Testi

Minimaks

Mini Countryman Cooper

Poraba 9,8 l/100km Največja hitrost 184 km/h Cena 34.419 eur
Plusi
 • natančen volan
 • lega na cesti
 • oblikovni detajli
 • igriva notranjost (12 odtenkov notranje ambientalne osvetlitve, »letalski« gumbi, …)
Minusi
 • cena testnega modela
 • zvočna izolacija
 • kombinacija motorja in avtomatskega menjalnika
 • nepregleden osrednji zaslon
 • poraba goriva
 • podatek o zunanji temperaturi je skrit med ostalimi podatki potovalnega računalnika

Minijev »podeželan« velja že vse od leta 2010, ko je uzrl luč sveta, za pravo igračo med športno uporabnimi vozili, saj ponuja maksimalne vozne užitke – a le, če motorne zmogljivosti niso preveč minimizirane.

Terenski gokart

Ko so pri nemškem BMW-ju pred petimi leti ustvarili (pol)terenskega Countrymana, so imeli v mislih tudi to, da morajo za vsako ceno ohraniti Minijevo osnovno filozofijo, ki zapoveduje čim bolj prvinske vozne občutke. In bili pri tem celo tako uspešni, da terenska reinkarnacija Issigonisove avtomobilske ikone še danes velja za enega bolj zabavnih predstavnikov v razredu športnih terencev in križancev – še posebej, če se na prtljažnih vratih bleščijo oznake »Cooper S« ali pa »JCW«, pri čemer ne gre zanemariti niti »konjeniško« manj radodarni (a navorsko bogati) dizelski verziji.

A imajo potencialni kupci Countrymana, ki ne želijo ravno iskati zamujenih mladostniških dirkaških sanj in obenem ne marajo »traktorskega« zvena turbodizelskih agregatov, na razpolago še različico Cooper, ki se nahaja na začetku cenika* in je kar štiri tisočake cenejša od popopranega Cooperja S. V njem se nahaja že poznani 1,6-litrski motor (90 kW) s sistemom variabilnega krmiljenja ventilov (Valvetronic), ki je postal po lanskoletni prenovi še manj ogljikovodično oporečen (Euro6) in se lahko – vsaj po podatkih na papirju – ponaša še z dovolj zadovoljivimi performansami. Zatorej me je še kako zanimalo, kako se osnovna motorizacija (ki bo pri naslednji generaciji verjetno izgubila en valj) obnese v praksi, oziroma če jo je moč označiti še za dovolj dostojno, da se vrti v Minijevem terenskem gokartu.

Laja, a ne grize

Na tokratnem testu se je navorsko nič kaj pretresljivo radodaren agregat (160 Nm pri 4.250 vrtljajih), ki je bil sparjen s (sicer precej lepo delujočim) šeststopenjskim avtomatskim menjalnikom klasične zasnove, izkazal za nekoliko preveč rezerviranega. Pri tem levji delež krivde nosi menjalniška avtomatika, ki enostavno ne zna dovolj uspešno izkoristiti motornega potenciala – nenazadnje že goli tehnični podatki, primerjalno z različico z ročnim menjalnikom, kažejo na več kot sekundni pribitek pri pospeševanju do 100 km/h (11,6s : 10,4s).

Delna rešitev se sicer skriva v tipki Sport (katere kromiran lesk je med tokratnim obdobjem testiranja zaradi redne uporabe še najbolj obledel), ki sicer poskrbi za boljšo odzivnost volana, stopalke za plin ter za športnejši način prestavljanja – a hkrati ne ponuja prav nobenega ekstatičnega presežka, ki ga nekako pričakuješ pri Minijevih vozilih. Pri športnem menjalnem načinu se motor zavrti vse do približno 6.500 vrtljajev (rdeče polje), kjer pokaže malce več volje do življenja ter ob tem spušča tako pretresljivo rezek zven, kot da bi se pod motornim pokrovom skrivalo vsaj 100 »konjičev« več.

Tako med kakšnimi avtocestnimi prehitevalnimi manevri zaradi »športne« zvočne kulise najprej pomisliš, da se bo Countryman vsak čas odlepil od tal, a kaj hitro presenečen ugotoviš, da vse skupaj poteka v »slow-motion« načinu. Ter si hkrati zaželiš 8 kilovatov šibkejšega, slabih 2.000 evrov dražjega, a z uporabnim navorom precej bolj radodarnega dizelskega Cooperja D. Ali pa vsaj enako drago opcijo z ročnim menjalnikom ter štirikolesnim All4 pogonom (ki je sicer tokrat manjkala) in bi bolj spadala k filozofiji športno uporabnega vozila.

Žal se tokratna »rezerviranost« pogonskega sklopa ni preslikala v porabo goriva, saj je testni primerek zahteval v povprečju več kot 9,5 litra/100 km ter se le redko zadovoljil z manj kot 9 litri (relacijska vožnja, avtocestna pot z maksimalno hitrostjo 120 km/h). Z zgolj 47-litrsko posodo za gorivo je bil domet precej omejen.

Ikona

V lanskem letu je Minijev »podeželan«, ki sicer velja za enega bolj uspešnih modelov angleško-nemške naveze, doživel decentno prenovo, brez grobih posegov v (bog ne daj!) oblikovno identiteto. Deležen je bil le zgolj manjših kozmetičnih popravkov (nova struktura hladilnika, …) ter manjših novitet (LED meglenke z zelo dobro svetilnostjo, nove karoserijske barve – npr. Starlight Blue pri testnem modelu, posodobljen multimedijski sistem, …). Vseeno pa bi si v notranjosti zaslužil še za odtenek boljše materiale, ki bi bolj sovpadali s prestižnim cenovnim rangom vozila (morda ob prihodu druge generacije?), sodobnejši in preglednejši potovalni računalnik (podatek o zunanji temperaturi je skrit med ostalimi informacijami) ter bogatejšo serijsko opremo, pri kateri med doplačili ne bi več iskali dežnega senzorja, avtomatske klime ter multifunkcijskega usnjenega volana.

Prav nobene potrebe po izboljšavah pa ni bilo pri voznih lastnostih, kjer se lahko Countryman pohvali z izvrstno lego na cestišču, izjemno vodljivostjo ter kljub višjemu odmiku od tal (sicer nič kaj terenskih 145 mm) s skorajda nezaznavnim prečnim nagibanjem karoserije. Le starejši potniki bodo tožili nad dokaj trdo nastavljenim blaženjem, pri čemer se zna marsikatera cestna neravnina prebiti do zadnjic (predvsem zadaj) sedečih.

Chanometer

Pri »avstrijskem« Miniju Countryman smo že dodobra navajeni, da imajo (solidno opremljeni) modeli podobno ceno kot razred ali dva večja, a manj renomirana, športno uporabna vozila. Vendar pa se lahko pohvali z izjemno oblikovno unikatnostjo in prepoznavnostjo, zaradi česar je postal v teh letih pravi prodajni hit – do lanske kozmetične prenove je bilo prodanih 350.000 primerkov.

Hkrati še vedno ponuja enega izmed najbolj pristnih voznih užitkov v razredu višje nasajenih vozil, pri čemer pa je za maksimalno »podeželsko« doživetje le potrebno izbrati pravi pogonski sklop. Saj lahko že malce napačna kombinacija motorja in menjalnika pogasi voznikovo željo do vožnje podobno kot minimaks** požar.

Več o Countryman-u Cooper pa na uradni strani.

Tekst in foto: Chan

* obstaja tudi 72 kilovatna verzija »One«, ki pa je ni v slovenski ponudbi
** minimaks: ročni gasilni aparat, zlasti nemške tovarne Minimax

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Ne najbolj posrečena (a nikakor ne kritična!) kombinacija osnovnega bencinskega agregata ter menjalne avtomatike ponuja razmislek o drugačnih pogonskih kombinacijah. Če že različica Cooper, potem z ročnim menjalnikom ter 4x4 pogonom.
  7
 • Notranjost
  Nezamenljivi Minijevi oblikovni detajli, simpatična notranja ambientalna osvetlitev dvanajstih barv, spodobna prostornost na zadnji klopi, enostavno prilagodljiv 350-litrski prtljažnik (13-centimetrski vzdolžni pomik zadnje klopi) ter za odtenek preveč trdih plastičnih delov za ta cenovni rang.
  8
 • Opremljenost
  Ob dani ceni testnega primerka drastično pomanjkanje sodobnih asistenčnih varnostnih sistemov.
  8
 • Vozne lastnosti
  V razredu športno uporabnih križancev še vedno med najbolj igrivimi in vozno najbolj prepričljivimi predstavniki. Na trenutke zna biti le malce pretrd.
  9
 • Gospodarnost
  Ima vse, kar imajo veliki – precejšnjo porabo goriva in visoko ceno.
  5
 • Zmogljivost
  Šele način Sport prebudi Minijevo srce v Cooperjevem drobovju.
  7
 • Sklep
  Minijev Countryman še vedno ponuja izjemno pristne vozne užitke v razredu višje nasajenih vozil, a je za maksimalno vozno doživetje vseeno potrebno izbrati pravi pogonski sklop, ki sliši vsaj na ime Cooper S.
  7.3

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 34.419
dolžina × širina × višina (mm) 4.097 x 1.789 x 1.561
dovoljena masa vozila (kg) 1.805
emisija CO2 (g/km) 159
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.598
kompresija (1:) 11
masa praznega vozila (kg) 1.370
medosna razdalja (mm) 2.595
menjalnik/pogon 6-stopenjski avtomatski/spredaj
največja hitrost (km/h) 184
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 90/122 pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 160 pri 4.250
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom
obračalni krog (m) 11,6
osnovna cena vozila (€) 23.550
pnevmatike 205/55 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 9,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 9,0/5,6/6,9
pospešek 0-100 km/h (s) 11,6
prostornina posode za gorivo (l) 47
prostornina prtljažnika (l) 350-1.170
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja bencinski
vrtina × gib (mm) 77 x 85,8
zavore spredaj/zadaj kolutne (hlajene)/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Vroča žemljica
Drugi aduti