Največja hitrost 204 km/h Cena 54.293 eur
Plusi
 • samodejni menjalnik
 • prostornost na zadnji klopi
 • z novo arhitekturo je postal lahkoten
 • pestrost pogonske ponudbe
 • končno je videti kot pravi križanec
Minusi
 • togo nastavljeno vzmetenje
 • razmeroma drag vstopni model v družini X
 • glasnost dizelskega agregata

V današnjem svetu bolj redko dobimo drugo priložnost, za popravke ali nove začetke. K sreči je precej drugače v avtomobilskem svetu, kjer številni modeli dobijo drugo ali tretjo priložnost, da se izkažejo in popravijo napake predhodnika. Eden izmed ”skesancev” je tudi kompaktni BMW-jev model X1, ki želi uspešno slediti svojim večjim bratom.

Vsak si zasluži novo priložnost

BMW X1 18d xDrive_5Prvotni BMW X1 je bil svojevrsten mešanec, ki je z oglato obliko bistveno bolj spominjal na karavan kot na terenca. Morda je za takšno lupino kriva ravno prejšnja generacija arhitekture, ki si jo je X1 sposodil pri karavanski seriji 3. Končen rezultat je bil nenavadno oblikovan križanec, ki ni navdušil niti s prostornostjo potniške kabine niti s terenskimi sposobnostmi.

A nadaljevanje zgodbe obljublja boljšo prihodnost. Ne le zato, ker se je preselil na novo arhitekturo UKL s pogonom na prednji kolesni par, ki si jo deli z družinsko naravnano serijo 2 Active Tourer, temveč tudi zato, ker je norija za križanci in športnimi terenci z vsakim dnem še večja, druga generacija X1 pa po zunanjosti ni več grdi raček družine.

Še eden?

BMW počasi nadaljuje strategijo, po kateri bodo vse kompaktne modele počasi preselili na novo BMW X1 18d xDrive_11arhitekturo s pogonom na sprednji kolesni par. Po družinskem dvojcu Active in Gran Tourer je X1 drugi model s prednjim pogonom, kmalu pa naj bi prehod naredila še nova generacija serije 1. Puristi se seveda jezijo in glasno protestirajo po forumih, a je, resnici na ljubo, z novodobno arhitekturo X1 postal lahkoten in mu vozniško pravzaprav ne morem ničesar očitati. Testi primerek ima ob tem določeno prednost, saj ima vgrajen štirikolesni pogon xDrive.

Gre za enak štirikolesni pogonski sklop kot pri Active Tourerju, hidravlično nadzorovana sklopka je nameščena v zadnji osi in poljubno razporeja navor med sprednjima in zadnjima kolesoma. Med mirno vožnjo je hidravlična črpalka v breztlačnem položaju, zato se pogon prenaša le na sprednji kolesni par, s čimer varčuje pri gorivu in energiji. Elektronsko nadzorovani sistem tako nenehno računa spremenljivke in prilagaja prenos navora, zaradi česa podkrmiljenja praktično ni. Zaznal sem ga le pri hitreje odpeljanem zavoju na spolzki cesti, kjer je nos na hitro pobegnil, situacijo pa je nemudoma rešil sistem xDrive. Ker celoten štirikolesni pogonski sklop tehta le 61 kilogramov, je X1 na cesti lahkoten, prijazno ubogljiv in pisan na kožo širokemu spektru voznikov.

Mama, skrčil sem X5

BMW X1 18d xDrive_8Kako zelo pomembna je nova arhitektura za BMW, pričajo skoraj vsi podatki o novem X1. S prečno postavitvijo motorja, ki zamenjuje vzdolžno postavitev v predhodniku, so inženirji dali več manevrskega prostora oblikovalcem potniške kabine in to kljub 15 milimetrov krajši skupni dolžini. V prejšnji generaciji X1 sem nazadnje sedel pred leti, vendar se spomnim, da sem bil takrat razočaran nad prostornostjo potniške kabine. Zaradi nove zasnove so zdaj zadaj prostor povečali za skoraj 4 centimetre, kar v praksi pomeni, da ob normalno postavljenem voznikovem sedežu ni zmanjkalo prostora za moje noge. Največje presenečenje pa je bil pogled na prtljažni prostor. Že na pogled deluje prostoren, ob pogledu na tehnične podatke pa je s svojimi 505 litri za skoraj 100 litrov večji kot pri Mercedes-Benzu GLA in dobrih 50 litrov večji kot pri Audiju Q3. Pri BMW-ju so ga povečali za dobrih 85 litrov oziroma 200 litrov ob zloženi pomični zadnji klopi (1.550 litrov).

Ker v večini primerov kupci avtomobil kupujejo najprej z očmi, potem z denarnico in šele na koncu BMW X1 18d xDrive_12sedejo v potniško kabino, so oblikovalci rešili še eno težavo. Prvotni X1 je deloval nerodno ravno zaradi sprednjih koles, ki so bila pomaknjena precej naprej. Zdaj deluje bistveno bolj skladno, predvsem pa uspešno sledi videzu večjih X3 in X5. Ni več ukrivljen, temveč stoji pokončno, z nekoliko višjo strešno linijo so lahko bolj optimalno namestili sedeže, zato je v vseh pogledih postal križanec. Položaj za volanom je več kot dober, v skladu s pričakovanji nekoliko športno utesnjen, a je ergonomija še vedno na izredno visokem nivoju.

Dobrodošli bonbončki

Vse več križancev nagovarja družine, zato poleg povišanega sedenja ponujajo še nekaj drugih uporabnih rešitev. X1 si je svoje sposodil pri Active Tourerju, zato ima lahko nameščeno pomično zadnjo klop z individualno nastavljivimi naslonjali. Pravzaprav gre za podobno prostoren avtomobil, ki je po mojem mnenju bistveno lepši in bo nedvomno pritegnil več pogledov na cesti.

BMW X1 18d xDrive_6BMW je z X1 prvič potipal svet kompaktnih športih terencev, kjer pravzaprav ni doživel poraza (skupaj so prodali kar 730.000 enot), vendar so zdaj pričakovanja znamke upravičeno bistveno višja. Najmanjši član družine X povzema videz in pojavnost večjih modelov, vendar v enačbo vključuje še družinsko uporabnost v razmeroma kompaktni obliki. Preskok v primerjavi s predhodnikom je ogromen, v svetu premijskih tekmecev pa bosta morala Audi in Mercedes-Benz hitro pripraviti ustrezen odgovor.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Pogonski kombinaciji pravzaprav nimam česa oporekati. Povezanost samodejnega menjalnika z dizelskim agregatom je na izredno visokem nivoju, vse skupaj pa dopolni še napredni štirikolesni pogon xDrive.
  9
 • Notranjost
  Kljub temu, da gre za vstopnega člana družine X, sem bil presenečen nad prostornostjo na zadnji klopi. Voznikov prostor je tipično športno utesnjen, vendar je položaj za volanom odličen, prav tako pa veseli, da je bila na večopravilni enoti nameščena aktualna verzija.
  9
 • Opremljenost
  Testni primerek je ponujal vse, kar voznik pravzaprav potrebuje, a bi bil seznam dodatne opreme lahko še bistveno daljši. Za dano ceno sem pogrešal le aktivni tempomat.
  8
 • Vozne lastnosti
  X1 je s prehodom na novo arhitekturo in pogonom na sprednji pogon doživel veliko spremembo. Zaradi tega je bistveno bolj lahkoten od predhodnika, tudi s štirikolesnim pogonom pa se na cesti počuti veliko bolj domače kot na neurejenih brezpotjih.
  9
 • Gospodarnost
  Tako kot vedno, se nekoliko zatakne pri pogledu na ceno, ki je še vedno bistveno previsoka za marsikaterega kupca.
  6
 • Zmogljivost
  18d je različica z začetka motorne ponudbe, a je bilo 110 kilovatov za moj način vožnje več kot dovolj.
  8
 • Sklep
  X1 je končno po videzu bolj križanec kot karavan, skupaj z odlično pogonsko kombinacijo pa ne bo zadovoljil le kupcev, ki iščejo šik športnega terenca, temveč bo navdušil tudi zahtevnejšega voznika.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 32.600
cena testnega vozila (€) 54.293
dolžina × širina × višina (mm) 4.439 x 1.821 x 1.612
dovoljena masa vozila (kg) 2.135
emisija CO2 (g/km) 129-124
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2 leti/12 let/2 leti
gibna prostornina (cm3) 1.995
kompresija (1:) 16,5
masa praznega vozila (kg) 1.615
medosna razdalja (mm) 2.670
menjalnik/pogon samodejni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 204
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110 (150) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 330 pri 1.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,4
osnovna cena vozila (€) 36.250
pnevmatike 225/55 R 17
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,7/4,5/4,9
pospešek 0-100 km/h (s) 9,3
prostornina posode za gorivo (l) 61
prostornina prtljažnika (l) 505-1.550
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 90,0/84,0
zavore spredaj/zadaj kolutne hlajene/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Druga priložnost"


mrtwelvetrees
2 leta 11 meseci nazaj

Prvi je bil res grd, ta je pa res veliko lepši. Ne vem zakaj pa so BMW dizlske mašine tako glasne, sem se peljal že z ene parimi novejšimi pa se mašina kr močno sliši.

chad
2 leta 11 meseci nazaj

Zato, ker so včasih vsi kupovali 2.5 ali 3.0 šestavljne dizel mašine, ki imajo zelo lep zvok in naredijo avto čisto drug. Danes je 80% z dolgočasnim 2.0d -4 in je zvok pač štirivaljni, se pravi nič za slišat. Ne vem a folk nima več keša ali noben ne zna kupit avto kot je treba. Samo da je značka, o vsebini jih ima malo pojma. Raje nimam nič kot pa 2.0 bmw. Serijo 5, x5.., manj je itak brezveze.

mrtwelvetrees
2 leta 11 meseci nazaj

Pa sej, nej folk kupuje kar hoče. Bmw pa ima tudi denar, lahko bi naredil tišji agregat, tako kot je to že uredila konkurenca.

chad
2 leta 11 meseci nazaj

seveda nej folk kupuje kar hoče, samo problem je, ker večina ne ve kaj kupuje.

ban
2 leta 11 meseci nazaj

Važn da ti veš

Ivan36
2 leta 11 meseci nazaj

Odličen! A najboljši je zame X3, ravno prav velik in cenovno ugoden glede na BMW. Končno pa je X1 dobil pravo odraslo obliko, prvi je bil GRD!

2 leta 11 meseci nazaj

Meni pa od vseh BMW SUV edino X3 po obliki nikakor ne potegne. Novi X1 super, X5 itak, X6 ok, celo X4 nekako gre. X3 pa je nekako preveč staromoden, tudi LCI mu ni naredil nikakršne usluge.

 
Izpopolnjen in suveren
Ena cena, dve možnosti