Poraba 15,9 kWh/100km Največja hitrost 160 km/h Cena 50.030 eur
Plusi
 • zunanja oblika
 • notranja arhitektura
 • vozne lastnosti
 • bogata oprema
 • doseg
 • poraba
Minusi
 • cena vozila
 • prostornost na zadnji klopi
 • posamezne nedoslednosti (zunanjih potopnih kljuk ni moč izvleči v posameznih situacijah, zatikanje pokrova vtičnice za polnjenje)
 • slabo pregledno digitalno vzvratno ogledalo

Leto 2035. Časovni mejnik, ki se ga pravoverni ljubitelji bencinskih hlapov na stari celini bojijo kot poslanci testov na prepovedane droge. Po tem letu naj bi namreč v EU začela veljati prepoved prodaje novih vozil na fosilna goriva, kar so nekateri proizvajalci že sedaj vzeli preklemansko resno. Tako so šli pri Renaultu celo tako daleč, da bo eden njihovih najpomembnejših modelov že v kratkem na voljo zgolj in samo še z baterijsko električnim pogonom. Megane E-Tech je obenem tolikanj drugačen od dosedanjih izvedb, da bi ga lahko – v duhu teh čedalje bolj trajnostno zelenih časov – preimenovali celo v … Vegane.

Prototip

RENAULT MEGANE E-TECH 04Ob ogledu novega električno gnanega Meganea, ki se ponaša z dodatno oznako E-Tech, dobi človek občutek, da gre še vedno za prototipno izvedbo, ki je Renaultu predčasno ušla iz njihovega testno-razvojnega oddelka. Gre namreč za izjemno drzno oblikovano stvaritev z rahlim pridihom futurizma, kakršne smo še pred kratkim občudovali zgolj in samo na skicah oblikovalcev. A tovrstne oblikovne ekstravagance smo od novodobnih električnih avtomobilov tako ali tako že vajeni, saj je tudi to eden izmed prodajnih argumentov pri nagovarjanju kupcev, ki si želijo od tolikanj dragih vozil tudi kanček drugačnosti.

Kakorkoli že, najbolj naelektren Megane v Renaultovi zgodovini naj bi bil zasnovan v skladu s povsem novo znamkino oblikovalsko filozofijo, ki se sliši kot reklama za japonsko erotično trgovino (beri: Sensual-Tech). Avtomobil elegantnih linij se ponaša celo z rahlim pridihom križanstva, še posebej zaradi plastičnih obrob ter velikih 20-palčnih platišč, obenem pa prinaša tudi posamezne zanimive detajle.

RENAULT MEGANE E-TECH 13Med slednje spadajo tudi pogrezljivi ročaji vrat, ki pa so tokrat pustili malo mešane občutke. Omenjeni ročaji, ki so poravnani s karoserijo (spomnite se na Tesle), namreč izskočijo iz prvotne pozicije, ko odklenete avtomobil ter se pogreznejo nazaj, ko avto spelje, se zaklene ali po dveh minutah mirovanja. In ravno pri slednjem se vam lahko zgodi, da v primeru, ko ostane kartica-ključ v avtomobilu in se po dveh minutah kljuke pogreznejo nazaj, vrat ne boste mogli odpreti. Zgolj kot zanimivost – kljuk se ne da ročno aktivirati s pritiskom, da bi izskočile, kot to omogočajo drugi (npr. DS 4). Rešitev? Odpreti morate zadnja vrata, ki nimajo pogrezljivih kljuk, s čimer se aktivirata tudi sprednji kljuki. Tako vse skupaj izpade – podobno kot velika večina referendumskih predlogov – rahlo nedodelano.

Prijetno okolje

RENAULT MEGANE E-TECH 27Ko sedeš za volan novega Megana E-Tech, te najprej prešine, da si se znašel v kakšnem skandinavskem pohištvenem salonu, kjer prodajajo produkte z neizmerno težko izgovorljivimi imeni. Vse skupaj namreč deluje izjemno prečiščeno, a hkrati tudi domačno in toplo, k čemur dodobra pripomore izbor naravnih ter recikliranih materialov (npr. armaturna plošča, ki je obdana z mehko oblogo, pas iz alkantare ipd.). V primerjavi z najbližjo konkurenco iz Volkswagnovih kovačnic (ID3) je precej bolj imeniten in všečen.

Za dodatno dozo futurizma poskrbi dodobra digitalizirano okolje, kjer je moč najti tudi precej ogromen 12,3-palčni zaslon multimedijske naprave (Open R link), ki si zasluži vse pohvale. Pripišemo mu lahko izjemno odzivnost, logičnost menijev ter simpatičen grafični vmesnik. Uporabniško izkušnjo dodatno nadgradijo storitve Google (promet, vreme …), pri čemer zna neverjetno natančno izračunati tudi preostanek kapacitete baterije na končni destinaciji, predhodno nastavljeni v navigaciji, saj upošteva tudi geografske značilnosti poti. Priznam, da tako natančnega izračuna do sedaj še nisem doživel pri električnih vozilih!

RENAULT MEGANE E-TECH 25Manjšo kritiko si zaslužita zgolj ne najbolj radodarno odmerjen prostor na zadnji klopi ter visok rob prtljažnika. Slednji se resda lahko pohvali s 440-litrsko praznino, a kaj, ko jo dodobra zasedejo priključni kabli. Česar pa smo od električarjev tako ali tako že vajeni. Zanimiv detajl predstavlja digitalno notranje vzvratno ogledalo s posebno kamero zadaj, kar naj bi pripomoglo k boljši vidljivosti nazaj, vendar ustvari precej nerealno sliko. Zato se izkaže – podobno kot elektronski registrator delovnega časa v javnem sektorju  – za precej neuporabno zadevščino.

Presenečenje

Vsekakor pa najnovejši Megane, ki bo v prihodnje na voljo očitno zgolj še z električnim pogonom, daleč največje presenečenje ponudi med vožnjo. Avtomobil, ki je nastal na novi platformi CMF-EV ter pokaže na tehtnici okrog 1,8 tone, se namreč lahko pohvali z izjemno uravnoteženim, a hkrati udobnim podvozjem ter zelo solidnim volanskim mehanizmom. Tako vsekakor velja za enega bolj vozno prepričljivih Renaultov v zadnjem času, s katerim je užitek opraviti tudi kakšno daljšo pot po serpentinastem vozišču. Ki pa seveda ne sme biti daljša od 400 kilometrov.

RENAULT MEGANE E-TECH 32

Vse skupaj nadgrajuje zelo učinkovit in dovolj dinamično nastrojen pogonski sklop, ki se ponaša z 218 KM največje moči ter je vsekakor več kot dovolj eksploziven tudi za malce bolj športna doživetja (7,4-sekundno pospeševanje od 0 do 100 km/h). Elektromotor, ki črpa energijo iz baterijskega sklopa kapacitete 60 kWh, pa obenem navduši z varčnostjo, saj je na tokratnem testu zahteval zelo spodobnih 15,9kWh na 100 km, pri čemer tudi med avtocestnimi potmi poraba ni drastično presegala vrednosti 20 kWh. Vrhunsko! Tako je bilo s polno napolnjeno baterijo moč prevoziti realnih 400 kilometrov poti, brez  da bi spravljal ob živce ostale zadaj vozeče udeležence v prometu.

Baterijski sklop, ki je sestavljen iz 12 modulov, v katerih je 24 celic, tehta 394 kg ter ga je možno napolniti na hitrih polnilnicah z močjo do 130 kW, medtem ko je na polnilnih mestih z izmeničnim tokom največja moč omejena na 22 kW.

Draga prihodnost

RENAULT MEGANE E-TECH 05Verjetno najlepši Megane v 27 letni zgodovini enega najbolj  pomembnih Renaultovih modelov je dodobra pripravljen na bližnjo prihodnost, ki bo očitno čedalje bolj v znamenju električne energije. Pa četudi ob trenutni nemški okoljski politiki, ki (začasno) ponovno zaganja elektrarne na fosilna goriva, (vsaj zaenkrat) v avtomobilizmu le stežka govorimo o smiselnosti takojšnjega prehoda na elektriko.

Debate o »zeleni« elektriki gor ali dol, pri Renaultu očitno precej smélo in optimistično gledajo na prihajajoče čase, ko bomo naokrog iskali električne vtičnice ter se že sedaj pripravljajo na tovrstno revolucijo. Pravi »Renaulution«, kakor so ga poimenovali Francozi. A očitno tovrstna revolucija prinaša tudi hudičevo »revolucionarne« cene, saj se celo nekdaj relativno ugodno Renaultovo vozilo segmenta C sedaj ceni že na več kot 45 tisočakov. Preveč? Absolutno! In če sem malce žleht, nas bo očitno tovrstna trajnostna politika prisilila, da se bomo naokrog vozili s kolesi in hodili peš, saj si avtomobila tako ali tako ne bomo mogli privoščiti.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Zelo učinkovit pogonski sklop, ki razvaja z obilico moči ter zelo dobro porabo električne energije. K optimizaciji dodobra prispeva tudi zelo dober sistem regenerativnega zaviranja, ki omogoča vožnjo zgolj z eno stopalko, ter toplotna črpalka nove generacije.
  10
 • Notranjost
  Izjemno simpatično krojen interier, ki spominja na prečiščeno skandinavsko stanovanje ter prinaša celo esenco premijskosti. Izdatno digitalizirano okolje dodaja pridih futurizma in modernosti. Ne najbolj prostorna zadnja klop.
  10
 • Opremljenost
  Pri Meganeu, ki stane 50 tisočakov, verjetno ni potrebno omenjati, da mu med opremo ne manjka nič resnejšega. Okej, sam bi dodal še kakšno malenkost v obliki hlajenih sedežev, projicirnega zaslona ter gretje zadnjih sedežev.
  9
 • Vozne lastnosti
  Zelo uravnotežene vozne lastnosti, pri čemer si še posebno pohvalo zaslužita podvozje ter zelo komunikativen volan, zaradi česar je vožnja z najbolj električnim Meganom v ponudbi tudi na daljših poteh neverjetno neutrujajoča.
  10
 • Gospodarnost
  Pri dani ceni avtomobila segmenta C, ki se ne ponaša ravno z značko premijskega proizvajalca, tudi podatek o zelo spodobni porabi električne energije kar malce razvodeni.
  5
 • Zmogljivost
  218 KM ter 300 Nm navora, kolikor proizvede električni agregat, je zelo prepričljivih, zaradi česar ima medkolesna stabilizacijska elektronika na mokrem kar precej dela, da ukroti sprednji kolesni par.
  9
 • Sklep
  Električno gnani Megane, ki naj bi že v kratkem postala edina različica v ponudbi, velja za eno lepših presenečenj v svetu novodobnih modelov. Žal pa je podobno šokantna tudi cena vozila, ob kateri se pričneš spraševati, komu je sploh namenjena električno gnana avtomobilska prihodnost.
  8.8

Tehnični podatki vozila

baterije 60 kWh
cena osnovnega modela (€) 36.090
cena testnega vozila (€) 50.030
dolžina × širina × višina (mm) 4.200 x 1.768 x 1.505
dovoljena masa vozila (kg) 2.158
masa praznega vozila (kg) 1.636
medosna razdalja (mm) 2.685
menjalnik/pogon enostopenjski / spredaj
največja hitrost (km/h) 160
največja moč elektromotorja (kW/KM pri vrt/min) 160/220 pri 5.476-11.688
največji navor elektromotorja (Nm pri vrt/min) 300 pri 100-4.714
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,56
osnovna cena vozila (€) 45.590
pnevmatike 215/45 R20
poraba električne energije (kWh/100km) 16,1
poraba goriva na testu (l/100 km) 15,9 kWh/100km
pospešek 0-100 km/h (s) 7,4
prostornina prtljažnika (l) 440
vrsta motorja elektromotor
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

17 komentarjev za "Prihodnost je zdaj"


1 leto 2 meseci nazaj

In kdo ga bo kupil???

srcnik
1 leto 2 meseci nazaj

Naj raje napišejo naslov: Prihodnost je Crap, da daš za megana 50k€…

meganer
1 leto 2 meseci nazaj

Jeb. Se jim za zeleno.

RVC je pa odličen.

mrtwelvetrees
1 leto 2 meseci nazaj

Tak avto ne moreš imeti dolgo (ne samo za Renault), ker te čaka čez 10+ let strošek nove baterije. In kaj boš takrat? Ga prodal pod ceno ali kupil novo baterijo ?

cc09
1 leto 2 meseci nazaj

Baterija bo fuč pri 300,000 ko je že prišparala 25 jurjev na gorivu. Pa še zmeraj ne bo fuč, samo da bo naredil 200 km namesto 300. Če ga misliš takrat dat poceni, kar povej, kupim takoj. Tudi danes takoj kupim za 5 jurjev katerikoli EV, ki ima po vaše fuč baterijo in zmore samo še 65% novega. Pa veš kaj, niti enega takega ni niti na avto.net niti na mobile.de. Ker tudi tisti, ki so kao fuč, držijo visoko ceno.

cc09
1 leto 2 meseci nazaj

Tisti, ki dajate minuse, dajte raje predloge kater rabljen BEV s “fuč” baterijo, ki prevozi “samo” še 65% novega, se dobi za 5 jurjev.
Recimo na Madžarskem je firma, ki ti za 8500 evrov zamenja 40 kwh baterijo v leafu. Kar pokažte mi enga, ki se prodaja za 2, 3 jurje, kupim 2.

mrtwelvetrees
1 leto 2 meseci nazaj

Hočem povedat to, da si v preteklosti kupil avto, pa so bili večji stroški samo velik servis. Tukaj pa te čaka še baterija, ki veš da te čaka, če misliš avto imeti dolgo. Pri 10 let starem EVju nimaš nobene garancije da bo baterija zdržala toliko kot ti piše na zaslonu. Pa to bo še kdo rekel da so nižji stroški servisiranja ? Ja, res ? EVje za vsak popravit ? Tisti ki pa znajo pa se delovna ura draži. Potem pa je še tukaj čakanje da se baterija napolni. Sej jaz nisem proti EV-jem, ne, nikakor ne, samo niso za vsakega, pa še dražijo se (no sej se vse).

cc09
1 leto 2 meseci nazaj

Ni tako. Baterija zdrži glih tolk kot avto. 15, 20 let, kar nekaj 100,000 km. Baterija ne kar crkne oz je to preklemano redko. Lepo počasi zgublja kapaciteto, čez 10 let boš pač naredil 250 km namesto 300 in to je to, nobene tragedije, tak avto je še zmeraj uporaben in vreden kar nekaj denarja in še zmeraj ti špara gorivo. Če ga ti več nočeš, ga bo kupil nekdo drug in vozil normalno. Če pa baterija res “crkne” (se ne stara enakomerno, ampak avto ne gre več naprej), se zamenja samo tist modul, ki je odpovedal in ni to spet tak strošek. Baterija, ki je fuč, ti je že zdavnaj prišparala več goriva kot pa stane.
Je pa res, da je malo za pazit od koga kupit EV, kakšna je garancija, itd.
Tisto kar piše na zaslonu, drži kot pribito. Imaš 10 let stare leafe, ki so imeli res slabe bateriie, nekateri so jih pa še ekstra zlorabljali, ampak če na ekranu piše, da boš s 100% naredil 45 km (pri novem je pisalo 160), boš naredil tistih 45 km. Ne bo iz 20 padlo na 0. To se NE dogaja. Velika večina tistih leafov pa še zmeraj naredi 100 km, čeprav se tista baterija ne more primerjat z novimi, nima hlajenja, gretja, slabša kemija, itd.
Pri EV se menja filter klime, antifriz in zavorna tekočina. Zavore bolj redko. Olje v diferencialu vsakih 200,000 km ali kaj podobnega. Vse to lahko naredi katerikoli mehanik. Od pogona nimaš kaj vzdrževat, nobenga mazanja ni itd.

1 leto 2 meseci nazaj

Toliko denarja bi dal samo pod pogojem, če bi bilo v ceno vključeno:
– garancija na baterijo 12 let / 300k km, če pade pod 80 % jo zamenjajo no questions asked;
– garancija na vse sklope v avtu 12 let, če se karkoli pokvari, zamenjajo no questions asked;
– vključeni vsi servisi in nadomestni deli, razen potrošnega materiala (brisalci, gume);
– nadgradnja na baterijo višje kapacitete, ko bodo na voljo, kjer doplačaš samo razliko med trenutno in novo (višjo) kapaciteto.

Drugače pa z električarji na EU trgu nategujejo na polno. Ja, baterija je dražja. In razvoj tudi stane. Ampak po drugi strani ima el. avto veliko manj komponent, proizvodnja je enostavnejša, manj je transportnih stroškov (ker ni toliko komponent), … ne verjamem, da so trenutne cene el. avtov odraz stroškov izdelave, prej pohlepa.

V Evropi bi rabili enega novega playerja, ki bi distruptal trg. Na Dacio ne računat, ker ji Renault ne bo dovolil, da preveč skačejo v zelje. Zaenkrat si največ obetam od Kitajcev, če jih ne bo EU zaradi interesov nemške in francoske avto industrije omejila z administrativnimi ukrepi.

 
Prav sem imel
Netipičen