Novice

Predrta pnevmatika: popraviti ali zamenjati?

S predrto pnevmatiko se res počutimo »podrti, brez zraka« in vselej se to zgodi v najslabšem možnem trenutku. Potrudite se, da situacije ne poslabšate. Oglejte si naš vodnik v 4 točkah, ki govori o tem, kako ravnati s predrto pnevmatiko.

1. Ukrepajte hitro

Takoj, ko ugotovite, da se je pnevmatika predrla, jo zamenjajte z rezervno, ki mora biti vselej napolnjena z ustreznim zračnim tlakom. Vožnja s pnevmatiko brez zračnega traka lahko oslabi njeno strukturo, kar lahko v prihodnosti privede do nepopravljive škode. Tudi če zrak uhaja počasi, lahko to ogrozi vašo varnost, zato je pomembno, da problem rešite takoj, ko je mogoče.

2. Začasna popravila morajo biti res samo začasna

Izdelki za zatesnitev, kot so razpršilo ali tesnila se lahko uporabijo za popravilo le, dokler previdno in počasi ne pripeljete do specialista za pnevmatike. Ti izdelki lahko kasneje povzročijo probleme, ker morda niso skladni s kolesom, senzorjem zračnega tlaka in ventili ali z drugimi deli avtomobila.

Priznani proizvajalci pnevmatik vztrajajo, da popravilo s tesnilom ali krpo ne more biti trajna rešitev, saj nudi le površinsko, hitro tesnjenje. Kolo je potrebno sneti za podroben pregled in ocenitev dejansko nastale škode.

3. Zaprosite za strokovni nasvet, da zagotovite varnost

Specialist za pnevmatike vam bo povedal, če je pnevmatiko še mogoče popraviti ali ne. Snel bo pnevmatiko s platišča in preveril tudi notranjost. Če je notranjost preveč poškodovana, bo potrebno pnevmatiko zamenjati. Da zagotovimo varnost, je pnevmatiko potrebno zamenjati tudi, če se odkrije katerakoli od navedenih poškodb:

– žice, ki služijo za ojačitev noge pnevmatike so vidne ali upognjene (prelomljene),
– notranji sloj pnevmatike (ali vložki) je bil pregret in je razslojen,
– poškodbe gume z maščobo ali s korozijo ,
– razpoke v gumi zaradi starosti pnevmatike,
– notranja plast gume je obrabljena.

Strokovnjak vam bo v nekaterih primerih lahko pomagal, ne more pa izvesti več popravil na eni pnevmatiki. Z vsakim popravilom pnevmatika nekoliko oslabi.

4. Preprečite problem z rednim vzdrževanjem pnevmatik

Za konec – v bodoče se izognite zapravljanju časa in denarja s popravljanjem predrtih pnevmatik tako, da boste redno skrbeli za pnevmatike. Pnevmatika, napolnjena s prenizkim zračnim tlakom, je oslabljena in se lažje predre, zato vedno skrbite za to, da bo zračni tlak ustrezal navedbam v priročniku vašega vozila. S to majhno skrbnostjo boste podaljšali življenjsko dobo pnevmatik in storili nekaj dobrega za okolje. Z ustreznim zračnim tlakom v pnevmatikah lahko vsako leto prihranite en rezervoar goriva!

Pripravil MICHELIN
Fotografije: Getty Images

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Unikatni Renault Twingo pri svojem stvarniku
PSA Peugeot Citroën bo odpuščal