Novice

Pametni parkirni sistem

Včeraj so v podjetju TT Projekt predstavili zanimiv pristop k reševanju problematike parkiranja v mestih.

Ideja ekipe TTParking izhaja iz razmišljanja, kakšne so alternativne rešitve problematike mirujočega prometa v večjih mestih, ki ne vključujejo gradnje novih parkirišč, parkirnih hiš ali spreminjanja prometne ureditve ulic. Rešitev oziroma dodaten potencial do zaznali v manjših zasebnih parkiriščih pred bloki, na dvoriščih, hotelskih parkiriščih, parkiriščih v lasti podjetij in podobnih manjših lokacijah, ki same po sebi niso ekonomsko izplačljive, če bi jih tržili posamezno.

V sporočilu za javnost so nam posredovali spodnji opis sistema TTParking:

Sistem TTParking združuje uporabnike in ponudnike parkirnih prostorov na sodoben način z uporabo vrhunske informacijske tehnologije. Uporabniki lahko v realnem času na svojem mobilnem telefonu poiščejo in rezervirajo prosto parkirno mesto, na parkirišče vstopajo s klicem na določeno telefonsko številko. Klic je brezplačen, ker se povezava takoj, ko se vzpostavi (zazvoni) prekine. Obračun in plačilo parkirnine potekata avtomatsko in brezgotovinsko.

Uporabniki so vsi:
– ki se včlanijo na spletni strani www.ttparking.net in naložijo več kot 8€ kredita,
– ki vplačajo sredstva na račun firme in kot sklic navedejo svojo številko mobilnega telefona,
– uporabniki Monete,
– na brezplačnih parkiriščih in na parkiriščih, opremljenih z našim plačilnim avtomatom, vsi uporabniki mobilnih telefonov.

Na spletni strani www.ttparking.net lahko dobite več informacij o sistemu, spremljate in dopolnjujete stanje na računu, prenesete dobropis drugemu uporabniku, poiščete in rezervirate parkirišče … Lastniki pametnih telefonov si lahko na svoj aparat brezplačno naložijo TTParking aplikacijo preko spletne strani www.ttparking.net, Google Play Store ali iPhone App Store. S pomočjo aplikacije lahko na terenu dobijo informacijo o prostih parkirnih mestih v svoji bližini, parkirno mesto lahko v trenutku rezervirajo, ogledajo si lahko slike, na cilj jih pripelje navigacija ali kompas, zapornico lahko odprejo tudi s klikom na gumb v aplikaciji.

Predstavnikom podjetja smo zastavili nekaj dodatnih vprašanj:

Koliko imate trenutno registriranih članov?

Projekt je trenutno v testno-delovni fazi. Glede marketinga smo razdelili 1.000 letakov in pridobili cca 100 rednih uporabnikov, ki povprečno 3-6 mesecev uporabljajo sistem. Prepričani smo, da so večinoma zadovoljni, ker dopolnjujejo kredit …

Kakšno je število najetih parkirnih mest/parkirišč in v katerih mestih?

Trenutno imamo najeta mesta na 25 parkiriščih v Mariboru in Ljubljani. Za uporabnike jih je odprtih povprečno 15 (lastnik lahko določa na spletnem vmesniku število prostih mest ali delovni čas parkirišča sproti …). Naloga strateškega partnerja Lightman Investments je pridobitev parkirnih mest in uporabnikov v tem letu v vseh glavnih mestih Evrope in naslednje leto v drugih mestih in kontinentih.

Od kdaj poteka projekt?

Projekt razvijamo cca 2 leti. Prva zapornica se je odprla v aprilu 2011.

Kako je s stroški pristopa v sistem (8 EUR?)

Za vstop v sistem ni nobenih stroškov. Aplikacija je brezplačna, kot tudi registracija na spletni strani. Uporabniki Monete lahko tudi brez registracije vstopajo na parkirišča, ostali morajo za plačljiva parkirišča imeti minimalni kredit 8 €, kot garancijo plačila pri zapustitvi parkirišča. V prihodnosti bomo ponujali tudi možnost trajnika, kreditne kartice, če bo garancija plačila zadosti visoka.


Kako je s cenami parkiranja in stroški obveščanja uporabnikov (zakaj 10 centov po SMS?)

Uporabnik pri vstopu na parkirišče dobi SMS sporočilo, v katerem so osnovni podatki, cena, naslov (tujci se težje znajdejo v mestu). Pred potekom delovnega časa parkirišča dobi drugi SMS, pri izhodu tretji, v katerem je račun … Če povprečno SMS sporočilo stane 5 centov, smo z vsoto 10 centov pokrili večji del tega stroška. Uporabnik ima 5 minut brezplačno parkiranje in tudi v tem primeru dobi 2 SMS sporočila (vhod, izhod).

Koliko je brezplačnih parkirnih mest?

Določena parkirišča lahko ponujajo brezplačno parkiranje ob nakupu (trgovski centri) ali za določen čas (1 ura brezplačno). V prihodnosti vidimo možnost sodelovanja s hoteli, gostilnami, ki bi dali brezplačno svoje kapacitete v upanju, da določeni uporabniki pri njih kot kupci porabijo nekaj denarja. Trenutno imamo samo eno parkirišče s kapaciteto 12 mest, ki ima časovno omejeno brezplačno parkiranje.

Kakšni so stroški prenosa aplikacije (če so) in katere sisteme prenosnih telefonov podpirajo?

V tem trenutku je samo Android, v nekaj dneh (do konference) bo v ponudbi nova aplikacija za android ter aplikacije za iPhone (iOS) in Microsoft pametne telefone. Aplikacije so brezplačne.

Kdo prevzame odgovornost v primeru poškodbe vozila na parkirišču?

Odvisno od parkirišča. V garažnih hišah je to lahko ponudnik, zavarovalnica, na privatnih dvoriščih voznik sam … Veliko uporabnikov ima zavarovano vozilo na parkiriščih.

Kakšen bo namen uporabe osebnih podatkov uporabnikov za pošiljanje reklamnih sporočil, ki jih dovoljujejo ob potrditvi splošnih pogojev, za kakšna sporočila gre?

Na koncu SMS sporočila, ki ga dobi uporabnik pri vhodu v parkirišče ali izhodu, je lahko reklamno sporočilo določenega ponudnika (predvsem v neposredni bližini parkirišča). Oglaševalec nima podatkov o prejemniku, ampak je vesel, da sporočilo dobi oseba, ki v tem trenutku izstopa iz avtomobila na drugi strani ceste.

Na primer:
“TTP: Parkirali ste na naslovu……….. cena je… odprto je do….h. **** V lokalu ….. čez cesto dobite ob naročilu kave brezplačni krof. Lep pozdrav.”

Katere so previdene lokacije in kakšen je terminski plan širitve?

V letošnjem letu se začnejo akcije najprej na Dunaju in potem v vseh glavnih mestih Evrope (poslovni plan strateškega partnerja).

Besedilo: Urška Radolović, sporočilo za javnost in odgovori TTParking. Foto: TTParking

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
MINI na avtomobilskem salonu v Parizu
Prototip 918 Spyder prevozil krog v času sedem minut in 14 sekund