Poraba 5,8 l/100km Največja hitrost 202 km/h Cena 48.931,16 eur
Plusi
 • notranji ambient
 • digitalni kombinirani inštrumenti
 • izpopolnjeno glasovno upravljanje
 • solidna notranja prostornost
 • zunanji videz
Minusi
 • končna cena vozila
 • brez zadenjske kamere ter aktivnega tempomata pri dani ceni
 • ceneni obvolanski ročici
 • upravljanje multimedijske naprave preko sledilne ploščice
 • skopa osnovna oprema

V avtomobilskem razredu, ki ga sicer na evropskih tleh že vrsto let najbolj definira prodajna uspešnica iz Wolfsburga, zaradi česar ga marsikdo imenuje tudi »golfov«, poznamo tudi tiste malce bolj prestižne primerke. Mednje spada že nekaj časa tudi Mercedes-Benzov razred A, ki pa bi lahko postal z aktualno generacijo celo prva zvezda tega segmenta. In to ne zgolj zaradi prepoznavnega trikrakega znaka na maski! Model, ki so se ga na začetku resneje bali zgolj in samo skandinavski losi, je namreč postal z novo izdajo že skorajda tako dovršen, da so lahko tudi pri njegovi najbližji (pretežno bavarski) konkurenci preklemansko nervozni.

Milenijec

Tisti časi, ko so Britanci še množično objokovali smrt princese Diane, dame Leonardovo utopitev v Titaniku, Mercedesovi inženirji pa odločitev, da se podajo v kompaktni avtomobilski razred, so dokončno minili. »Baby Benz«, ki se je na začetku svoje življenjske poti obračal na glavo kot jamajška bob reprezentanca v Calgaryju, se je namreč kasneje izkazal za zadetek v polno, saj so pričeli v njihove salone prihajati tudi takšni kupci, ki si prej niso lastili Mercedesovih avtomobilov. Pri čemer je znamka iz Stuttgarta tudi pri nas dokončno poskrbela za to, da trikrake zvezde nismo več poistovetili zgolj in samo z »gastarbajterskimi« limuzinami.

MERCEDES-BENZ A 40

In ne le to! S predzadnjo generacijo se je dokončno ločil od enoprostorske zasnove, ki je – roko na srce – vzburjala več ali manj le starejše voznike, tako da so pričeli nagovarjati precej mlajše kupce ter začeli resneje ogrožati najbližja rivala iz Münchna (BMW 1) in Ingolstadta (Audi A3). Zatorej ne čudi, da so omenjeno formo v dobršni meri ohranili tudi pri novi, četrti generacijski izvedbi, ki pa se v skladu z znamkino oblikovalsko filozofijo Sensual Purity ponaša s še bolj ostro napadalnimi linijami. Pri tem se ne motim, če trdim, da bo daleč največ vzdihov navdušenja deležna sprednja maska, ki menda (tako pravijo Mercedesovi kreativci) spominja na morskega psa. Malce manj očaranosti pa (rahlo generičen) zadek, kakršnega bi lahko brez težav videli tudi na kakšnem … o, moj bog … Oplu.

K sreči pa poznajo pri Mercedesu sladostrastne stilske rešitve AMG, ki vas sicer olajšajo za debelih 3.814 evrov, a dodobra olepotičijo celotno zunanjost (športnejši pragovi, 18-palčna platišča, diamantna maska hladilnika, ipd.). Ter ustvarijo tako prepričljivo celoto, da se za razredom A ozirajo celo najbolj fundamentalni zaljubljenci v modro beli propeler!

Novi Mercedesov A, ki se lahko pohvali z izjemno aerodinamično karoserijo (Cd 0,25), hkrati daje na parkirišču za dobrih 12,5 centimetrov daljšo senco od svojega predhodnika ter ima – kar je morda še bolj pomembno – za 3 centimetre daljše medosje.

Najmanjša serija S na svetu

A četudi se omenjeni trije centimetri ne slišijo ravno prepričljivo, se vseeno zdi, da je Mercedesovim notranjim arhitektom uspel mali prostorski čudež. Tako se razred A po novem ponaša s precej bolj dobrodušno odmerjenim prostorom na zadnji klopi (še posebej za kolena in glave), kot smo bili tega vajeni pri predhodniku, zaradi česar se zadaj sedeči potniki ne bi smeli več pritoževati nad klavstrofobičnimi občutki. Hkrati je dovolj solidna tudi prostornina prtljažnika, kamor je po novem moč stlačiti za dobrih 20 litrov več drobnarij.

MERCEDES-BENZ A 17A še največje presenečenje ponuja voznikov delovni prostor, ki se ponaša s podobnim ambientom kot pri največjih in najbolj prestižnih limuzinah iz Mercedesovih »kovačnic«. Končno! Okej, le obvolanskih ročic raje ne tipajte preveč, saj delujejo, kot da so jih našli v Dacijinem skladišču. Izjemen je najnovejši multimedijski sistem, ki sliši na kratico MBUX*, saj česa podobnega še nismo videli v tem razredu. Dva 26-centimetrska zaslona, ki pa žal zahtevata ponovno lajšanje denarnice (vse skupaj za dobra 2 tisočaka), namreč pričarata izjemno digitalno kuliso, sam sistem pa omogoča toliko osebnih prilagoditev ter različnih funkcij, kot so jih še pred kratkim ponujala najbolj prestižna vozila (npr. kakšen BMW serije 7). Izjemno! Da o 342 evrov vredni ambientalni osvetlitvi v 64 barvah, ki ustvari dokaj dramatično vzdušje, niti ne govorim.

MERCEDES-BENZ A 27

Malce vprašanj sicer ponuja upravljanje s samim sistemom, saj 180 evrov vreden touchpad (polje na dotik) ne omogoča tako prefinjenega ter natančnega upravljanja, kot ga recimo pozna bavarska konkurenca (vrtljivo upravljanje). Resda je omenjena sledilna ploščica precej bolj dodelana kot pri kakšnem Lexusu, a še vedno krade preveč pozornosti s cestišča. K sreči pri Mercedesu ponujajo tudi možnost upravljanja preko zaslona na dotik ter preko volanskih upravljalnih polj na dotik, poznanih že iz večjih modelov (E in S).

Obenem pa vam znajo za (kot sedaj verjetno že veste) dodatnih 581 evrov prodati tudi (sicer izjemno učinkovito) glasovno upravljanje, ki ga aktiviraš s frazo »Hey Mercedes!«. In kako deluje v praksi? Izjemno prepričljivo, pri čemer sem se sploh prvič zalotil, da sem funkcijo glasovnega upravljanja redno ves čas testiranja uporabljal. Samo s slovenščino naj se še potrudijo, da ob poletni pripeki ne bo potrebno več vreščati: »I’m hot! I’m hot!«

Motorni zaton?

Glede na to, da nova Mercedesova zvezd(ic)a na vsakem koraku izžareva mladostniško razposajenost, se zdi, da ji še najmanj pristoji dizelski ropot. Pa četudi najnovejšemu izdelku (OM 608) iz sodelovanja s francosko-japonskim Renault-Nissanom, ni moč očitati prav nič resnejšega. Dodobra modificiran 1,5-litrski Renaultov agregat, katerega korenine segajo v daljno leto 2001, se sicer ponaša z novo variabilno turbino, novim vodnim hladilnikom sesanega zraka, (skorajda obvezno) tehnologijo AdBlue z večjim rezervoarjem (23,8l), zaradi česar je potrebna kasnejše dolivanje tovrstne tekočine, ter povečanim vbrizgalnim tlakom (na 2.000 barov). Tako nova motorizacija izpolnjuje stroge zahteve standarda Euro 6d-Temp glede dušikovih oksidov in jo lahko brez skrbi odpeljete tudi v nemška središča.

MERCEDES-BENZ A 29

Menjalnika tokrat niso iskali na Renaultovih policah, temveč na svojih (oziroma, natančneje, Getragovih), saj so prej omenjene modifikacije motorja omogočile, da so lahko vgradili 7-stopenjski dvosklopkovni menjalnik 7G-DCT, ki mu je pa v praksi vsaj na trenutke moč očitati rahlo neodločenost med speljevanjem. Omenjeno težavo vsaj rahlo omili način Sport (serijski Dynamic Select), a se obenem zgodi, da postane med priganjanji malce preveč sunkovito odrezav. Bavarska konkurenca zna to le bolje. Žal.

Vseh 116 dizelskih »žrebcev« resda ne ustvarja pretirane drame (okej, zaradi dobre izolacije niti zvočne), vendar jih je v večini vsakdanjih situacij moč oceniti za dovolj živahne. A le, če od njih ne zahtevate preveč, kar se še najbolj pokaže med avtocestnimi priganjanji. K sreči pa vsaj niso pretirano žejni, saj se da porabo brez večjih težav ohranjati pod 6 litri na prevoženih sto kilometrov.

Izboljšano podvozje z vzmetnima nogama spredaj ter poltogo premo zadaj zagotavlja precej zanesljivo lego na cestišču, a je lahko na trenutke tudi malce glasno (ropot), pri čemer udobje na slabših cestiščih dodatno krni paket AMG z znižanim podvozjem ter nizkopresečnimi pnevmatikami. Volanski mehanizem je solidno informativen glede dogajanja pod kolesi, a ne perfekten in bi lahko bil vsaj v načinu Sport za odtenek manj obtežen, saj ne ponuja prave informacije v hitreje voženih ovinkih.

Razred A je nova zvezda razreda C

Če v preteklosti pri seriji A nismo mogli ravno stoodstotno trditi, da gre za »pravi« Mercedes, saj ni izžareval tistega prepoznavnega sija, ki ga nekako pričakuješ od znamke s trikrako zvezdo, so to v novi generaciji dodobra spremenili. Najnovejši »Baby-Benz« namreč končno (!) ponuja pridih luksuznosti, kakršnega si do sedaj lahko doživel zgolj pri njihovih najbolj prestižnih limuzinah. Serija S v pomanjšani izvedbi, vam povem!

MERCEDES-BENZ A 36Okej, res se bo marsikdo pridušal, da ob ceni tokratnega testnega primerka, za katero si lahko privoščiš dva solidno motorizirana in opremljena Golfa, tovrstne občutke tako ali tako tudi pričakuješ. A vendarle to nikakor ne krni dejstva, da predstavlja novi A enega najbolj, če ne celo najbolj prestižnega predstavnika tega segmenta v tem trenutku. Pravi Mercedes kompaktnega razreda!

Mercedes je tako z razredom A dodobra vrgel rokavico najbližji bavarski konkurenci, ki se bo tako morala z novima generacijama modelov A3 in serije 1 še kako potruditi. Kar pa tako ali tako niti ne dvomimo!

Tekst in foto: Urban Acman

* Mercedes-Benz User Experience

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Četudi Renaultovemu dizlu, ki so ga dodobra obdelali v Mercedesovih laboratorijih, ni moč očitati nič resnejšega, pa bi se novemu A vseeno bolj podal kakšen krepkejši bencinski agregat pod motornim pokrovom. Sedemstopenjski dvosklopkovni menjalnik, ki kot edina opcija pri tem agregatu skrbi za prenos moči, je soliden, a ne perfekten.
  8
 • Notranjost
  Najnovejša generacija Mercedesovega razreda A končno prinaša občutke, kakršnih smo bili do sedaj vajeni zgolj pri njihovih najbolj prestižnih modelih (tudi z izborom materialov). Ter na trenutke deluje celo kot pomanjšana serija S.
  10
 • Opremljenost
  Navkljub precej zasoljeni ceni testnega vozila, v katerem je bilo dodatkov za debelih 20 evrskih tisočakov, sem še vedno zaman iskal zadenjsko kamero ter aktivni tempomat. Izjemno skopa osnovna oprema!
  8
 • Vozne lastnosti
  Najnovejši A v duhu filozofije znamke trikrake zvezde daje vsaj malček prednosti udobju pred športnostjo. Kdor pa vseeno išče pri najmanjši Mercedesovi »zvezdi« v ponudbi slednje, naj raje počaka na najbolj športno izvedbo AMG.
  9
 • Gospodarnost
  O racionalnosti pri 116-»konjskem« dizlu, ki stane skorajda 50 tisočakov, res bolj težko govorimo, a mu skupno oceno vsaj malce omili solidna poraba goriva.
  5
 • Zmogljivost
  Druga najšibkejša motorna različica v ponudbi ne deluje ravno podhranjeno, a vseeno tudi ne ponuja neke pretirane drame. Tako deluje kombinacija omenjenega agregata ter strupenega zunanjega paketa AMG z 19-palčnimi platišči (milo rečeno) nekoliko shizofreno.
  7
 • Sklep
  Najnovejša generacija »Baby Benza« že zgolj zaradi svoje tehnološke naprednosti, kar bi znali ceniti celo milenijci, ter precej prestižnega notranjega ambienta, ki bo povšeči tudi najbolj fundamentalnim estetskim kritikom, velja za novo zvezdo kompaktnega razreda. Le pri izboru pogonskega sklopa preskočite Renaultovega dizla ter raje poglejte še h kakšnim radoživejšim bencinskim opcijam!
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 24.590
cena testnega vozila (€) 48.931,16
dolžina × širina × višina (mm) 4.419 x 1.796 x 1.440
dovoljena masa vozila (kg) 1.935
emisija CO2 (g/km) 118
emisijski razred Euro 6d-Temp
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/30
gibna prostornina (cm3) 1.461
kompresija (1:) 15,1
masa praznega vozila (kg) 1.445
medosna razdalja (mm) 2.729
menjalnik/pogon 7-stopenjski DCT menjalnik / spredaj
največja hitrost (km/h) 202
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 85/116 pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 260 pri 1.750-2.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,5
osnovna cena vozila (€) 28.950
pnevmatike 225/45 R19
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,8
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,2/4,0/4,5
pospešek 0-100 km/h (s) 10,5
prostornina posode za gorivo (l) 43
prostornina prtljažnika (l) 360-1.200
vrsta motorja turbodizel
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

22 komentarjev za "Zvezda kompaktnega razreda"


jack86
1 leto 6 meseci nazaj

A da ima presvetli audi motor z iste linije, kot ena češka škoda, je pa sprejemljivo za vas?

1 leto 6 meseci nazaj

Ali še hujše, isti motor kot Španski Seat 😀

xxl
1 leto 6 meseci nazaj

Saj ni Audi dobil motor od Škode. Škoda je tudi del istega koncerna.

1 leto 6 meseci nazaj

Ne, je pa dobil od VAG koncerna. Skupni motorji razviti za plebejske modele od Golf, polo, ibiza, octavia do premijum razredov.
Mar ni ista stvar tukej? Motor je iz prebejskega cliota, megana, kvaškaja do fancy A classe?

xxl
1 leto 6 meseci nazaj

Ni isto. Renault & Co niso del Mercedesovega koncerna, sami so razvijali dizle katere zdaj koristi MB (z neko modifikacijo). VAG pa koristi motorje znotraj koncerna, vsaj v tem primeru primerjave Audi-Škoda, Renault-MB.

1 leto 6 meseci nazaj

In kje je razlika? Ne razumem. Okej, bom spremenu vprašanje, kaj pa sedaj ko so skupaj razvili na novo 1.3 tce, ki se tudi vgrajuje od v renoje, nissane in A klaso? Sigurno je daimler uzel renojev motor ga preučil v piko in se odločil za njega. Sicer pa, kater dizel trenutno na tržišču je bolj preverjen kot 1.5?

Jaz mam filing da bo ratala A classa z naslednjo generacijo dvojček z Meganom. Ker ima že trenutni megane ima določene rešitve podobne oz. zelo podobne A klasi. Recimo zadnja aksa pri meganu je skoraj v piko identična kot prejšni in zdajšni A. Zadnji amortizerji stojijo pod kotom 45′ stopinj privijačeni na karoserijo.

tha_man
1 leto 6 meseci nazaj

Meni je lep, dosti lepši kot prejšnji model. Notranjost v živo izpade kul, definitivno bolje kot na slikah. Cena je kar visoka, ampak ko pogledaš cenik novega Focusa, pa niti ni več tako zelo hudo 🙂

1 leto 6 meseci nazaj

10. in 11. slika…nemška natančnost v vsem svojem sijaju. Takšen spoj odbijača in karoserije bi pričakoval na kakšnem meganu letnik 2010, ne pa na nekem “hitech premium hatchu”. In kaj za vraga so počeli s plastiko pod tablico, natančneje pod števcem. Sploh ni v liniji…mercedes, za kozlat si.

Locher
1 leto 6 meseci nazaj

Sedaj ti bodo povedali, da nimaš denarja in si ga ne moreš kupiti. Potem ti bodo povedali, da se avtomobila za 50 tisočakov, ki je samo slučajno Mercedes, ne kritizira. Potem te bodo podučili, da Mercedes je the best or nothing. Se že kaj kesaš, ker si si upal oglasiti? 🙂

1 leto 6 meseci nazaj

V nedeljo grem k spovedi. 🙂

1 leto 6 meseci nazaj

Quo vadis avtomobili ? Berem teste in vsi poudarjajo, da na A klasi podvozje in lega nista nič posebnega, da so motorji podpovprečni, menjalniki pa tudi … ima pa dva 26 centimetrska zaslona, lahko se z njim pogovarjaš, zaradi lučk v notranjosti pa izgleda kot diskoteka – in to zadostuje, da je ( trenutno ) najboljši v klasi ?

Gotovo sem že star, ker se spomnim, da je bilo včasih veliko več govora o tehniki in veliko manj o širini zaslona ter je za uporabniško izkušnjo ( v avtomobilu sic! ) bil pomemben volan, ne pa zaslon na dotik

Glede na to, avtonomija res ne more priti dovolj hitro – samo to nam lahko reši življenja, ko se bo eden od voznikov tega razstavnega prostora za TV in avdio pripeljal do prehoda za pešce sredi zavzetega pogovora z MBUX-om.

Locher
1 leto 6 meseci nazaj

Dokler bodo kupci za iPhone Xs, bodo kupci tudi za tega Mercedesa. Takšne avtomobile se kupuje, ker so (pre)dragi. So pokazatelj, da ima nekdo toliko denarja, da si lahko privošči kupiti izdelek, ki ga racionalni Joža gotovo ne bo, ker se bo Joža za isti denar raje ozrl po morda bolj racionalnem izdelku.

1 leto 6 meseci nazaj

Ja in kot je iPhone že davno presegel svoj namen ( mobilne ) komunikacije, je tale avto znamenje, da se avtomobili več ne kupujejo za vožnjo ampak za poziranje in povezljivost (?) … Potem pa se proizvajalci avtomobilov čudijo zakaj se vedno manj mladih ( v ” razvitem ” svetu ) odloča za vozniško dovoljenje … po moje zato, ker jim avto ne predstavlja več svobode ( kot je nam fosilom ) ampak samo nadaljnjo obliko povezljivosti – in obremenitve …

Locher
1 leto 6 meseci nazaj

Sklepam, da so s tem avtomobilom ciljali ravno na starostno skupino pod 40, prej pod 35. Mladi se ne odločajo za avtomobile enostavno zato, ker so postali predragi.

1 leto 6 meseci nazaj

Ne v VB se generalno ne ( tudi v Nemčiji ne, kolikor sem bral in dvomim, da je tudi v Franciji drugače ) … ker pravijo, da jih ob Uberju, javnem prevozu in car sharingu ne rabijo … je Jeremy Clarckson o tem pisal kolumno ( ko je testiral enega od takih ” bela tehnika ” avtomobilov ) in je ravno v tem smislu povedal, da si ljudje ne želijo avtomobilov, ker je to postalo samo strošek in obveznost, ne nudi pa več nobenega užitka … sem iz Ljubljane, poznam nekaj mladih ljudi in lahko potrdim … ljudje raje vložijo v mobilca in ” sebe ”, avto pa jim ne pomeni nič.

Proizvajalci seveda mislijo, da z večanjem ekranov in raznimi aplikacijami privabljajo mlade kupce, v resnici pa si sami tlakujejo pot v avtonomna vozila in car sharing … in seveda, ko bo enkrat pomembno, da samo prideš na cilj in ne KAKO, v resnici ne potrebuješ avtomobila.

Ampak upam, da bom takrat že toliko star , da bom tudi jaz potreboval samo avtomatizirano kapsulo, da me odpelje v dom za ostarele.

frgo
1 leto 6 meseci nazaj

Menjalnika tokrat niso iskali na Renaultovih policah, temveč na svojih (oziroma, natančneje, Getragovih)

Še dobro, da tudi renault najde menjalnike na getragovih policah.

Kar se mene tiče je v tem razredu to to. Edino z drugim motorjem, 180 ali 200 bencinarja. Skonto ponujajo pa tudi že kar zajeten.

 
Hibridni predator
Športna?