Novice

Subaru BRZ kljubuje trendu turbo motorjev

Subaru je končno razkril čisto novi kupe BRZ. Druga generacija malega športnega kupeja se ponaša z dodelanim podvozjem, a enako navdušujočimi voznimi lastnostmi kot predhodnik ter močnejšim motorjem, ki pa na srečo še vedno zavrača turbo pomoč.

Začnimo točno s tem zadnjim elementom novinca, njegovim motorjem. To je 2,4-litrski bokserski štirivaljnik, ki ponuja v uporabo spodobnih 230 KM moči in 250 Nm ali dodatnih 15 % več navora. Največja moč je med drugim posledica sposobnosti bokserja, da se zavrti nekaj višje kot običajno, saj doseže največjo moč pri 7.000 vrt/min, rdeča meja na merilniku vrtljajev motorja pa je postavljena pri točki 7.500 vrt/min.

Novi motor naj bi drugi generaciji modela zagotavljal še nekaj nižje postavljeno težišče avta, bokser pa bo serijsko združen z ročnim šeststopenjskim menjalnikom ter prestavnim mehanizmom s kratkimi gibi ročice; opcijsko bo na voljo klasični šeststopenjski avtomatik. O vozni osredotočenosti novinca priča tudi podatek, da bodo vse njegove izpeljanke že serijsko opremljene z mehansko zaporo diferenciala, sam pogon pa bo speljan jasno tja, kamor sodi – do zadnjih koles.

Subaru je posebno ponosen tudi na razmeroma lahko gradnjo novega BRZ. Ta naj bi po zaslugi uporabe lažjega aluminija za izdelavo elementov, kot so streha, prednja blatnika in motorni pokrov, tehtal zmernih 1.315 kg. Konstrukcija pa naj bi se ponašala tudi s 50 odstotkov večjo vzvojno togostjo in posledično še boljšo odzivnostjo na cesti.

Japonci pravijo, da niso pozabili niti na vsesplošno uporabnost novinca. Zatrjujejo, da ima prostoren prtljažnik, v katerega naj bi bilo s pomočjo zlaganja naslona zadnje klopi moč spraviti npr. kolo, torbi z golf palicami ter celo komplet koles in orodja, če bi se morda komu zahotelo preganjati na dirkališču, pa mora zato vzeti s sabo najnujnejše stvari.

V kabini je opaziti armaturno ploščo, ki je izrazito osredotočena na voznika. Pred njim so merilniki, katerih podatki so v celoti prikazani na računalniškem zaslonu diagonale 7 palcev, z osrednjim delom za merilnik vrtljajev in merilnik hitrosti znotraj njega. Z vklopom režima »Track« se grafika merilnikov spremeni na način, da se obratomer prelevi v linearno obliko, podatek o hitrosti se pa premakne podenj. Takrat se priročno izklopi tudi sistem za nadzor nad zdrsom pogonskih koles.

Na sredinski konzoli je nameščen 8-palčni na dotik občutljiv zaslon večopravilnega sistema, ki premore danes »obvezne« povezljivosti s prenosnimi pametnimi telefoni (Apple Carplay in Android Auto). Dražje izpeljanke imajo dodano še možnost spremljanja telemetrije, različice z avtomatskim menjalnikom pa paket voznih pomočnikov EyeSight.

V primerjavi s predhodnikom je novi BRZ daljši za 30 mm. Je enako širok in 10 mm nižji. Medosna razdalja je zrasla za 5 mm na skupno 2.575 mm. Japonci sicer zaenkrat še niso postregli s podatki o zmogljivostih novega BRZ, so nam pa zato zaupali, da ima njegov stabilizacijski sistem VSC pet različnih načinov delovanja. Stopnje si sledijo od povsem zastražene ravni preko nivojev, ki dopuščajo več zdrsa avta, vse do nastavitve, ki povsem izklopi varnostno elektroniko in pušča vozniku svobodo in odgovornost za varnost sebe in vseh, ki se lahko znajdejo okoli njega na dirkališču.

Novi BRZ bo Subaru izdeloval v obratu Gunma na Japonskem, prodaja pa naj bi stekla zgodnjo jesen 2021. Cene v tem trenutku še niso znane.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Subaru.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Urbanaut je Minijeva vizija interpretacije prostora
Land Rover za 2021 pripravil nadgradnje modelov Velar, Evoque in Discovery Sport