulta 5. Rezultat je nov, domiseln in okreten mestni avtomobil, ki ponuja uživaško vožnjo. Danes, 14. Februarja, Renault razgrinja Novi Twingo, čigar privlačnost temelji na čvrstem značaju in štirih izrazitih barvah.

Razvoj skupnega projekta z Daimlerjem

Leta 2008 so se inženirji in oblikovalci Renaulta lotili ustvarjanja Twinga novega rodu z namenom, da ujamejo inovativen duh, ki je bil tako značilen za leta 1992 predstavljeni prvi Twingo. Naloga je bila zahtevna, pričakovanja pa velika, saj je bil proslavljeni vzornik pravi simbol ustvarjalnosti znamke Renault.

Cilj je bil ustvariti majhen mestni avtomobil, ki bo znotraj nadvse prostoren, v vožnji okreten, vendar na zunaj bolj kompakten. Na podlagi tega se je porodila zamisel za uporabo zasnove z zadaj nameščenim motorjem, čeprav so bili stroški razvoja pomembni.

V tem kontekstu se je pot Renaulta križala s nameni Daimlerja, ki je istočasno pripravljal razvoj prihodnjih modelov Smart z dvema in štirimi sedeži. Po številnih sestankih so leta 2010 sklenili sporazum o strateškem sodelovanju obeh podjetij, ki je pomenil tudi zeleno luč za projekt skupnega razvoja Novega Twinga in novih modelov Smart za dve in štiri osebe.

Zadaj nameščen motor v prid večji okretnosti in notranjo prostornosti

Namestitev motorja v zadek pri majhnem mestnem avtomobilu prinaša pomembne prednosti, saj sprosti prostor okrog prednje preme in tako omogoči znatno boljši obračalni krog. Novi Twingo to dokazuje s presenetljivo okretnostjo; zmuzne se skozi ozka grla mestnega prometa, parkirati pa ga je možno z le nekaj zasuki volana.

Zasnova z motorjem zadaj sprošča tudi prostor za potnike. Zahvaljujoč majhnemu motorju in skrajno v vogale potisnjenim kolesom ima Novi Twingo medosno razdaljo in notranjo prostornost na ravni avtomobila višjega segmenta.

Presenetljivo okretni in prostorni Novi Twingo s kratkim prednjim delom tako vsebuje vse temeljne odlike, zaradi katerih je zaslovel in uspel prvi Twingo, ki je bil javno razkrit na mednarodni avtomobilski razstavi v Parizu jeseni 1992.

Barvita osebnost

Povsem v duhu oblikovalskih študij Twin’Z in Twin’Run, ki ju je Renault predstavil leta 2013, ima tudi Novi Twingo izrazit značaj. Enako kot njegov prednik se tudi Novi Twingo pojavlja v štirih živahnih “pop” barvah karoserije (svetlo modri, beli, rumeni in rdeči), kar je nezgrešljiv znak povratka izvirnega duha Twinga.

Nekateri drugi oblikovni elementi so povzeti neposredno od modela Renault 5, na primer poudarjena ramenska linija in nagib zadnjega stekla, ki spominjajo na slavni R5 Turbo, ki je imel zadaj nameščen motor in je pustil globok pečat na svojem obdobju avtomobilizma.

Prednji del povzema značilne poteze nove oblikovne istovetnosti znamke Renault z vpadljivim hišnim rombom na črni podlagi. Novi Twingo ima izrazen obraz, ki ga poudarjata velika žarometa, nad katerima sta smernika, in okrogli dnevni luči s svetilnimi diodami, ki sta kombinacija sodobne tehnologije in odseva preteklih modelov. S temi oblikovnimi elementi ima Novi Twingo vesel in hkrati čvrst značaj, prepoznaven svetlobni podpis pa poudarja osebnost iskrivega mestnega avtomobila.

Velika zastekljena vrata prtljažnika prispevajo k izvirni in moderni obliki zadnjega dela novega Twinga. Zadnje luči delujejo kot popoln in naraven podaljšek zastekljenih vrat prtljažnika.

Novi mestni avtomobil je še bolj vsestranski, saj ima prvič v zgodovini tega modela karoserijo s petimi vrati.

Novi Twingo povzema nekaj ključnih elementov uspeha Novega Clia: zahvaljujoč skritim ročicam zadnjih vrat gladko tekoče linije ter obilo možnosti za prilagajanje osebnim željam in okusom s kombiniranjem barv karoserije in okrasnih dodatkov, na primer ohišij zunanjih ogledal, bočnih zaščitnih letev in nalepk.

Ponudba štirih karoserijskih barv in raznih dodatkov pomeni, da si Novi Twingo lahko nadene več obrazov: bolj mestnega ali športnega, bolj možatega ali ženstvenega.

“Novi Renault Twingo se ne navdihuje le pri izvirnem Twingu, ampak tudi pri modelu Renault 5. Gre za moderno interpretacijo mestnega avtomobila s poudarjeno inovativno obliko in zasnovo. Novi Twingo je zabaven, igriv in živahen mestni avtomobil.” Laurens van den Acker, Renaultov direktor za industrijsko oblikovanje

Novi Twingo… razkritje notranjosti

Notranjost Novega Twinga, ki je njegovo jedro, bo javno razkrita 4. marca na mednarodni avtomobilski razstavi v Ženevi. Enako, kot so to storili z ustvarjanjem njegove zunanjosti, so oblikovalci tudi pri snovanju notranjosti Novega Twinga navdih poiskali v dediščini tega modela, da bi ustvarili barvit in vesel, domiseln in nadvse praktičen prostor za potnike.

Vir: Renault

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Novi Twingo: Renaultova reinterpretacija mestnega avtomobila"


LinuxFuter
10 leta 2 meseci nazaj

Namesto tega PR flancanja bi bilo zanimivo podat obračani krog v metrih….

 
Neuradno: ob novem Twingu še Peugeot 108?
Ko bogataše motijo avtomobili revnejših