Novice

O nakupu deleža Astona Martina razmišlja tudi Geely

Kitajski avtomobilski proizvajalec naj bi že pričel prve pogovore v zvezi z nakupom lastniškega deleža britanskega izdelovalca prestižnih športnih avtomobilov.

S pridobitvijo lastniškega deleža podjetja Aston Martin bi Geely v svoj portfelj dodal lastništvo še enega od evropskih avtomobilskih proizvajalcev, saj so že lastniki podjetij Volvo in Lotus, v lasti imajo polovični delež podjetja Smart ter približno 10-odstotni delež nemškega Daimlerja. Zaenkrat še ni znano, kakšen je cilj pogovorov, saj bi lahko sodelovanje potekalo na več načinov. Podjetje Geely bi se lahko odločilo le za finančni vložek v določeni višini, obstaja pa tudi možnost, da bi podjetji združili moči na razvojno tehnološkem področju.

Po do zdaj znanih informacijah namera kitajskega podjetja ne bi smela imeti vpliva na potek investicije kanadskega milijarderja Lawrenca Strolla, ki naj bi z vložkom v višini približno 200 milijonov funtov (235 milijonov evrov) postal lastnik 19,9-odstotnega deleža britanskega podjetja. Stroll je lastnik moštva Formule 1 Racing Point F1, s svojimi investicijami pa je pripomogel tudi k slovesu modnih znamk Pierre Cardin, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger ter Asprey & Garrard. Njegovo premoženje cenijo na približno 2 milijardi funtov (2,35 milijarde evrov), znan pa je tudi po svoji zbirki klasičnih Ferrarijev.

Aston Martin je sicer pretekli teden predstavil poslovne rezultate lanskega leta, ki naj bi bili slabši od pričakovanj predvsem zaradi zahtevnejših razmer na trgu vozil. V letu 2019 so prodali 5.819 avtomobilov, kar je 7-odstotni upad v primerjavi z letom poprej, dosežki podjetja v preteklem letu pa naj bi, po besedah izvršnega direktorja Andya Palmerja, precej razočarali. V prihodnje naj bi se osredotočili predvsem na ponovno oživitev prodaje, k čemur naj bi pripomogel tudi pričetek prodaje modela DBX, njihov srednjeročni cilj pa bo ponovna rast dobička ter posledično rast vrednosti delnic podjetja, ki je od prvega nastopa na borzi padla za okoli 80 odstotkov.

Večina delnic podjetja Aston Martin naj bi bila v lasti investicijske skupine Adeem – Primewagon iz Kuvajta, tretjino naj bi si lastila Strategic European Investment Group, del italijanske skupine Investindustrial, 4-odstotni delež pa naj bi imel nemški Daimler.

Vpletene strani zaenkrat še ne podajajo komentarjev v povezavi z objavo lanskih poslovnih rezultatov, prav tako tudi ne razkrivajo podrobnosti v zvezi s spremembami lastniške strukture britanskega avtomobilskega proizvajalca.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Aston Martin.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota širi ponudbo GR Supre z dvolitrskim turbobencinarjem
Toyota bo ponujala storitve mobilnosti pod blagovno znamko Kinto