Poraba 4,5/12,3/7,6 l/100km Največja hitrost 202 km/h Cena 30.177 eur
Plusi
 • prostorna kabina
 • uporabnost in prilagodljivost notranjosti
 • svetilnost žarometov LED
 • kultiviran tek motorja
 • udobje delovanja menjalnika
 • zanesljiva in stabilna lega
Minusi
 • na prstne odtise in prah občutljiv sredinski zaslon
 • zunanja ogledala niso širokokotna
 • učinkovitost sistema izpiranja prednjega stekla pri avtocestnih hitrostih (tekočina težko doseže zgornji del stekla)
 • stopnica v dnu skupnega prtljažnika
 • sistem start&stop pozno ugasne motor

Najbrž se strinjate z mano, če rečem, da je avtomobilski park pri nas izredno pester. Človek bi se lahko vprašal, zakaj je temu tako. Ali ne rabi vsak od nas samo en avto? En avto, ki je dober? Seat Ateca je primerek ne samo dobrega, ampak kar odličnega avta. Zakaj torej ne vozimo vsi Seatovih Atec? Test.

Ampak res, zakaj ne? Objektivno gledano je Ateca ravno prav velika. S slabimi 4,4 metri skupne dolžine ni predolga, da bi povzročala preglavice z okretnostjo tudi na bolj ozkih mestnih uličicah ali recimo pri iskanju parkirnega mesta. Ob zmerni skupni dolžini je po drugi strani vseeno tudi dovolj velika, da bo dobro služila tudi družinam na daljših poteh, na dopustu ali izletih. Naj spomnim, da je Ateca, kot športni terenec, grajena navzgor. Z gradnjo v višino so lahko tudi položaj sedenja na vseh sedežih naredili bolj pokončen. Bolj pokončno sedenje pa se je odrazilo v sprostitvi prostora tudi v zadku avta. Pod črto ima Ateca na slabih 4,4 metra skupne dolžine znotraj dovolj prostora za štiri odrasle osebe (pet, če se imajo radi) in njihovo prtljago.

Za ene ja, za druge ne

Seat_Ateca_15_TSI_DSG_Style_29Kot terenec se ponaša Seat Ateca s povečano oddaljenostjo od tal. S tem dopušča nekaj zmerne pustolovskosti za vožnjo po razgibanem terenu. S tem mislim na teren, po katerem bi kakšna limuzina ali karavan kaj hitro začela »vleči trebuh« po tleh. A je treba biti v primeru Atece vseeno zmeren pri iskanju dogodivščin zunaj urejenih cest. Testni primerek je bil namreč gnan samo s prednjim parom koles. In če, objektivno gledano, prednji pogon povsem zadošča za način uporabe povprečnega uporabnika, je jasno, da nismo vsi povprečni. Najdejo se namreč posamezniki z željami, zahtevami, pričakovanji ali morda tudi konkretnimi situacijami, ki so izven povprečja in zato zanje rabijo nekaj več. V konkretnem primeru mislim s tem seveda na vsekolesni pogon. Da ne bo pomote: Ateca ponuja tudi tega, le testni primerek ga ni premogel. Je bila zato konkretno ta Ateca slabša od Atece s štirikolesnim pogonom? Za ene ja, za druge ne.

Skupno vsem

Seat_Ateca_15_TSI_DSG_Style_12Naslednje področje, ki preizkušeno Ateco dela boljšo v očeh enih in slabšo v očeh drugih, je izbira pogonskega sklopa. Voženi primerek je gnal 1,5-litrski bencinar, povezan z dvosklopkovnim menjalnikom DSG. Osebno mi je bil motorček všeč, menjalnik pa malo manj. Pri bencinarju so mi ustrezale njegova prožnost od približno 1.500 vrt/min, kultiviranost motornega teka v celotnem delovnem območju, sodobnost gradnje, pri katerem mislim predvsem na možnost odklopa dveh valjev (sistem ACT), in potencial varčnosti. Moram pa pri slednjemu dodati, da samo v kontekstu športnega terenca. Dejstvo je namreč, da lahko enak motorček v kakšnem neterencu »žre« še kakšen deciliter, dva ali pet manj neosvinčenega bencina kot v Ateci. Pri DSG-ju cenim zelo udobno menjavanje prestav v vseh voznih okoliščinah in občutek, da med vsemi sedmimi prestavami izbere v vsakem trenutku ravno pravšnjo. Malo manj me je navduševala njegova rahlo cukajoča narava med polžjo vožnjo, a to je fizikalno pogojena lastnost, skupna vsem dvosklopkovnim menjalnikom tega sveta.

Subjektivno

Seat_Ateca_15_TSI_DSG_Style_14Še enkrat: moje nerganje in hvaljenje ne pomeni, da je ta ali katerikoli drug DSG menjalnik slab ali da je 1.5 TSI motor absolutno dober. Pomeni samo, da sta mi bila na strogo subjektivni ravni manj oziroma bolj simpatična.

Objektivno

Seat_Ateca_15_TSI_DSG_Style_05Na strogo objektivni ravni štejem Seatu v dobro, da ponuja v Ateci na področju pogonskih sklopov razmeroma pestro ponudbo. Ta sicer (še ne) ponuja tudi baterijsko-električne ali hibridne opcije, a obsega zato dve drugi. Ima tako šibkejše kot tudi zmogljivejše motorje na notranje zgorevanje, ki so lahko bencinsko ali dizelsko gnani. Menjalniki so lahko ročni, za več vključenosti voznika v vožnjo, ali dvosklopkovno samodejni za več udobja med vožnjo. Vam pravim, nabor opcij je tako pester, da moraš imeti že kar malo nesreče, če ne uspeš najti pogonske kombinacije, ki bi ti bila v Ateci pisana na kožo.

Še tako banalna zadeva

Seat_Ateca_15_TSI_DSG_Style_06Naj bo Seat Ateca objektivno gledano še tako dober in suveren avto na številnih področjih, je tu množica subjektivnih pričakovanj, želja in prepričanj, zaradi katerih se ne odločimo vsi za točno ta model avta. Pomislite. Tudi vsi, ki vozite danes Ateco, ne vozite enakega motorja. Eni imate dizla, drugi bencinarja in čeprav je danes gotovo več prvih, bi se znala tehtnica v prihodnje, tudi zaradi tako dobre izbire, kot jo predstavlja 1.5 TSI, počasi prevesiti na drugo stran. Spet eni imate ročni menjalnik, drugi samodejnega. Eni imate dvokolesni pogon, drugi štirikolesni. Še pri tako banalni zadevi so razhajanja, kot je barva vaše Atece …

Skromnost popravkov je lep pokazatelj

Seat_Ateca_15_TSI_DSG_Style_30In s tem sem, vsaj mislim, zajel bistvo, ki odgovarja na začetno vprašanje. Seata Atece ali njej podobnih popolnežev v objektivnem smislu ne vozimo vsi zaradi vpliva subjektivnih dejavnikov. Smo edinstveni. Da bi vsak od nas vozil svoj edinstveno prilagojen avto, je sicer rahla utopija, a vendar se lahko tudi temu zelo dobro približamo s pestrostjo ponudbe, ki nam jo zagotavljajo avtomobilski proizvajalci. Če se osredočim samo na Ateco, je treba priznati, da obstaja visoka raznolikost ponudbe, s čimer obstaja manjša verjetnost, da boste srečali na cesti dve identični Ateci. Naj spomnim, da so Španci zdaj v nabor primaknili še osvežitev modela, četudi je treba priznati, da slednja ni prinesla velikih popravkov oziroma nadgradnje izhodiščnega modela. In osebno menim, da je tudi skromnost popravkov lep pokazatelj, da je model že pred prenovo predstavljal zelo dober in prepričljiv paket avtomobila.

Besedilo in fotografija: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Objektivno gledano dobra motorizacija, ki praktično ne pušča odprtih želja.
  9
 • Notranjost
  Razumem, zakaj se Ateca in njej podobni zažirajo v tržni delež srednje velikih limuzin in karavanov. Objektivno gledano zagotavljajo primerljivo notranjo prostornost v avtu, ki je na zunaj omembe vredno manjši. Že res, da gradnja avta v višino prinese s sabo svoje nevšečnost, a te objektivne slabosti z lahkoto »povozijo« subjektivna prepričanja o prednostih višje grajenega terenca.
  9
 • Opremljenost
  Testni model je bil opremljen z drugo stopničko med paketi. Skupaj z nekaj doplačili je imel vse, za kar sam ocenjujem, da bi moral imeti sodobni družinski avto.
  8
 • Vozne lastnosti
  Prenova ni prinesla s sabo spremembe na področju udobja v vožnji, kar pomeni, da je Ateca še naprej eden bolj čvrsto vzmetenih modelov.
  7
 • Gospodarnost
  Pravijo, da se bodo baterijskim električarjem izenačile cene s klasično gnanimi modeli že leta 2024. Glede na to, kako bežijo cene bencinarjev in dizlov v nebo, ne preseneča vic, da se bo to zgodilo prej zato - a ne zato, ker bi postali električarji zares cenejši. Sicer pa dobrih 30.000 evrov za družinski avto, ki je resda objektivno dober, a zato na subjektivni ravni, vsaj zame, izredno sterilen in dolgočasen, je preprosto preveč.
  6
 • Zmogljivost
  Srednja bencinska opcija ni ne premalo, ne preveč. Deluje kot optimalna izbira za družinsko naravnano Ateco.
  7
 • Sklep
  Pri meni se z Ateco »malo zatakne« samo, ko v enačbo vključim osebna prepričanja in pričakovanja. Toda, vsi smo samosvoji posamezniki, zato ne dovolite, da vas moja prepričanja in vrednote odvrnejo od nakupa naslednjega popolnega družinskega terenca. Namreč, Seat Ateca 1.5 TSI DSG Style je objektivno gledano sila suveren, kompetenten in prepričljiv paket avta z redkimi zamerami.
  7.7

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 30.177
dolžina × širina × višina (mm) 4.381 × 1.841 × 1.615
dovoljena masa vozila (kg) 1.940
emisija CO2 (g/km) 149 (WLTP)
gibna prostornina (cm3) 1.498
kompresija (1:) 10,5
masa praznega vozila (kg) 1.333
medosna razdalja (mm) 2.638
menjalnik/pogon 7-stopenjski dvosklopkovni/spredaj
največja hitrost (km/h) 202
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 110 (150) pri 5.000-6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 250 pri 1.500-3.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,1
osnovna cena vozila (€) 28.422
pnevmatike 215/55 R 17
poraba goriva na testu (l/100 km) 4,5/12,3/7,6
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,6 (WLTP)
pospešek 0-100 km/h (s) 9,1
prostornina posode za gorivo (l) 50
prostornina prtljažnika (l) 510 - 1.604
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 74,5 × 85,9
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "O objektivnosti in subjektivnosti"


chad
28 dni 18 ur nazaj

Ok no pa kaj je folk z vami, vi resno dajete 30 čukov za takle joke? dajte no

wildbliw
1 mesec 2 ur nazaj

Nekako brez prave duše in zastarelo. Terraco izgleda bolje.

Cefizelj
1 mesec 9 ur nazaj

Ne vem no. Sem vozil točno tako nekaj časa nazaj in izredno dobro skriva konje, tako da bi težko govoril o presežkih pri motorizaciji.

xxl
1 mesec 39 minute nazaj

Še v prejšnjem T-Rocu ni bila prepričljiva, tako da, nisem presenečen nad tvojo ugotovitvijo.

xxl
30 dni 23 ur nazaj

Upam, da minuse talate tisti, kateri ste dejansko vozili katerega VAGa s tem motorjem.

ban
1 mesec 9 minute nazaj

Oktavija s takim motorjem je kar poskočna.

xxl
30 dni 23 ur nazaj

To so tvoje ugotovitve, moje so pa takšne kot so. Poskusil Octavijo z 1,0 115, mogoče boš presenečen nad razliko, kot sem bil jaz, ko sem vozil oba motorja v T-Rocu. 😉

Tattoo-
30 dni 22 ur nazaj

To so pač tvoje ugotovitve (ki pa jih že ene tri leta trajbaš po vseh portalih 😉 ), vmes se je pa že marsikaj zgodilo. Imel / vozil sem različne modele tako z 1.0 TSI kot tudi z 1.5 TSI motorjem (imel sem tudi T-ROC 1.5 TSI DSG) in res je kar si rekel, da na začetku pri 1.5 TSI ni bilo čutiti deklarirane moči (po občutku bi rekel, da jih je imel ene 130 KM) medtem ko 1.0 TSI preseneti in ima po občutku večjo moč od deklarirane. Je bil pa vmes tudi že 1.5 TSI toliko posodobljen, da ni več tako izrazita ta »podhranjenjenost«…pa motor niti ni toliko podhranjen kot to, da si ga moral terati v obrate da si videl tistih 150 KM.

xxl
29 dni 23 ur nazaj

Torej si ugotovil točno to, kar jaz trajbam že 3 leta po “vseh” portalih.

Gosic
1 mesec 11 ur nazaj

30.000€ za preobleceno prejšnjo generacijo Tiguana.

mihaing
1 mesec 15 ur nazaj

Kolikor vem so šobe za pranje stekla nastavljive prav na vseh modeih na svetu od leta 1936 mislim da. Ali? Tako, da…

RedBaron
30 dni 12 ur nazaj

Žal se motiš… konkretno novejši fordi nimajo nastavljivih šob…

Firediver
29 dni 23 ur nazaj

Pri Berlingu recimo, višino nastaviš tako, da z kombinirkami preoblikuješ kvadratasto luknjo v plehu, kjer je šoba nameščena.

 
Druga godba
Dvom