Poraba 6,4 l/100km Največja hitrost 234 km/h Cena 55.421 eur
Plusi
 • motor in menjalnik
 • izjemno udobno podvozje
 • glasovno upravljanje »Hey Mercedes«
 • prečiščen notranji ambient
 • delovanje asistenčnih sistemov
 • obogatena realnost za navigacijo
 • udobni sedeži
Minusi
 • končna cena vozila
 • cena dodatne opreme
 • neznanje slovenskega jezika
 • skopa osnovna oprema
 • upravljanje z drsno ploščico (touchpad)

So družinskim enoprostorcem, ki sicer v teh časih doživljajo pravi genocidni pogrom s strani športno uporabnih križancev, res šteti dnevi? Pri Mercedes-Benzu menijo, da (vsaj zaenkrat) še ne. Z najnovejšo generacijo razreda B želijo na vsak način dokazati, da ni nujno, da novodobno družinsko srečo definirajo zgolj črke S, U in V. Ter da lahko tudi povsem klasični enoprostorci zadovoljijo celo najbolj »stajliš« in »fensi« kupce. A verjetno se ne motim preveč, če trdim, da ima nekaj pri tem tudi zvezda na nosu avtomobila …

Nič več seniorski

Mercedesova odločitev, da v teh športno uporabnih časih obdržijo klasično enoprostorsko vozilo, se morda zdi malce presenetljiva. A ker imajo v svoji ponudbi že kar nekaj trendovskih križancev (GLA, GLC, GLC Coupe, ipd.), ki se jim v prihodnje pridružujejo še povsem novi modeli (npr. GLB, EQC, ipd.), nekako ni bilo resnejše potrebe, da bi morali novo generacijo razreda B kakorkoli »skrižati«. Pri čemer je v teh časih našel še vedno dovolj kupcev (pri nas je veljala prejšnja verzija celo za najbolj zaželeni Mercedes-Benz), ki jim je prav malo mar, da na zunaj ne izžareva modnega treking-avanturističnega duha, ki menda vzbuja v vozniku moč in samozavest.

MB B 02A ker želijo pri najstarejšem avtomobilskem imperiju na zemeljski obli na vsak način pomladiti svoje kupce ter pritegniti v njihove salone celo generacijo iPhone, ki živi svoje instagram-življenje, so morali tudi novi B narediti malce manj zadržno. Kar jim je še kako uspelo! Tako že na zunaj deluje bolj dinamično in mladostno, česar pri tovrstnih vozilih nismo ravno vajeni, in velja za enega najbolj všečnih enoprostorcev na trgu. Če ga ob tem še dodatno ozaljšate s kakšnim športnim paketom AMG, pa se zna celo kakšen lastnik konkurenčnega BMW-jevega Active Tourerja pričeti na ves glas spraševati, zakaj za vraga se je sploh odločil za modro-beli propeler.

Lifestyle enoprostorec

A če kdo pričakuje, da se pod nedrjem dinamično krojene karoserije, ki se sicer lahko pohvali z izjemno ugodnim količnikom zračnega upora (0,24), skriva kakšen prostorski čudež, kakršnega smo vajeni pri tovrstnih vozilih, bo morda vsaj malce razočaran. Pri novem razredu B gre pač za predstavnika t.i. lifestyle enoprostorcev, v katere boste raje zlagali letalske kovčke kot pa kramo za kampiranje.

MB B 13Na to kaže že dokaj skopo odmerjen prtljažni prostor, ki s svojimi 455 litri praznine že ob prvem resnejšem obisku Baby centra kaj hitro pokaže svoje meje. Nenazadnje je tudi malce preveč gosposko-elegantno obdelan, da bi lahko vanj povsem brezbrižno metali blatne skiroje ter od borove smole zapacana šotorska krila. A se vseeno odkupi s prilagodljivo višino prtljažnega dna, ki ustvari ravno dno ob zlaganju naslona zadnjih sedežev, sicer deljivih v razmerju 40:20:40. Na zadnji klopi, kjer bo imela nad glavo dovolj prostora celo malce bolj neproporcionalno raščena mularija s košarkarskimi ambicijami, bosta dovolj udobno sedela le dva, tretji »mučenik«, ki bi se slučajno znašel na sredi, pa naj se raje ne prehranjuje prepogosto v restavracijah s hitro prehrano. Žal je dokaj nerazumljiva odločitev Mercedesa, da še vedno ni na voljo 14-centimetrski vzdolžni pomik zadnjih sedežev, kar pa naj bi se spremenilo v naslednjih mesecih. Pa saj za vraga pri tem menda ne gre za kakšen pretiran inženirski zalogaj, ki ga še vedno rešujejo?!?

Kakorkoli že, ob tem je vseeno le potrebno priznati, da je razred B še vedno precej bolj družinsko praktičen od marsikaterega modnega križanca, pri čemer kakšne prostorske primerjave s podobno dragim GLA-jem raje niti ne delajte.

MB B 20A se vseeno zdi, da se bo v Mercedesovem kompaktnem enoprostorcu daleč najbolje počutil sam voznik, saj ga bo pričakal – enako kot pri tehnično sorodnem razredu A – podoben delovni prostor. Le-ta se ponaša s tipičnim ambientom, kot ga sicer premorejo tudi njihove precej dražje in imenitnejše limuzine,v njem pa si posebno pozornost zasluži zdaj že dobro znani infozabavni sistem MBUX z dvema 10,2-palčnima zaslonoma. Zadevščina, ki bo še kako povšeči novodobnim tehnološkim navdušencem, kjer pa bi slednji le znali zavihati nos zgolj ob ne najbolj posrečenem upravljanju s 179 evrov vrednim poljem na dotik. Pri bližnji konkurenci znajo to le bolje (npr. BMW iDrive).

Prej omenjenim tehnofrikom bo hkrati izjemno povšeči igračkanje s (sicer izjemno dobro delujočo) funkcijo glasovnega upravljanja, ki se sproži s stavkom: »Hey Mercedes«. A kaj, ko se vam lahko kaj hitro zgodi, da bodo zadaj sedeči razgrajači, ki ste jih vpisali na dodatni tečaj angleškega jezika, tovrstno funkcijo pričeli kaj hitro izkoriščati. Ter vam pričeli z zadnje klopi pobalinsko ugašati 64-barvno ambientalno osvetlitev, zmanjševati glasnost na radiu ravno tedaj, ko boste poslušali vašo najljubšo popevko na Veseljaku, ter vam sredi poletne pripeke klimo nastavljati na maksimum.

Varen in udoben

MB B 29V duhu novodobne avtomobilske mode, ki med drugim zapoveduje tudi to, da mora biti sodoben družinski avto čim bolj varen, se lahko tudi novi B pohvali z izdatnim številom varnostno-asistenčnih sistemov. A le, če kupec dovolj na široko razpre svojo denarnico! Tako npr. paket z voznimi asistenti stane precej zasoljenih 1.934 evrov, pri čemer je ob tem potrebno brž priznati, da omenjeni sistemi delujejo izjemno dobro. Še posebej radarski tempomat, ki ni nikdar sunkovit ali celo … bog ne daj … paničen ter se še posebej izkaže na daljših poteh. Med zanimivejše zadevščine spada tudi t.i. obogatena realnost za navigacijo, kjer sprednja kamera snema okolico pred vozilom in jo v živo predvaja v navigacijskem programu. Priznam, da je zadeva izjemno uporabna v praksi!

Hkrati se novi B ponaša tudi že z nekaterimi zametki (pol)samodejne vožnje (npr. s pomočjo krmilnega asistenta ter sistema za prilagoditev hitrosti v zavoju), ki pa – roko na srce – vzbuja še vedno preveč nelagodja in strahu med dosedanjimi kupci Mercedesovega enoprostorca. Pa četudi delujejo podobno odlično kot pri njihovih dražjih modelih.

Vseeno pa verjamem, da bodo kupci novega razreda B precej večjo pozornost namenili samemu udobju v vožnji, ki jo nekako pričakujejo od vozil s trikrako značko na nosu. Mercedesov enoprostorec tudi v tem elementu ne razočara, saj njegovo blaženje s prilagodljivim delovanjem (sistem Dynamic Select) zelo učinkovito prestrega udarce s ceste (navkljub tokratnim 19-palčnim platiščem!). Obenem se lahko pohvali tudi z dovolj dinamičnimi voznimi lastnostmi v ovinkih, kot smo bili tega vajeni pri predhodniku, pri čemer se zdi, da je tudi volanski mehanizem postal še za odtenek bolj natančen. Okej, vseeno pa slednjemu manjka še kar precej do kakšnim BMW-jevih standardov.

MB B 05Če denarnica dopušča, kupec novega B obenem nikakor ne bo zgrešil z  odločitvijo, da pod motornim pokrovom (sicer dokaj neslišno) brni najmočnejši dizel v ponudbi. Dvolitrski agregat prečne vgradnje s sistemom za selektivno katalitično redukcijo SCR se namreč lahko pohvali, da je čist kot papeževo srce (beri: že dosega normativ Euro 6d, ki stopa v veljavo šele leta 2020) ter je obenem dovolj živahen, da zadovolji tudi kakšno bolj dinamično dušo. 190 razigranih »žrebcev« namreč poskrbi, da tako motoriziran razred B pospeši iz mirovanja do 100 km/h v dobrih 7 sekundah, kjer ob preklopu voznega režima v način Sport pokaže tudi nekaj športno-dinamičnih ambicij. V slednjem načinu tako postane opazno (!) poskočnejši, pri čemer tudi njegov zvok proizvede malce bolj renčeč ton. V kombinaciji z izjemno hitrim in prijetnim 8-stopenjskim dvosklopčnim menjalnikom se tako izkaže za optimalnega tudi na kakšni daljši (počitniški) poti, kjer bo voznika razveselil še s solidno porabo goriva, ki tokrat ni presegla 6,5 l/100km.

Družinski zaklad

Četudi nova generacija Mercedesovega kompaktnega enoprostorca (zaenkrat še) ni podlegla modnemu »križanju«, pa se je vseeno dodobra otresla upokojenskega pridiha, značilnega za prejšnji dve verziji (2005-2011; 2011-2018). Novi razred B je obenem postal bolj mladosten in energičen, s čimer nagovarja tudi zahtevnejše uporabnike, ki pri enoprostorcu ne iščejo povsem aseksualne racionalne škatle na štirih kolesih. Oziroma vse tiste »stajliš« in »fensi« familije, ki želijo tudi s pomočjo družinskega avtomobila izžarevati svoj sodobni življenjski slog. Le denarnice jih ne smejo preveč omejevati.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kombinacija živahnega (in obenem dovolj čistega) turbodizla ter izjemno odzivnega 8-stopenjskega avtomatskega menjalnika se izkaže za zadetek v polno, ki ne bo razočaral niti nekoliko bolj dinamično razpoloženih voznikov.
  10
 • Notranjost
  Novi razred B ponuja precej posodobljen in dodobra digitaliziran notranji ambient, s čimer se je – podobno kot kombilimuzinski A - dodobra približal svojim večjim in dražjim sorodnikom. Prostorskega čudeža ne pričakujte, a se zadaj izjemno udobno sedi (dobrodušno odmerjen prostor za noge ter dovolj dolg sedalni del).
  9
 • Opremljenost
  Verjetno je prav vsakomur jasno, da ob dani ceni vozila, kjer Mercedesove stranke večinoma pogledujejo k razredu E ali športno uporabnem GLC, ni potrebno skrbeti, da bi mu karkoli manjkalo pri opremi. Standardni in tisti malo manj običajni.
  10
 • Vozne lastnosti
  Nova generacija razreda B daleč najbolj blesti v tistem elementu, ki ga išče povprečen voznik tovrstnega vozila – v udobju. In mu je prav malo mar, da bi lahko bil volanski mehanizem za odtenek komunikativnejši in natančnejši.
  9
 • Gospodarnost
  Tako drage verzije enoprostorskega B, kot je bila tokrat preizkušena, verjetno ne bomo videli pogosto, kar pa ne pomeni, da se ne bi mogla znajti pred kakšno hišo, kjer je že parkiran soprogov razred S. Sicer pa je lahko ob racionalnejši (in tudi optimalnejši) konfiguraciji končna cena bistveno nižja!
  5
 • Zmogljivost
  Enoprostorski B s preizkušeno motorizacijo zna pokazati v načinu Sport tudi ščepec športno dinamičnih ambicij (nenazadnje to pokaže tudi z zvokom), a se bo še najbolj izkazal pri premagovanju daljših avtocestnih poti.
  9
 • Sklep
  Pri Mercedes-Benzu so se odločili, da njihove zadnje izvedbe enoprostorskega razreda B zaenkrat še ne preobrazijo v trendovskega križanca ter so ga namesto tega raje dodobra pomladili, zaradi česar lahko pritegne bistveno širšo starostno skupino kot prej.
  8.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 25.870
cena testnega vozila (€) 55.421
dolžina × širina × višina (mm) 4.419 x 1.796 x 1.562
dovoljena masa vozila (kg) 2.080
emisija CO2 (g/km) 119
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/30
gibna prostornina (cm3) 1.950
kompresija (1:) 15,5
masa praznega vozila (kg) 1.545
medosna razdalja (mm) 2.729
menjalnik/pogon 8-stopenjski avtomatski /spredaj
največja hitrost (km/h) 234
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 140/190 pri 3.800
največji navor (Nm pri vrt/min) 400 pri 1.600-2-600
napake med testom brez napak
osnovna cena vozila (€) 33.670
pnevmatike 225/40 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,4
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,5/4,0/4,5
pospešek 0-100 km/h (s) 7,2
prostornina posode za gorivo (l) 51
prostornina prtljažnika (l) 445-1.530
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Družinske zadeve"


Polo78
1 leto 1 mesec nazaj

Za tole “top of the top” izvedenko se bo odločilo natančno 0 kupcev ali pa morda 1, pa še ta bo vzel točno tega iz testa za dobro polovico navedene cene, zato ne vem komu točno je ta test namenjen… Saj vem, dobite kar vam dajo pri zastopniku, ampak zame jo to navadno piarovsko kur*enje. Za ta denar se gleda (in kupuje) vse kaj drugega kot pa enoprostorca iz C segmenta. Na testu bi morala biti kakšna bolj ljudska izvedenka, katera bo našla kar najširši krog kupcev in s katero potem lahko delaš primerjavo s sicer precej redko konkurenco.

1 leto 1 mesec nazaj

Zakaj minus za ceno? Ni to nizkocenovni vw, peugeot in podobno sranje ampak mercedes!

pskoda
1 leto 1 mesec nazaj

Je že novo leto?
Noter je preveč načičkan z lučmi pa cena uhhh

1 leto 1 mesec nazaj

Par dni nazaj na cesti vidu povsem osnovnega. Popolnoma drug avto kot ta v testu. Isto kot npr. pri Tiguanu.

mrtwelvetrees
1 leto 1 mesec nazaj

Garancija pa samo 2 leti ?

 
Električni pionir
So bolj temeljiti