Predstavitve

Za pol ure tišine

Citroën C5 Aircross Hybrid: slovenska predstavitev

Pogonska paleta francoskega križanca se je na našem trgu razširila s priključno-hibridno različico za vse, ki cenijo in si lahko privoščijo pomirjujočo tišino električne vožnje.

Električno na krajše vožnje

Citroen C5 Aircross Hybrid (11)Citroën je s priključno-hibridno različico modela C5 Aircross bencinskim in dizelskim pogonskim variantam, ki so sicer pri nas v prodaji že dobro leto in pol, dodal še elektrificirano. Ta na račun vgrajenega baterijskega sklopa z enim polnjenjem omogoča do 50 kilometrov vožnje v izključno električnem načinu (WLTP)  do hitrosti 135 kh/h, kar naj bi večini uporabnikov zadoščalo za dnevne potrebe. Na daljših poteh pa jim, namesto načrtovanja postankov z električnimi polnilnicami, primeren doseg zagotavlja motor z notranjim zgorevanjem.

Hibrid à la PSA

Citroen C5 Aircross Hybrid (5)Osnovo novega pogonskega sklopa predstavljata bencinski 1,6-litrski štirivaljnik PureTech 180 (132 kW/180 KM) in električni motor z močjo 80 kW (110 KM), vgrajen med motor na notranje zgorevanje ter elektrificirani menjalnik, ki so ga Francozi v svojem slogu poimenovali  ë-EAT8. Za zalogo energije skrbi 200-voltni litij-ionski akumulator kapacitete 13,2 kWh, skupna sistemska moč sklopa pa znaša 165 kW (225 KM). Če vam tehnični podatki zvenijo zelo znano, to seveda ni nič čudnega, ker gre za enak hibridni sklop, kot ga imajo tudi določeni modeli znamk Peugeot in DS, le da je pri slednjih lahko nadgrajen še s štirikolesnim pogonom.

Kot je značilno za hibride, tudi v Citroënu skrbijo za zbiranje razpoložljive energije v vožnji s funkcijo Brake za hitrejše upočasnjevanje brez pritiska na zavorni pedal. Sicer pa polnjenje baterije poteka pretežno preko napajalnega kabla, pri čemer se na klasičnem gospodinjskem priključku napolni v 4-7 urah (s polnilnikom 3,7 kW, odvisno od vrste vtičnice), na priključku Wallbox (32 A) pa z močjo 7,4 kW v manj kot 2 urah. Za optimizirano rabo energije so možne različne nastavitve in časovni zamik polnjenja, do katerih uporabnik dostopa preko zaslona na dotik ali v aplikaciji My Citroën.

Citroen C5 Aircross Hybrid (8)Ob prilagojenih podatkih infozabavnega sistema (dodatni menijski prikazi pretoka energije, podatke o porabi električne energije in goriva, funkcija ë-Save oziroma nastavitve časovnega zamika polnjenja akumulatorja) je nekaj sprememb tudi na zaslonu pred voznikom. Na 12,3-palčnem prikazovalniku je na voljo pregled delovanja hibridnega sklopa (indikator moči, merilnika električne energije in bencinskega goriva, doseg v načinu za električni in bencinski pogon, diagram energije, preostali čas polnjenja, avtonomija generirane električne energije, delež napolnjenosti akumulatorja z generirano energijo in hitrost polnjenja akumulatorja).

Modrina elektrifikacije

C5 Aircross Hybrid je prvi hibridni priključni model znamke Citroën, njegov elektrificirani značaj pa se na zunanjosti odraža z elementi barvnega paketa modre Anodised (barvni vstavki zaščit Airbump na prednjih vratih in spodnjem delu prednjega odbijača v modri), z logotipoma “ḧybrid” na prtljažnih vratih in črki “ḧ” na prednjih blatnikih v modri barvi ter loputo polnilnega priključka na levem boku. V notranjosti samozatemnitveno vzvratno ogledalom z modro opozorilno lučko naznanja vožnjo v električnem načinu, na sredinski konzoli pa je nameščen izbirnik prednastavljenih voznih profilov. Opremljen je tudi s posebnim zvočnim signalom, ki opozarja na delovanje 100 % električnega načina pri hitrosti pod 30 km/h.


C5 Aircross Hybrid v številkah – dolžina: 4.500 mm, širina: 1.859 mm, višina: 1.654-1.689 mm, medosna razdalja: 2.730 mm, odmik od podlage: 230 mm, prostornina prtljažnika: 460/600-1.510 litrov.


Med kompromise, ki jih prinaša vgradnja akumulatorja v podu potniškega prostora, je zmanjšana prostornina prtljažnika (460-600 litrov glede na položaj vzdolžno pomičnih ločenih sedežev), ki pa v primeru zloženih naslonov še vedno ponuja ravno dno prtljažnega prostora ter s tem omogoča prevoz predmetov do 1,90 m dolžine. Dvojno dno prtljažnega prostora skriva prostor za shranjevanje polnilnega kabla. Sicer pa je hibridni C5 Aircross v vseh svojih značilnostih udobju naklonjen Citroën, ki so mu inženirji ob vseh znanih elementih filozofije Advanced Comfort namenili še serijsko večtočkovno zadnjo premo.

Citroen C5 Aircross Hybrid (6)Da novi C5 Aircross Hybrid ni za plitve žepe, je verjetno vsem jasno. V priloženem ceniku modela lahko preberete več podrobnosti, na tem mestu pa samo informacija, da znaša izhodiščna cena za edini razpoložljivi paket Shine Hybrid 225 S&S ë-EAT8 43.350 evrov. Več o tem, kakšne prihranke prinaša izbira hišnega financiranja ter kako vam v sodelovanju s podjetjem Gia servis lahko pomagajo pri pripravi doma na polnjenje s hitro zidno polnilnico (za 1.000 evrov brez morebitnih dodatnih posegov), pa vam bodo z veseljem povedali prodajni svetovalci v znamkinih salonih.

Besedilo: Urška Radolović. Foto: Marko Krautberger.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Na misiji zmanjševanja porabe goriva in škodljivih izpustov
Malo bolj igriv