Novice

Turkmenistan prepovedal črne avtomobile in ženske za volanom

Od vseh nenavadnih zakonov, za katere smo slišali, se sveži iz Turkmenistana nedvomno uvršča med bolj čudne.

Oblasti naj bi prepovedale črne avtomobile že leta 2015, a takrat je bila regulativa omejena samo na novo uvožene primerke. Zdaj pa naj bi turkmenistanski predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov prepovedal vstop v državno prestolnico Ašhabad vsem črnim avtomobilom.

Da mislijo oblasti resno, so nesrečni lastniki črnih avtomobilov ugotovili, ko so jim jih organi oblasti brez opozorila odstranili z javnih cest. Če želijo dobiti svoje avte nazaj, morajo pred tem podpisati potrdilo, da ga bodo dali prebarvati v svetlejšo barvo. Pri tem naj bi bili najvišje cenjeni posamezniki, ki se odločijo za belo barvo avtomobila, saj je bela barva predsednikova najljubša, ker naj bi prinašala srečo.

Na nenavadni ukrep so se že odzvali tudi podjetni ličarji, ki so praktično podvojili ceno lakiranja avta s prejšnjih (preračunano) približno 500 dolarjev na okoli 1000 dolarjev.

Resnejše so posledice predpisa iz decembra 2017, s katerim so v Turkmenistanu prepovedali vožnjo vsem ženskam, zdaj pa naj bi predpis začeli tudi izvajati v praksi. Podlaga za to bizarno odločitev naj bi bile državne statistike, po katerih naj bi bile ženske udeležene v večini prometnih nesreč. Ženske za volanom naj bi kaznovali z odvzemom vozniškega dovoljenja, njihovi avtomobili pa naj bi končali na parkiriščih.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops Foto: Peter Humar.)

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Turkmenistan prepovedal črne avtomobile in ženske za volanom"


RedBaron
2 leta 5 meseci nazaj

Glede crnih avtov… mi je vseeno. Glede zensk za volanom… se mi zdi pa neumnost, tudi kateremu moskemu bi morali prepovedati sesti za volan.

pskoda
2 leta 5 meseci nazaj

Meni je itak vseeno, ker za moj okus črna in bela sta kar nekaj in nikoli ne bom kupil avto v teh dveh barvah

limas
2 leta 5 meseci nazaj

Mogoče niti ne tako čudna odločitev.
Črna barva je bila nekoč rezervirana za pogrebna in predsedniška vozila.
Zdaj jih imajo vsak Polde in vsaka Mojca. Pa tudi večina uvoženih premijskih in kvazi-premijskih vozil s prevrteno kilometražo.
Prav smešno je videti ford fiesto v črni barvi. Ali pa očeta, ki po poletnem soncu tlači dva mulca v avto, ki je dejansko savna.
Ampak važno, da je barva “kul” in da pumpamo ego.

Ivan36
2 leta 5 meseci nazaj

@limas imaš prav! Črna barva vozila je dobra samo od oktobra do konec Aprila! Pač se prej segreje na tistem pičlem soncu.Poleti pa je dobesedno najbolj blesava barva za vozila, poleg temno zelene ja.

whitee
2 leta 5 meseci nazaj

Tale komentar si pa zaslluži en wtf pogled haha

MORDOR
2 leta 5 meseci nazaj

Limas ti imaš pa sigurno rdečega polota 1.2 tsi z zamenjano ketno.

xxl
2 leta 5 meseci nazaj

Ti si verjetno svetovalec predsednika Turkmenistana.

 
Porsche razvija platformo za hišne električne superšportnike
Mercedesov sistem MBUX za prihajajoči razred A