Novice

Telemetrija za novo Opel Astro OPC

Opel s kupci svojih avtomobilov deli izjemno strast do naprednih tehnologij. Zato je postal prvi izdelovalec avtomobilov, ki omogoča posredovanje izbranih podatkov iz CAN (Controller Area Network) za izpis na zaslonu in nadaljnjo analizo z iPhoneom.

CAN bus je osrednji sistem pretoka podatkov in nadzora delovanja vseh elektronskih nadzornih enot vozila.

Uporabniki pametnih telefonov znamke Apple lahko naložijo aplikacijo OPC PowerApp ali App iz AppStore le za 0,79 evrov, ki jim omogoča dostop do podatkov v CAN busu. Ta inovativna aplikacija je prvič na svetu razvita za uporabo pri Astri OPC z največjo močjo motorja 206 kW (280 KM), torej v najbolj športnem Oplu kompaktnega razreda.

Preko CAN-busa se pretakajo signali s številnih delov avtomobila. Do njih je bilo doslej mogoče dostopati le v specializiranih servisnih delavnicah, z uporabo posebne programske opreme. Sedaj pa Opel omogoča avtomobilskim navdušencem, da s pomočjo OPC PowerApp sprejemajo izbrane podatke, povezane z zmogljivostmi avtomobila. To entuziastom, ki stavijo na najnovejše tehnologije, odpira vrata v povsem novi svet.

Ob tem se zabava za uporabnike OPC PowerApp ne zaključi, ko preneha delovati motor njihovega avtomobila. Ne le, da jim je omogočen dostop do 60 različnih podatkov, med katere sodi vrednost tlaka stisnjenega zraka, ki izstopa iz turbinskega polnilnika, položaj dušilne lopute, vrednosti prečnih pospeškov, trenutne vrednosti navora, ki se v realnem času zapisujejo na iPhoneu, marveč lahko te podatke shranijo in jih kasneje primerjajo s prijatelji. Sistem beleženja časov prevoženih krogov na dirkališču, delujoč v povezavi s sistemom GPS, še posebej privlači dirkaške navdušence. Na primer tiste, ki se podajo na legendarno progo Nürburgring in želijo analizirati svojo vožnjo ter tako izboljšati dosežene čase na Nordschleife. Omogočena jim je namreč tudi analiza točk zaviranja, hitrosti na določenih odsekih in celo vrednosti sil G v določenih zavojih.

S ciljem zagotavljanja čim večje funkcionalnosti OPC PowerApp je na voljo tudi posebna črna škatla, oziroma nadzorni modul pametnega telefona, ki ga je mogoče posebej naročiti in namestiti za notranjo pregrado. Napravo je mogoče namestiti že v tovarni, ali naknadno v Oplovi servisni delavnici. Modul je neposredno povezan s CAN-busom vozila in oddaja izbrane podatke s frekvenco 30 Hertzov neposredno iPhoneu. Na voljo je tudi poseben nosilec iPhonea FlexDock, ki zagotavlja preprostejši dostop in pregledovanje PowerApp podatkov. V tem primeru, ob sočasnem beleženju podatkov, deluje telefon tudi kot dodatni zaslon za izpisovanje izbranih podatkov o delovanju avtomobila.

Uporabnik lahko ob logu OPC izbere sedem različnih načinov izpisa, v različnih barvah. Od prikaza analognih merilnikov, do merilnika G sile, digitalnega indikatorja nad, oziroma podkrmarjenja ter raznih grafov in razpredelnic. OPC PowerApp bo mogoče uporabljati na iPhone (od tretje generacije dalje), iPad 2 in iPod Touch, od začetka leta 2013 pa bo na voljo tudi verzija za android.

Nova Opel Astra OPC (Opel Performance Center) je najbolj zmogljiv član Oplove kompaktne ponudbe. Svetovno premiero je doživela na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi, med kupce pa bo zapeljala poleti. Astro OPC poganja dvolitrski bencinski motor z neposrednim vbrizgom goriva in turbinskim polnilnikom, z največjo močjo 206 kW (280 KM) in največjim navorom 400 Nm. Motor omogoča doseganje največje hitrosti 250 km/h. Nikoli doslej ni bila nobena Astra tako hitra. Izjemne vozne značilnosti velike dinamike zagotavlja visokozmogljivostno podvozje s prilagodljivimi blažilniki in obesami spredaj High Performance Struts (HiPerStruts). Ob tem zagotavljajo zavore znamke Brembo učinkovito in uravnovešeno zaviranje tudi v najbolj ekstremnih razmerah.

Vir: GM

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Telemetrija za novo Opel Astro OPC"


toMmy
8 leta 6 dni nazaj

Odlična ideja.

frgo
8 leta 6 dni nazaj

Ne vem kje so iphone našli. Geeki večinoma prisegajo na android.

8 leta 7 dni nazaj

Zdaj bi pa že bil čas da ta pošast kaj v Slovenijo zapelje, ko se že tolk govori okoli tega.. :))

 
Novi Peugeot 301: kompaktna triprostorska limuzina za mednarodni trg
Mazda in Fiat sklenila sporazum o sodelovanju