Novice

Porsche Slovenija šteje 30 let

Porsche Slovenija, največji avtomobilski trgovec v Sloveniji, letos praznuje 30. obletnico, ki so jo pospremili z nekaterimi zanimivimi statističnimi podatki.

Porsche Slovenija pod eno streho upravlja z avtomobili znamk Volkswagen, Škoda, Seat, Cupra, Porsche in Audi. Primat največjega avtomobilskega uvoznika v Sloveniji so prevzeli že leta 2008, med znamkami pa so se na prvo mesto prebili leta 2014 s Volkswagnom. V tridesetih letih jim je uspelo v prodati kar 448.652 novih vozil koncerna Volkswagen, med njimi je bil daleč najbolj zaželen model Golf (73.643).

V prvi peterici brez presenečenj

Od leta 1993 do konca aprila letošnjega leta so bili med petimi najbolje prodajanimi modeli trije Volkswagni in dva Škodina predstavnika. Golfu se je na prvem mestu, z 61.211 prodanimi avtomobili, najbolj približal Polo. Sledi Octavia z 31.495, Passat s 26.334 in Fabia z 20.374 prodanimi avtomobili. Morda še največje presenečenje: med prvo deseterico je Seat Cordoba, ki je bila naprodaj samo do leta 2010, a je našla v Sloveniji 10.894 novih lastnikov.

Zanimiv je tudi pogled na število prodanih vozil glede na posamezna leta. V prvem letu poslovanja so kot skupina prodali v Sloveniji 4.064 vozil (osebni avtomobili in lahka gospodarska vozila). Prodajne številke so se dvigale vse do leta 1999, ko so na letni ravni prodali že 14.375 vozil. Sledilo je nekaj slabših let in v 2007 zopet vzpon prodajnih številk. Največ vozil so prodali leta 2018, ko se je štetje ustavilo pri 22.824.

Družina vrednot

Porsche SlovenijaS sestrskima podjetjema Porsche Finance Group Slovenia in Porsche Inter Auto ter pooblaščeno trgovsko mrežo šteje organizacija dobrih 2.000 sodelavcev. Zanimivo je še, da so nekateri del zgodbe Porsche Slovenija že od samih začetkov – takšnih je sedem sodelavcev ter enajst pooblaščenih trgovskih ali servisnih partnerjev. Zato tudi ni posebej presenetljivo, da so po rezultatih največjega slovenskega zaposlitvenega portala redno med najbolj uglednimi delodajalci.

Ob okrogli obletnici so se odločili, da ne bodo pripravili velikega, pompoznega praznovanja z ognjemeti. Po mnenju generalnega direktorja Danila Ferjančiča, je prav, da okrogli rojstni dan praznujejo kot poklon družbi in okolju – poslovnemu in tistemu, v katerem živijo. Zato so se odločili, da podprejo šest projektov, ki vsak na svoj način odražajo vrednote, ki se jim zdijo pomembne: trajnostno mobilnost v okviru Nordijskega centra Planica, varen prevoz za otroke in mladino pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, park varne mobilnosti Zavoda Varna pot, prenos znanja in izkušenj s področja e-mobilnosti s strani dr. Matjaža Kormana, program za psihološko stabilnost mladih Sare Isaković ter multimedijski jazz projekt Jureta Pukla.

Avtomobilizem.com (Foto: Porsche Slovenija.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Honda z novim športnim križancem
Letošnji projekt Škodinih študentov bo Roadiaq