Poraba 5,5/12,3/7,4 l/100km Največja hitrost 211 km/h Cena 37.060 (34.651 z upoštevanim popustom) eur
Plusi
 • opremljenost
 • prilagodljivost in uporabnost kabine
 • prostornost in prilagodljivost prtljažnika
 • svetilnost žarometov (LED)
 • udobje v vožnji (pri večjih hitrostih)
 • udobje sedežev
 • učinkovit sistem izpiranja prednjega stekla (tudi pri avtocestnih hitrostih)
Minusi
 • višinski prostor zadaj (strešno okno)
 • sistem zoper nenamerno menjavo voznega pasu se vklopi ob vsakem zagonu motorja
 • obotavljanje pogonskega sklopa pri (hitrem) speljevanju
 • čvrstost ledvene opore spredaj
 • hlajenja sredinskega predala ni možno izklopiti
 • tipalu za dež ni možno uravnavati občutljivosti
 • ob povsem naprej potisnjenih zadnjih sedežih zmanjka prostora za noge (tudi otrok)

Mnogi koncernu Volkswagen pripisujejo slavo največjega strokovnjaka iz množenja modelov s pomočjo deljenja platform. Na osnovi preizkusa nekaterih modelov skupine PSA osebno ocenjujem, da so slednji na tem področju bolj temeljiti. Nobena skrivnost ni, da je Citroën C5 Aircross “enak” Peugeotoma 3008 in 5008 ter Oplu Grandland X. Toda pri njih ta sorodnost nikoli ne deluje tako očitno kot pri nemško-češko-španskih izdelkih. Test.

Med Volkswagni, Škodami, Seati in tudi Audiji se zdi deljenje komponent, vsaj meni, bolj moteče očitno kot pri naštetih modelih francosko-nemške naveze. Ja, seveda so tudi v njih prepoznavni enaki sestavni deli, ampak tu manj bodejo v oči.

Bistvo

Citroen_C5_Aircross_20_BlueHDi_48Mersko se Citroën C5 Aircross umešča ravno med Peugeot 3008 in 5008. Na površini je očitno terensko navdahnjenje narave, v kabini pa poskuša prepričati z uporabnostjo, prilagodljivostjo in udobjem. Ravno slednje je tisto bistvo, okoli katerega Citroën gradi svojo prodajno strategijo, a več o njej, v kontekstu velikega Aircrossa, malo kasneje.

Prostorsko primerljiv s Peugeotom 5008

Citroen_C5_Aircross_20_BlueHDi_27Kabino zaznamuje, upoštevajoč zunanje mere avta, centimetrska zajetnost okoli prednjih potnikov v vse smeri. V drugi vrsti je prostorska situacija sila podobna tisti v večjemu Peugeotu 5008. Tudi v Aircrossu se namreč zatakne, ko je v njegovo ostrešje vgrajeno strešno okno, saj ta tudi v velikem Citroënu odžre omembe vredne centimetre za glave odraslih potnikov. Zgoraj omenjeno prilagodljivost in uporabnost kabine v sprednjem delu zaznamujejo številna velika in uporabno zasnovana odlagališča. Sloves dodatno utrjujejo v drugi vrsti nameščeni trije ločeni in enako veliki sedeži, ki so vzdolžno pomični za 15 centimetrov ter vključujejo tudi naslone z nastavljivim naklonom.

Bolj ergonomičen

Citroen_C5_Aircross_20_BlueHDi_11Na podlagi zdaj že večjega števila izkušenj s Peugeoti je moje navdušenje nad njihovim i-Cockpitom nekoliko uplahnelo, saj nižje nameščen volanski obroč delno poruši medsebojno položajsko usklajenost posameznih elementov voznikovega delovnega mesta. Na srečo Francozi slednjega ne tiščijo tudi v Citroëne, kar se prevede v, vsaj zame, bolj ugodno ergonomijo voznikovega delovnega mesta. Temu pritrjuje tudi položaj sedenja v C5 Aircross, kjer si bo lahko – po zaslugi izdatno nastavljivega volanskega obroča in sedeža – praktično vsak prilagodil delovno mesto po lastni meri.

Fotelji

Citroen_C5_Aircross_20_BlueHDi_26Zgoraj omenjeno udobje v vožnji s C5 Aircross zaznamujejo tudi foteljasto mehko oblazinjeni sedeži spredaj in zadaj. Dopuščam možnost, da je težava v mojem hrbtu, a sam sem pogrešal bolj čvrsto ledveno oporo na voznikovem sedežu. Preizkusil sem več nastavitev in vsekakor mi je najbolj godila povsem izbočena, čeravno sem tudi ob njej po daljših vožnjah moral vsaj malo pretegniti spodnji del hrbta.

Trik je v progresivnosti

Citroen_C5_Aircross_20_BlueHDi_45Ob sedežih gradi Citroën svojo zgodbo o izvrstnem udobju v vožnji tudi s posebno izvedbo vzmetenja. Večje hišne modele Citroën je več kot 50 let zaznamovalo hidropnevmatsko vzmetenje. A žal so se mu leta 2017 z izdelanim zadnjim limuzinskim C5 odrekli, zaradi prevelike zapletenosti ter (za današnje čase in cenovno politiko Citroënov tudi očitno nevzdržnih) stroškov. Lansko leto so potem najprej v osveženem C4 Cactusu in zdaj še v C5 Aircrossu ponudili novo rešitev. Ta je po zasnovi preprostejša in posledično bistveno cenejša za vgradnjo, sliši pa na ime Progressive Hydraulic Cushions ali po slovensko progresivni hidravlični blažilniki. Njihovo osnovo predstavljajo blažilniki z zgrajenimi bati s progresivno spremenljivo krivuljo dušenja gibanja. V izogib podrobnejšemu opisu predlagam ogled spodaj priloženega video posneteka, ki po mojem bistveno nazornejše prikaže njegovo delovanje, kot bi ga sam lahko v smiselno dolgem zapisu opisal z besedami.

Dobro, ne pa tudi fenomenalno

Citroen_C5_Aircross_20_BlueHDi_43V praksi delujejo novi blažilniki dobro, ne morem pa reči, da tudi fenomenalno. Na dobrih cestah razvaja s poudarjeno mehko nastavitvijo, zaradi katere se avto v primeru hitre menjave smeri ali močnejšem zaviranju tudi opazneje zaziba v prečni oziroma vzdolžni smeri. Čeprav nas Citroën prepričuje nasprotno, ocenjujem, da pri mestnih hitrostnih povprečjih in na poudarjeno slabo vzdrževanih cestah progresivnost blažilnikov ne uspe nadvladati najbolj udobnih tekmecev s klasičnimi vzmetmi, saj se v teh okoliščinah ostri sunki še vedno preveč zaznavno prenesejo do potnikov.

Debela sekunda

Citroen_C5_Aircross_20_BlueHDi_16Motorizacijo testnega primerka sem imel zdaj priložnost preizkusiti v številnih modelih skupine PSA. Z mnogimi že opisanimi lastnostmi je bila zaznamovana tudi v tokrat preizkušenem primerku. Veliko navora in moči poskrbi za suvereno pogonsko moč v praktično vseh voznih okoliščinah. V tokratni navezi še najbolj zmoti slaba odzivnost pri speljevanju, kjer pri polno pohojenem plinu mine tudi debela sekunda preden se pogonski sklop omembe vredno zgane. Aktualna osemstopenjska verzija klasične avtomatike nedvomno omili glavne pomanjkljivosti šeststopenjske opcije, a jih vseeno ne uspe odpraviti v celoti.

Zadošča

Citroen_C5_Aircross_20_BlueHDi_20Se vam zdi Peugeot 3008 premajhen, Peugeot 5008 prevelik, Opel Grandland X oblikovno premalo poseben? Ste v fazi iskanja vašega naslednjega družinskega avta in menite, da je edina prava pot srednje velik »športni« terenec z zelo prilagodljivo in uporabno zasnovano notranjostjo, ki v veliki meri prepriča tudi z udobjem v vožnji? Če ste na obe zgornji vprašanji odgovorili pritrdilno, potem vsekakor umestite Citroën C5 Aircross med svoje kandidate. Sam bi se ognil samo strešnemu oknu in najmočnejši motorizaciji. Že res, da ta na papirju in na cesti ustreza, a bi za udobno nabiranje kilometrov moral več kot zadoščati že vstopni dizel.

Besedilo in foto: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Sodobno grajen dvolitrski turbodizel razvaja z zmogljivostjo. Osemstopenjski samodejni menjalnik se bolj zanaša na motorni navor, kot se je šeststopenjski. Še vedno pa moti uvodno obotavljanje pri naglem speljevanju.
  9
 • Notranjost
  Boljša ergonomija voznikovega delovnega mesta kot pri Peugeot i-Cockpitu. Navdušuje z za enoprostorce značilno izvrstno prilagodljivostjo in uporabnostjo. Tu so še prostoren in povečljiv prtljažnik ter udobni sedeži. Ko bi le še voznikov sedež premogel bolj čvrsto ledveno oporo. Če imate velike otroke, se ognite strešnemu oknu.
  10
 • Opremljenost
  Četudi najdražji paket opreme zapeljuje s svojo popolnostjo, bi sam prestopil stopničko nižje, saj so glavni udobju namenjeni elementi v njem že vključeni.
  10
 • Vozne lastnosti
  Poudarjeno udobno mehkobo je na cesti občutiti. Osebno kljub temu ocenjujem, da pri počasnejši vožnji na slabše urejenih cestah ne zmore preseči najudobnejših v svojem razredu.
  8
 • Gospodarnost
  V vseh pogledih absolutni vrh ponudbe. Kljub temu menim, da se za uživanje v njegovem bistvu, udobni vožnji in prilagodljivo-uporabni kabini, ni treba povzpeti tako visoko na cenovni lestvici.
  7
 • Zmogljivost
  Nazivnih 130 kW in 400 Nm godi, a izkušnje pravijo, da tudi slabih 100 kilovatov v tovrstnem avtu povsem zadošča.
  9
 • Sklep
  Citroën C5 Aircross je srednje velik cestni terenec, ki navdušuje s prilagodljivo in uporabno notranjostjo. Zmogljiv turbodizel sicer ustreza, a pravzaprav niti ni potreben. Udobje v vožnji je zadovoljivo, a je res, da ne zmore preseči najboljših v čisto vseh voznih okoliščinah.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 34.250
cena testnega vozila (€) 37.060 (34.651 z upoštevanim popustom)
dolžina × širina × višina (mm) 4.500 × 1.859 × 1.695
dovoljena masa vozila (kg) 2.110
emisija CO2 (g/km) 126
gibna prostornina (cm3) 1.997
kompresija (1:) 16,0
masa praznega vozila (kg) 1.540
medosna razdalja (mm) 2.730
menjalnik/pogon 8-stopenjski samodejni/spredaj
največja hitrost (km/h) 211
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 130 (177) pri 3.750
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 2.750
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,3
pnevmatike 235/55 R18
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,5/12,3/7,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,3/4,6/4,8
pospešek 0-100 km/h (s) 8,6
prostornina posode za gorivo (l) 53
prostornina prtljažnika (l) 580 – 720 - 1.630
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 85,0 × 88,0
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

10 komentarjev za "So bolj temeljiti"


ban
1 leto 1 mesec nazaj

Kakšen dolgčas

Lignage
1 leto 1 mesec nazaj

Meni so pa trenutno Citroëni sila všeč. Karoserije so že v osnovi kvalitetno oblikovane. Izvirni detajli ter barve kombinacije pa vso stvar še izboljšajo. Škoda edino, ker na C3 Aircrossu mankajo airbumpi.

Tale C5 Aircross mi je resnično prekrasen športni terenec. Všeč mi je bil že takoj, ko sem ga videl na slikah iz predstavitve na Kitajskem. Tudi v živo mi ni nič manj lep.

1 leto 1 mesec nazaj

V 90 so si bili tudi podobni AX, ZX, XM, Xantia,… počakajte še malo, novi večji C5 limuzina je potrjen in pride 2020 in spet s staro, a izboljšano hidravliko. Že sedanja je zelo zanesljiva. Že konec leta pa pride tudi novi C4 limuzina in C4 SUV. Res ima Peugeot danes bolj drzen design, nekoč pa je veljalo obratno. Kar se tiče C5 aircrossa, je moderen suv, sedi se dobro, vozi se nadpovprečno udobno, ima moderne asistenčne sisteme, majhen rajdni krog, materiali v notranjosti pa so samo povprečni. Za bolj zahtevne je (bo) na voljo DS7. Seveda to ni DS7, ki stane tudi konkretno več. Navduši pa z mehaniko, vsaj ta HDi + eat8. Sam se rajši vozim, v limuzini/karavanu in SUV-i so samo bolj “pozerski”.

1 leto 1 mesec nazaj

Torej ima sedaj Citroen vse avtomobile enake oblike? Samo velikost si izberes? Kot pri oblacilih. *zeh*

Firediver
1 leto 1 mesec nazaj

Pri VAG-u se vam nič ne zeha, tam je že trdno spanje….

xxl
1 leto 1 mesec nazaj

Pa pri bmw, pa mb, renaultu…

1 leto 1 mesec nazaj

K ni zanimivo, da je sedaj Peugeot bolj Citroenovski kot pa sam Citroen? Recimo nova 508 deluje kot avto, ki bi mogu bit Citroen, ne pa Peugeot. Dizajn me spominja kot na moderno različico starega SM-a. Uglavnem, novi pežoji so res kul, za nove citroene pa tega res ne moreš reči…

Firediver
1 leto 1 mesec nazaj

Peugeot je itak lastnik Citroena…

1 leto 1 mesec nazaj

Seveda je, ali trenutni oblikovalski jezik Peugeota mene spominja na Citroene v 80tih, 90tih. Citroen je pa ko nek avto narejen za otroke, ampak otroki itak ne vozijo avtov 😀

chad
1 leto 1 mesec nazaj

V bistvu res. Očitno so z ukinitvijo hidravlike predvidevali, da so izgubili tipične citroenovce in so naredili avto za drugo skupino kupcev. Meni je sicer čudno že to, da so ukinili pravi C5, ki se je odlično prodajal. Če bi šli res samo še suvi v promet, vw ne bi nič passatov prodal, pa jih je ogromno.

 
Družinske zadeve
Druga violina