Novice

Včasih so bili avtomobili bolj pisani

Danes se vozniki najraje vozijo v avtomobilih nevtralnih barv – črnih, srebrnih, sivih in belih. Nemška raziskava je pokazala, da je bil avtomobilski svet v preteklosti bolj barvit.

Tako so v 90-ih letih prejšnjega stoletja nemški vozniki oboževali rdeče, modre in zelene obarvane karoserije svojih avtomobilov. Za kratek čas je svoj razcvet doživela celo lila barva. V zadnjih letih pa povsem drugače prevladujejo črni, srebrni in beli toni, ob tem pa ni odveč dodati, da sta bela in črna pogosto nekovinski barvi brez doplačila.

V 70-ih letih 20. stoletja sta bili izjemno popularni rumena in oranžna, ki sta dve desetletji kasneje povsem poniknili. Koncem prejšnje dekade je postala precej trendovska tudi rjava barva v različnih tonih, ki ima danes okrog 6 odstotni tržni delež, a je že v zatonu. Kljub povečanim “eko” trendom pa tudi zeleni in modri toni ne igrajo pomembnejše vloge. Modri odtenki so večinoma zanimivi zgolj v temnejših tonih, ki skorajda že mejijo na črno.

Skoraj nemogoče je pričakovati, da bi bile današnje ceste tako živopisane, kot so bile pred 40 leti. Nemško podjetje za raziskovanje trga TNT Infratest je v lanskem letu opravilo raziskavo med potencialnimi kupci novih avtomobilov, pri čemer so ugotovili, da je 33 odstotkov vseh anketirancev navedlo črno in antracitno kot svojo najbolj priljubljeno barvo. Na drugem mestu je pristala srebrna (25%). Rezultat ni presenetljiv, saj velika večina pri nakupu novega avtomobila ne razmišlja o svoji najljubši barvi, temveč se odločajo za nevtralne barve, ki pripomorejo k boljšemu ohranjanju vrednosti njihovega avtomobila.

Avtomobilizem.com (Vir: stern.de. Foto: malias, stern.de)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Včasih so bili avtomobili bolj pisani"


Marek_
9 leta 11 meseci nazaj

Pri nas je še dobro, ko prideš v kakšno zahodnje evropsko prestolnico je poplav sivine na cestah resnično uspavajoč. No vsake toliko je mogoče opaziti kakšnega “ekscentrika” v rdeči ali celo rumeni barvi, ki deluje neverjetno dobro, pa lahko gre za čisto povprečen avto.

J.McLane
9 leta 11 meseci nazaj

Flower power generacija 😉

pan-am
9 leta 11 meseci nazaj

Yup, pogledaš na parkirišče, pa se ti zdi, da je nekdo uporabil funkcijo “convert to grayscale”. Čeprav, I’m guilty too. Imam srebrn avto, ker se na njem najmanj poznajo umazanija in praske.

 
Brutalni Volkswagen Golf R400
Vse bolj divji Opel Adam: napad morskih psov na modni avtomobil