Testi

Izbranka

Ford Kuga 2.0 TDCi Titanium Powershift

Poraba 8,0 l/100km Največja hitrost 196 km/h Cena 39.980 eur
Plusi
 • Všečen zunanji lepotni paket
 • Odlične vozne lastnosti nadgradi štirikolesni pogon
 • Prostoročno odpiranje prtljažnih vrat
Minusi
 • Včasih je potrebna kakšna brca več za samodejno odpiranje prtljažnih vrat
 • Ob podrtih sedežih ne nastane ravno dno
 • Preveč tipk na osrednji konzoli
 • Zastarel Sonyjev večopravilni sistem

Prve ne pozabiš nikoli. Ford Kuga prejšnje generacije je bila namreč moj prvi avto, ki sem ga testiral za avtomobilizem.com, zato ima ta športni terenec v mojem srcu posebno mesto. Še vedno navdušuje z odličnimi voznimi lastnostmi in štirikolesnim pogonom, vse skupaj pa nadgradi s simpatičnimi rešitvami, ki izboljšajo počutje potnikov.

Dizajnerski paket

Tako so pri Fordu poimenovali zunanje dodatke, ki poskrbijo za bolj atraktiven videz Kuge. Slednja je v običajni različici, resnici na ljubo, bolj medlega videza in igra na varne karte. Z zaščitnimi ploščami v srebrni barvi na sprednjem in zadnjem odbijaču, ogromnimi 19-palčnimi platišči in privlačno belo barvo pa poskrbi, da se za njo obrne marsikatera glava.

Zunanji videz še vedno zaznamujeta dve izraziti oblikovalski usmeritvi: prva išče podobnosti s Focusom, medtem ko druga sledi predhodniku. Dizajnerski paket poskrbi, da je testna Kuga bolj zaželjena kot marsikatera slovenska estradnica, a ostaja grenak priokus, da bi lahko bili Fordovi oblikovalci za odtenek bolj pogumni in se bistveno bolj oddaljili od agresivnih nemških konkurentov.

Nič več na roke

Dvolitrski dizelski agregat s 120 kilovati smo že preiskusili, tokratna največja novost pa je zagotovo dvosklopčni šeststopenjski samodejni menjalnik Powershift. Za doplačilo 1.700 evrov se kupec lahko odloči za udobnejši, načeloma tudi hitrejši menjalnik, ki pa je obenem nekoliko potratnejši in bistveno manj športno naravnan.

Preseneti s svojim zanesljivim delovanjem, le redko se zmede v preračunavanju in svoje delo pravzaprav opravi odlično. Večjih pomanjkljivosti mu ne morem očitati, a kljub temu menim, da še ni dorasel samodejnim menjalnikom, ki jih ima v svoji ponudbi konkurenca (predvsem tukaj izstopata samodejni menjalnik DSG skupine Volkswagen in osemstopenjska avtomatika iz BMW-ja).

Največji očitek pa ni namenjen samodejnemu menjalniku, temveč nerodno nameščenima gumboma za ročno pretikanje. Ob začetnem navdušenju nad njunim izgledom in pozicijo veselje kmalu prekine nerodna uporaba, ki se v praksi izkaže za precej zgrešeno. Med dinamično vožnjo je pretikanje oteženo in vozniku ne daje občutka nadzora nad prestavami.

Čakamo na novo multimedijsko enoto

Potem ko sem v novi generaciji Focusa in Mondea spoznal novo multimedijsko enoto, ki se pohvali z velikim zaslonom na dotik in preprostim delovanjem, sem se še toliko težje vrnil k Sonyjevi večopravilni enoti. Njeno delovanje je preveč zapleteno, ima preveč gumbov in slabo ločljiv osrednji zaslon. A se, resnici na ljubo, Kuga oddolži s številnimi rešitvami, kjer med najbolj prepoznavne zagotovo sodi odpiranje prtljažnih vrat s pomočjo pomika noge.

Sistem odpiranja deluje zanesljivo in se v številnih primerih izkaže za zelo koristnega, le na trenutke zahteva kakšno brco več – ali pa je moje znanje nogometa preslabo. Velika prtljažna vrata nudijo dostop do 456 litrov velikega prtljažnika, ki se s podrtjem zadnje klopi razširi na 1.653 litrov. Potniški prostor je izdelan iz kvalitetnih materialov, njegova največja prednost pa je poudarjeno udobje v vseh pogledih.

Štirikolesni pogon dopolnjuje odlične vozne lastnosti

Kuga je v primerjavi s prejšnjo generacijo izgubila na vozniški ostrini, vendar še vedno ostaja prepričljiva v vseh pogledih. Štirikolesni pogon le še nadgradi izkušnjo in s pametnim vektorskim prilagajanjem navora omogoča stoodstotni prenos moči na katerokoli kolo. Sistem je zasnovan na klasični mokri sklopki Haldex, ki jo je nadomestila suha in tudi v novi izvedbi deluje dovolj hitro in pametno, da pri njenem delovanju ni opaziti zakasnelosti. Zlahka opravi z makedamsko cesto ali s serijo mokrih asfaltiranih zavojev, nikakršnih težav pa ji ne povzroča niti kakšen bolj blaten klanec.

40 tisoč vzrokov za veselje (ali žalost)

S porabo osmih litrov Kuga ni med najbolj varčnimi, zaradi samodejnega menjalnika Powershift pa je povprečna normirana poraba goriva, v primerjavi z ročnim menjalnikom, za dva decilitra višja. A bolj kot dva decilitra višja poraba je problematična končna cena testnega vozila. S ceno okoli štirideset tisoč evrov ni med najcenejšimi športnimi terenci, nevarno pa se približuje premijskemu razredu terencev. Za primerjavo: testni primerek brez samodejnega menjalnika in z enakim dizelskim agregatom, vendar s krajšim seznamom dodatne opreme, bi stal več kot deset tisočakov manj.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Šeststopenjski samodejni menjalnik se odlično poda dizelskemu agregatu, z njim optimalno nadgradimo pogonski paket, ki je že v osnovi prepričljiv.
  9
 • Notranjost
  Zasnova ostaja enaka kot pri manjših Fordovih vozilih, vendar Kuga ponuja obilico prostora in vse skupaj obogati z veliko uporabne opreme. Na zadnji klopi bodo udobno sedeli tudi odrasli, prtljažnik pa bo zadovoljil tudi zahtevnejšega uporabnika.
  8
 • Opremljenost
  Testna Kuga je bila konkretno založena z dodatno opremo in je, poleg že poznanega odpiranja prtljažnih vrat s pomikom noge, ter ogrevanja prednjega stekla ponudila tudi usnjeno notranjost ter atraktivne zunanje karoserijske dodatke. Bi bilo preveč, če bi si poleg tega želel še aktivni tempomat?
  9
 • Vozne lastnosti
  Kuga ostaja kraljica voznih lastnosti. Le malokateri športni terenec tako navduši z njimi, za piko na i pa poskbi odličen štirikolesni pogon, ki je zmožen premagati tudi zahtevnejše ovire.
  9
 • Gospodarnost
  Z osmimi litri povprečne porabe ni med najbolj varčnimi, vendar ji lahko to malenkost (ob precejšnji masi, štirikolesnemu pogonu in 19-palčnih platiščih) celo oprostim. Zatakne pa se pri končni ceni, 44 tisočakov (brez popusta) je že konkreten skok navzgor - zasluženo?
  7
 • Zmogljivost
  Dizelski agregat s 120 kilovati je dovolj močan in sposoben za večino uporabnikov, najbolj zahtevnim pa vedno ostane na voljo še izbira zmogljivejšega agregata.
  7
 • Sklep
  Ford Kuga z zapeljivimi zunanjimi dodatki, dodatno opremo in dobrim samodejnim menjalnikom trka na vrata premijskih tekmecev. Še vedno ostaja kraljica voznih lastnosti, med adute pa šteje tudi pametni štirikolesni pogon - nemški tekmeci se je lahko upravičeno bojijo.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 39.980
dolžina × širina × višina (mm) 4.524 x 1.838 x 1.703
dovoljena masa vozila (kg) 2.230
emisija CO2 (g/km) 162
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.997
kompresija (1:) 16
masa praznega vozila (kg) 1.707
medosna razdalja (mm) 2.690
menjalnik/pogon 6-stopenjski samodejni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 196
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 120/163 pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 340 pri 2.000-3.250
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom Brez napak.
obračalni krog (m) 11,1
osnovna cena vozila (€) 31.220
pnevmatike 235/45 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,0
poraba goriva po ECE (l/100 km) 7,4/5,5/6,2
pospešek 0-100 km/h (s) 10,4
prostornina posode za gorivo (l) 60
prostornina prtljažnika (l) 456-1.653
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja Turbodizelski
vrtina × gib (mm) 85x88
zavore spredaj/zadaj kolutne / kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Izbranka"


Firediver
5 leta 1 mesec nazaj

Sem že misli, da je na slikah avto, pa sem šele sedaj opazil, da je point slike v antenah 🙂

5 leta 1 mesec nazaj

Dob pri Domzalah

mrtwelvetrees
5 leta 1 mesec nazaj

Kje pa so te antene ?

5 leta 1 mesec nazaj

Damn, na prvih slikah vidim da telih tavelkih anten se nismo oprali, jih bo treba.. 😉 Dobre slike drugace 🙂

 
Zadetek v polno
Vroča žemljica