Poraba 5,2 l/100km Največja hitrost 173 km/h Cena 26.540 eur
Plusi
 • prilagodljiva notranjost (zložljivi zadnji sedeži)
 • preglednost
 • varčen pogonski sklop
 • vodoodporne sedežne prevleke
Minusi
 • nadležna glasnost bencinskega motorja ob priganjanju
 • cena vozila
 • opozorilo pred zapustitvijo voznega pasu se vklopi ob vsakem vžigu motorja
 • (pre)ostro delovanje klimatske naprave

Hondin Jazz že od samega začetka igra na noto drugačnosti in samosvojosti, kar se še kako kaže pri aktualni generaciji tega precej unikatnega enoprostorskega malčka. Pravi avtomobilski posebnež! Njegova športno uporabna improvizacija Crosstar, ki se ponaša s trendovsko avanturistično opravo, je sicer malce bolj uglašena z okusom evropskega potrošnika, a se vseeno bojim, da bo v naših logih ostala precej redek gost. Saj ob svoji precej samozavestno postavljeni ceni ponuja, podobno kot povprečen nogometaš v prvi slovenski ligi, le malenkost premalo muzike za denar.

J-pop

Ko se je pred dvajsetimi prvič pojavil na cestah mali Hondin enoprostorec, ki bi se sicer moral originalno imenovati Fitta (česar vsaj skandinavski potencialni kupci ne bi sprejeli s pretiranim navdušenjem*), je verjetno le malokdo pričakoval, da bi lahko postal prodajna uspešnica. A zgodilo se je ravno nasprotno, saj je bil v trenutku eden najbolj zaželenih avtomobilov na domačih tleh ter uspel zadržati položaj (v letu 2020 je bil četrti najbolj prodajan model na Japonskem). Kupci so vsekakor cenili njegovo praktično in uporabno zasnovo ter nenazadnje tudi tehnično odličnost, ki nikdar ni bila sporna pri znamki s primatom med proizvajalci motociklov.

HONDA CROSSTAR 04Pri najnovejši generaciji priljubljenega malčka, ki se je predstavil pred dvema letoma, je sicer marsikdo pričakoval, da bo postal (skladno z modnimi smernicami) malce bolj »skrižan«, a se to ni zgodilo. Pa saj za kaj takega niti ni bilo potrebe, za kupce na azijskih trgih, kamor je bil primarno namenjen, je očitno v tej obliki še vedno dovolj zanimiv. Prodajne številke temu zgolj pritrjujejo! A so vrli Japonci vseeno ponudili še malce bolj robustno verzijo Crosstar (na evropskih tleh brez oznake Jazz), ki sicer ni novost pri Jazzu, saj je pustolovski X-Road obstajal že pri prejšnji generaciji.

Kakorkoli že, omenjena treking verzija, ki naj bi bila menda precej bolj po godu evropski potrošniški duši, se ponaša z zaščitnimi plastičnimi obrobami, višjim odmikom od tal (za 3 cm) ter strešnimi nosilci. Vseeno pa omenjeni lišp ne uspe prikriti njegovega porekla ter dokaj nerazburljive oblike, kakršne smo bili vajeni pri (japonskih) avtomobilih izpred desetletja. Pri tem se zdi, da je bila celo kakšna predhodna Jazzova izvedba oblikovana precej bolj moderno kot tokratna. A če sem povsem iskren, ti postane njegova prismuknjena »anime« pojava sčasoma kar simpatična, saj predstavlja svojevrstno osvežitev na naših cestah. In da ne bo pomote – novi Jazz je sicer tudi prejemnik nagrade Red Dot za dizajn, čeprav komu morda ni čisto jasno, zakaj.

Virtuoz praktičnosti

Vendar pa Jazz, oziroma njegova 4,6 cm daljša, 3,1 cm širša in 3 cm višja športno uporabna interpretacija Crosstar, tiste svoje prave odlike pokaže šele znotraj, kjer navduši s prilagodljivostjo ter odlično prostornostjo. Nenazadnje le govorimo o avtomobilu segmenta B, v katerem boste v tem trenutku le stežka našli bolj s prostorom radodarnega predstavnika, saj je marsikateri mali enoprostorec že davno upokojen (Hyundai ix20, Kia Venga, Nissan Note).

HONDA CROSSTAR 28Med večje prednosti je tako moč uvrstiti Hondino posebnost v obliki t.i. magičnih sedežev, ki z zlaganjem sedalnega dela omogočajo prevoz bolj nadstandardnih kosov (npr. lončnic iz vrtnarskega centra). Obenem navduši z zelo radodarno odmerjenimi centimetri za noge tudi na zadnji klopi, s solidno preglednostjo navzven ter vodoodpornimi sedežnimi prevlekami. Avtomobil, ki je posebej pisan na kožo starejšim, kar se je že izkazalo v preteklosti (povprečna starost Jazzovega voznika na britanskem otoku je bila 61 let).

HONDA CROSSTAR 13Precej bogato opremljen Crosstar, ki je na voljo zgolj s paketom Executive, obenem vsebuje vse sodobne varnostno-asistenčne pripomočke, med katerimi pa boste (žal) zaman našli zaznavo mrtvih kotov. Novejša generacija multimedije (Honda Connect) je obenem postala precej bolj intuitivna od prejšnjih, pri katerih si se kaj hitro izgubil v menijih, ter prijetnejša za uporabo. Morebitne pomanjkljivosti so stvar debate: precej nadležno opozorilo pred zapustitvijo voznega pasu se vklopi ob vsakem vžigu motorja, delovanje klime je precej ostro (ob poletni pripeki se je »umirila« šele ob nastavljenih 28 stopinjah Celzija), motnje radijskega signala pa so zaradi interference (iskanje GSM signala) kar opazne.

Elektrificiran

HONDA CROSSTAR 31Jazz oziroma Crosstar kaže svojo nekonformistično naravo tudi pod motornim pokrovom, kjer je na voljo zgolj malce samosvoj hibridni pogonski sklop, pri katerem so si Hondini inženirji pomagali tudi s tehničnim znanjem iz Formule 1. Hibridni sistem je, podobno kot pri večjem CR-V, sestavljen iz vrstnega štirivaljnika (DOHC i-VTEC), ki deluje po principu Atkinsonovega cikla, ter dveh elektromotorjev, pri čemer je eden v funkciji generatorja, saj skrbi za polnjenje litij-ionske baterije. V normalnem režimu tako bencinski motor polni preko generatorja omenjeno baterijo, ki potem preko električnega motorja poganja sprednji kolesi. Zgolj v določenih situacijah, ko je potrebno iz motornega sklopa iztisniti malce več življenja (npr. pri konkretnejšem pospeševanju ali pri višjih hitrostih), pa se preko posebne premostitvene sklopke (OD clutch) vključi v pogon tudi bencinski motor.

Čeprav Jazzov pogonski sklop ne potrebuje konvencionalnega menjalnika (vlogo le tega prevzema elektromotor), pa v praksi deluje vse skupaj na moč podobno, kot če bi za prenos moči skrbel neskončnostopenjski CVT menjalnik. Tudi s tolikanj značilnim enakomernim brenčanjem bencinskega agregata (pri. cca. 4.500 vrtljajih), ki spominja na podivjano kosilnico, zaradi česar pričneš nehote voziti malo bolj defenzivno.

HONDA CROSSTAR 23In ravno v tem elementu se Crosstar daleč najbolje počuti, saj zna voznika nagraditi z zelo spodobno porabo goriva, ki jo je brez težav moč držati pri 5 l/100km. Ter jo v mestnem vrvežu, kjer naj bi električni pogon deloval večino časa (po tovarniških podatkih kar 86% časa, pri čemer mi ni povsem jasno, kako so prišli ravno do te številke), še dodatno znižati.

Resda omenjeni sistemski »konji«, ki se skrivajo pod motornim pokrovom, (dokaj presenetljivo) ponujajo tudi delček iskrivosti in nikakor niso podhranjeni, vendar pa Jazz med ovinki kaj kmalu pokaže, da mu dinamika ni najbolj pisana na kožo. Karoserija se zaradi višjega težišča malce bolj nagiba, obenem pa tudi volanski mehanizem ne ponuja občutkov, kakršne sicer od znamke Honda pričakujemo. Morda pri kakšnem morebitnem prihodnjem Jazzu Type R?

Posebnež

HONDA CROSSTAR 03Hondin Jazz velja v teh časih za enega redkih predstavnikov malih avtomobilskih modelov, ki ohranja enoprostorsko zasnovo. Verzija Crosstar obenem prinaša nekaj  modnega SUV lišpa, tako zelo priljubljenega med novodobnimi kupci. Še posebej na tej strani Atlantika.

A kaj, ko za malo japonsko kreaturo, ki sicer navdušuje z obiljem uporabnega prostora ter domiselnimi rešitvami, zahtevajo za moj okus prevelik kupček cekinov. Vsaj kakšnih 5 tisočakov preveč. Ob dani ceni bo tako marsikdo raje pogledoval po večjih avtomobilih ali kupil podobno velikega čistokrvnega križanca (tudi hibridnega – npr. prihajajoči Toyota Yaris Cross), zaradi česar bo Crosstar – vsaj na naših tleh – ostal eden izmed avtomobilskih posebnežev.

Tekst in foto: Urban Acman.

* Fitta (norv., dan., šved.) – starejši izraz za ženske genitalije

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Tehnično inovativen pogonski sklop sestavljajo 1,5-litrski bencinski motor (98 KM), generator (95 KM), ki napaja litij-ionsko baterijo, ter pogonski elektromotor (109 KM). V večini voznih režimov kolesi poganja elektromotor, bencinski pa se preko posebne sklopke vključi v pogon zgolj pri višjih hitrostih ter ob malce močnejšem pospeševanju. Precej nadležno brenčanje bencinskega agregata.
  7
 • Notranjost
  Hondin Jazz se že od samega začetka ponaša s prostornostjo ter posameznimi uporabnimi rešitvami (npr. t.i. magični sedeži, vodoodporne sedežne prevleke). Solidna multimedija ter ne najbolj imeniten izbor notranjih materialov.
  7
 • Opremljenost
  Športno uporabna verzija Crosstar je na voljo zgolj z najbogatejšim paketom Executive, ki vsebuje vse pomembne sestavine.
  9
 • Vozne lastnosti
  Čeprav Hondini avtomobili že od nekdaj veljajo za ene najbolj vozno orientiranih, pa pri Jazzu oziroma Crosstaru tega ni moč ravno potrditi. A to niti ne predstavlja posebne slabosti, saj preganjanje med ovinki ne spada med njegove osnovne delovne naloge.
  6
 • Gospodarnost
  Ne najbolj posrečeno ceno malega Hondinega enoprostorca v SUV preobleki vsaj malce blaži spodobna poraba goriva.
  6
 • Zmogljivost
  Čeprav bi marsikdo pričakoval dokaj »ekološko« (beri: umirjeno) nastrojeno konjenico pod motornim pokrovom, zna presenetiti tudi z dokajšnjo radoživostjo ter prožnostjo.
  7
 • Sklep
  Hondin Jazz, ki velja za enega najbolj priljubljenih avtomobilov na azijskih tleh, tudi v novi izvedbi navdušuje s praktičnostjo in uporabnostjo ter ponuja z različico Crosstar še rahel pridih modnega terenskega navdiha. A žal zahteva dokaj globok poseg v denarnico (za ta rang vozila), zaradi česar ga pri nas ne bomo videvali ravno za vsakim vogalom.
  7

Tehnični podatki vozila

baterije Litij ionska
cena osnovnega modela (€) 25.990
cena testnega vozila (€) 26.540
dolžina × širina × višina (mm) 4.090 x 1.725 x 1.556
dovoljena masa vozila (kg) 1.710
emisija CO2 (g/km) 109 (WLTP)
garancija (splošna/jamstvo/prerjavenje/mobilna) 3/2 (150.000 km)/12/3
gibna prostornina (cm3) 1.498
kompresija (1:) 13,5
masa praznega vozila (kg) 1.325
medosna razdalja (mm) 2.520
menjalnik/pogon enostopenjski / spredaj
največja hitrost (km/h) 173
največja moč bencinskega motorja (kW/KM pri vrt/min) 72/98 pri 5.500-6.400
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) 80/109
največji navor bencinskega motorja (Nm pri vrt/min) 131 pri 4.500-5-500
največji navor elektromotorja (Nm pri vrt/min) 253
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,1
osnovna cena vozila (€) 25.990
pnevmatike 185/60 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,2
poraba goriva po ECE (l/100 km) 4,8 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 9,9
prostornina posode za gorivo (l) 40
prostornina prtljažnika (l) 298-838
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja hibrid
vrtina × gib (mm) 73x89,51
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

11 komentarjev za "Druga godba"


mavrica
3 meseci 6 dni nazaj

Pri natančnem opazovanju sem v zadnjem času večkrat zasledil v kakih japonskih TV oddajah (novejše produkcije, različnega branža), da ljudje na Japonskem dejansko vozijo nemška vozila. Ampak honda je pa honda.

mrtwelvetrees
3 meseci 7 dni nazaj

Ja, Honde so res kvalitetno narejene (z izjemo nekaj serijskih napak na določenih modelih v zgodovini) drugače pa so super. Žal pa je cena previsoka.

meganer
3 meseci 7 dni nazaj

Sodelovec na Crv 1.6D ….. v 2 letih ene 7000 za servis. Počil blok ter turbina.
Tudi Honda šepa ——

Bucko99
3 meseci 7 dni nazaj

Dizel ni Honda !

xxl
3 meseci 6 dni nazaj

Sosed ima Akorda dizel, leta in leta, z nekaj sto tisoči km, nič se ne pritožuje. Imel bo jo do konca.

meganer
3 meseci 6 dni nazaj

Pri nas v službi dve 2.2d 140km ….. Obe po 600000km in BP.

xxl
3 meseci 7 dni nazaj

Super ceno ima samo Civic 1.5 sport.

hnoda
3 meseci 7 dni nazaj

Odkar berem teste se je Hondi Jazz očitala previsoka cena za takega malčka (ki znotraj niti ni tak malček), se pa verjetno kupcem prejšnjega modela zato smeji, da vozijo enega najzanesljivejših avtov na evropskih cestah.
Glede samozavestno zastavljene cene morda še to, da se v istem cenovnem rangu na AvtoNet nahaja tudi Renault Clio (pa ne trdim, da je slab avto).
Nova in oblika se mi zdi precej “quirky”, sam bi se je sicer lahko navadil. Ampak Honde ponavadi ne kupiš zaradi oblike. Sam upam, da se bo našlo dovolj nišnih kupcev, da se bo Honda pri nas kot znamka obdržala. En dodaten razlog, zakaj pri nas verjetno ne bo tako dobro prodajana kot drugje, pa je, da gre za primeren mestni avto, pri nas pa ni velikih mest, kjer bi bil hibrid dobro izkoriščen. Na varčen način vožnje po lokalnih cestah pri nas kupci, sploh mlajši, izgleda ne prisegamo. Res pa tudi to, kar je izpostavljeno pri oceni, ne spodbuja k drugačnemu razmišljanju.

cashy
3 meseci 7 dni nazaj

Leta 2006 smo kupili novo Jazz Sport za 15k€. v 15 letih lastništva smo izven rednih servisov menjali le nek (mislim, da EGR) ventil, ki je povzročal težave. Sicer pa hvaležen, trpežen in zanesljiv avto. Prodali smo ga s težkim srcem in takoj je našel kupca.

3 meseci 6 dni nazaj

Jaz sem imel 1.2 dsi 2005 letnik, prvih 10 let bp pol pa vse narobe.. k vragu so šli ležaji menjalnika pri 150.000 ( Honda je hotela 800 EUR za popravilo, sodelavcu so šli pri 100.000) , kondenzator klime pri okoli 200000 , nato še pumpa in je zakuhal ker nima kazala za temperaturo le lučko, pa iz armaturne plošče se je slišalo kot da se pretaka voda notri, v glavnem po 200 k je avto razpadal, rjavenje v prtljažniku, da ne govorim o konstantnih motornih lučkah, problemih z egr ventilom, misfire na cilindrih ( kurac svečke, težave s cinspulami) pa ribanje zadnjih batov in posledično vsakoletne menjave diskov in ploščic, neudobni sedeži, luščenje barve pri zunanjih odbijačih, podhranjen motor brez navora (14 sekund do sto v hrib nikamor), plastična notranjost, obupne plastične luči ki so non stop bile za polirati, trdo podvozje ki ni požiralo nič od nič, neodziven extremno nenatančen volan ki nima veze z znamko.. poraba je bila ok in magic seats pa prostorna glede na velikost. Evo pa imel sem jo skor 10 let na srečo jo je večinoma vozila žena za na šiht. Ko je bilo treba prehitevati ali v klanec je raje dala radio bolj na glas pa dalje za kamionom. Pa vozil sem jo na servise priznanemu fantu na obrobje Ljubljane, ki je v skladu z renomejem dvigoval ceno vsako leto.. ni da nebi skrbel zanjo.. Civic 1.5 Turbo ma pa Tut ogromno problemov, glej Honda forum .. Honda ni kar je bila 20 let nazaj in .

cashy
3 meseci 5 dni nazaj

huh, res si imel ogromno smole 🙁 Pri nas pa super zadovoljni z Jazzom. Je pa mama zelo dobro skrbela zanj. Še po 15 letih je bila znotraj kot nova.
Na servis si jo vozil v Bizovik? Tam mi je en fant, specialist za Honde, cenovno ugodno na Civicu zamenjal menjalnik…

 
Mercedesova abeceda
O objektivnosti in subjektivnosti