Novice

Predsednik Stellantisa povedal nekaj krepkih na račun električnih avtov

Carlos Tavares, izvršni predsednik skupine Stellantis, je izrazil skrb, da na svetu morda ni dovolj litija za zamenjavo vseh avtomobilov z motorjem na notranje zgorevanje z električnimi.

Avtomobilski proizvajalci s polno paro sledijo svojim načrtom na področju električnih vozil. Vsi si želijo čim bolj pospeševati prodajo, dvigovati številke in slediti ciljem, ki so si jih zadali v preteklih letih. Toda že pomanjkanje polprevodnikov je poskrbelo za kar nekaj dvomov glede izvedljivosti zastavljenih strategij. Še več vprašanj je na račun električnih avtomobilov, na primer kako bomo lahko nakopali potrebno količino redkih mineralov za njihovo izdelavo. Še posebej, ko naj bi se prodaja eksponentno dvigovala v prihodnjih letih in bi bilo potrebno na ceste spraviti več milijonov električnih avtov.

Skrbi tudi pri enem najvidnejših predsednikov

Lithium_mine_at_Bolivia´s_Uyuni_Salt_Flat,_on_a_CBERS4_MUX_yesterday´s_image
Tavares dvomi, da proizvedemo dovolj litija, da bi lahko zamenjali vse avtomobile z električnimi avtomobili. Foto: Wikimedia Commons.

Na dogodku, ki ga je organizirala skupina Stellantis, je spregovoril tudi Carlos Tavares. Izvršni predsednik enega največjih avtomobilskih koncernov, je podal presenetljivo odkrito mnenje o izkopavanju naravnih mineralov. Po njegovem mnenju, na Zemlji ni dovolj surovin, da bi lahko vse avtomobile zamenjali z električnimi avtomobili. “Vemo, da potrebujemo litij. Vemo, da ga ne proizvedemo toliko, kot ga potrebujemo. Ta trenutek imamo na Zemlji 1,3 milijarde avtomobilov z motorjem na notranje zgorevanje. Te moramo zamenjati s čisto obliko mobilnosti, zato bomo potrebovali veliko litija. Ne samo, da litija morda ne bo dovolj, ampak lahko koncentracija rudarjenja litija povzroči druga geopolitična vprašanja,” je na forumu Freedom of Mobility zbrane nagovoril Tavares.

Od dobave mineralov odvisne tudi cene

Tavares je poudaril, da so v skupini Stellantis sicer kljub omenjenim zadržkom na pravi poti za doseganje zastavljenih ciljev do leta 2030 in mejnikov Evropske unije pred zakonsko prepovedjo prodaje novih avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje.

Tavares je med drugim kritiziral oziroma je razočaran tudi nad različnimi predpisi po svetu glede električnih avtomobilov. “Naša družba izgublja potencial, ker nimamo tehnološko nevtralnih predpisov. To je velika, velika izguba ustvarjalnosti in znanstvene moči, o kateri se vnaprej odločamo z vsiljevanjem ene same tehnologije, namesto da bi imeli tehnološko nevtralno uredbo, ki bi ustvarila zdravo konkurenco,” je dejal Tavares in zaključil svoj nastop še z omembo visokih cen električnih vozil. “Cenovne dostopnosti ni, ker so surovine redke in zelo drage. Dodal bi še, da so dobave zelo nestanovitne.”

Avtomobilizem.com (Vir: The Detroit News, Jalopnik. Foto: Stellantis.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Karte so na mizi: kitajski BYD odkrito napada Teslo
Cenovna dostopnost električnih vozil je najbolj odvisna od prihodkov

Več vsebin

Novice

Francoska rešitev: socialni najem električnih vozil