Poraba 7,6 l/100km Največja hitrost 240 km/h Cena 80.447 eur
Plusi
 • elegantna notranjost
 • delovanje varnostno-asistenčnih sistemov
 • neizmeren občutek za detajle
 • odličen pogonski sklop
 • prostornost na zadnji klopi
 • učinkoviti žarometi LED
 • fantastično ozvočenje Bowers & Wilkins
 • sedežno udobje
 • izjemno udobno podvozje
 • šobe za pranje vetrobranskega stekla vgrajene v brisalcih (učinkovito brisanje)
 • bliskovito in nezaznavno delovanje sistema Start&Stop
Minusi
 • zgolj povprečna prtljažna prostornost
 • upravljanje klimatske naprave preko zaslona na dotik
 • muhasto delovanje brezstičnega odpiranja prtljažnika s pomočjo brcanja pod odbijačem

Neverjetno! Že ob prvem stiku z najnovejšo Volvovo limuzinsko mojstrovino, ko sedeš za volan in za sabo zaloputneš precej masivna vrata, dobiš občutek, da si se znašel v trezorju na štirih kolesih, v katerem si skorajda tako varen kot nacistično zlato v Vatikanski banki. A opozorilo vseeno velja! Navkljub vsej možni najsodobnejši varnostni tehnologiji v njem še vedno niste povsem varni pred radovednimi in nekoliko zavistnimi pogledi voznikov podobno velikih nemških limuzin!

Lep je! In pika.

Verjetno ne morejo niti najbolj zagrizeni germanofobi oporekati dejstvu, da so zadnja leta (ali, če želite, desetletja) ravno nemški proizvajalci v največji meri definirali in opredeljevali razred velikih prestižnih limuzin (Audi A6, Mercedes-Benz razred E, BMW serija 5), kar se je posledično kazalo tudi v prodajnih številkah. Prav zato jih je želela vsa konkurenca – pa če vam je všeč ali ne – ves čas vsaj malce kopirati in posnemati. Tudi oblikovno. Spomnite se zgolj Lexusovih (GS) in korejskih (Genesis, Cadenza) generikov … pardon … predstavnikov tega segmenta.

Volvo S90 D5 AWD Inscription_3A bi najnovejši švedski limuzinski zastavonoša, ki so ga predstavili letos, lahko (končno!) poskrbel za malce nepričakovan preobrat. Z modelom S90 je Volvu namreč uspel tako preklemansko prepričljiv izdelek na vseh področjih, da bi lahko postal eden izmed redkih primerkov avtomobilske industrije, po katerem bi se znali zgledovali celo (o moj bog!)  perfekcionistični Nemci. Nezaslišano!

Nenazadnje že sama zunanja oblika novega Volva, ki ponuja precejšen odmik od kakršnekoli generičnosti in uniformiranosti, ponuja toliko strasti in čustev, da so videti nemške limuzine poleg njega kot običajni … taksiji. Tako še posebej padejo v oči njegova rahlo kupejevska silhueta, markantna sprednja maska iz 23 letvic (ki na prehitevalnem avtocestnem pasu straši celo »BMW-fahrerje«) ter izjemno domišljeni oblikovalski detajli kot npr. sprednje luči s svetlobnim podpisom oblike pripomočka, ki ga je v hollywoodskem spektaklu, poimenovanem po nordijskem bradatem bogu groma, vrtel avstralski igralec Chris Hemsworth.

Volvo S90 D5 AWD Inscription_12Edini predmet razprave bi znala biti oblika zadnjih svetil, a je potrebno brž priznati, da so videti v živo – povsem nasprotno kot ukrajinska dekleta s spletnih ženitnih posvetovalnic – precej bolje kot na slikah. A komur zadek vseeno le deluje preveč nevsakdanje ter neskladno, ponujajo pri proizvajalcu iz Göteborga precej uporabno rešitev v obliki karavanskega V90.

Skandinavsko svetišče

Volvova filozofija nekonformizma in unikatnosti, ki je s prihodom kitajske finančne injekcije postala še bolj opazna, se nadaljuje tudi v njegovi notranjosti, ki ponuja asociacije na sodoben, lagoden, minimalistično opremljen loft. To je prava visoka moda! Pri čemer deluje vse skupaj tako osvežujoče drugače od nemške svete trojice, da se tudi največji germanofili nehote pričnejo spraševati, če je resnično vse sveto, kar je nemško.

Volvo S90 D5 AWD Inscription_16Tako obiskovalca najnovejše Volvove luksuzne »jahte« že takoj na začetku navduši eleganca, ki jo izžareva prav vsak kos interierja, oblikovna prečiščenost, precej uspešna redukcija plastičnih elementov (katere v veliki meri nadomeščajo pravi les, usnje in aluminij) ter fantastičen občutek za podrobnosti. Pa naj gre za v usnje oblečen brezstični ključ, ki kupca novega S90 pričaka – podobno kot malce dražjo ročno uro – v lični šatulji, umetelno oblikovane ter božansko zveneče zvočnike Bowers & Wilkins, rahlo futuristične merilnike, v sedežni rob všito etiketo v barvah švedske zastave ali pa zgolj za priročno krpico za čiščenje zaslona osrednjega 12,3-palčnega info-zabavnega sistema.

A ravno slednja elektronska igrača si je tokrat zaslužila še največ negodovanja, saj bodo nad njenim upravljanjem na dotik navdušeni zgolj najbolj bolestni igralci Pokemona. Tovrstno upravljanje (npr. klimatske naprave) s pomočjo »božanja« zaslona ter logike, ki je enaka kot pri tabličnih računalnikih, namreč še vedno odvrača preveč pozornosti s cestišča, pa četudi deluje Volvov sistem – za razliko od kakšnega Renaultovega – bistveno bolj gladko in urno.

Nova znamkina platforma SPA, ki smo jo spoznali že v modelu XC90, hkrati zagotavlja precej dobrodušno odmerjeno medosje (2,94 metra), kar doprinese obilje prostora tudi na zadnji klopi, a za petmetrsko cestno ladjo dokaj skromen volumen prtljažnika (500 l).

Švedski sindrom

Ker so Volvova vozila že od nekdaj veljala za prave trezorje na štirih kolesih (kar je pred desetletji nakazovala že njihova štirioglata zunanja oblika), tudi najnovejši S90 sledi omenjeni filozofiji največje švedske avtomobilske znamke. Ponaša se z obilico odlično (!) delujočih varnostno asistenčnih sistemov, ki skrbijo, da se njihovi potniki ne bi znašli na časopisnih straneh črne kronike.

Volvo S90 D5 AWD Inscription_21Med plejado takšnih in drugačnih pripomočkov, kjer ponujajo Švedi prvič tudi sistem za zaznavo večjih živali (pri katerem mi še vedno ni povsem jasno, kaj se potemtakem zgodi z manjšimi?!?), sem med tokratnim testom še najbolj z zanimanjem preizkusil način delno samodejne vožnje. Sistem, ki deluje s pomočjo radarskega tempomata ter asistenta za ohranjanje vozne smeri, namreč vse do hitrosti 130 km/h povsem avtonomno upravlja vozilo, pri čemer pa mora imeti voznik ves čas roke na volanu. Vseeno pa zna biti zadeva za marsikoga precej nenavadna, saj sistem vodi avto malce bolj samosvoje ter zelo blizu sredinske črte, in (vsaj na začetku) ne vliva preveč zaupanja. Hkrati pa nakazuje, da je prihodnost povsem avtonomno vozečih avtomobilov še vedno precej oddaljena.

Štiri je dovolj! In pika.

Glede na to, da je med ljudstvom še pred kratkim veljalo nenapisano pravilo, da so v razredu velikih prestižnih limuzin štirivaljni agregati primerni zgolj za taksije, je bil marsikdo precej začuden, ko je slišal, da so se pri Volvu povsem odpovedali šest- in osemvaljnikom. Tako sem bil tudi sam precej skeptičen, da so lahko njihovi novodobni modeli (S90, XC90) dovolj konkurenčni zgolj z dvolitrskimi štirivaljniki v ponudbi.

Volvo S90 D5 AWD Inscription_36A je tokratni testni primerek, v katerem se je vrtel povsem novi turbodizelski agregat D5 z 235 »konji«, že po prvih odpeljanih kilometrih odpihnil prav vse dvome o (ne)primernosti tovrstnih »cilindrskih kastrirancev« v avtomobilih te velikosti. Čudovit izdelek motoroznanstva, ki je v letošnjem letu pridobil dodatek v obliki tehnologije PowerPulse, ki dodobra izniči neodzivnost turbine pri nižjih motornih vrtljajih (kar je moč potrditi tudi iz prakse), namreč navdušuje v vseh voznih režimih. Ter ponuja v kombinaciji z izvrstno ter intuitivno delujočo osemstopenjsko menjalno avtomatiko Geartronic, ki ji ne morejo očitati nič resnejšega niti največji ljubitelji bavarskih štirikolesnikov, izjemno suvereno ter (zahvaljujoč izdatni količini izolativnih materialov) zvočno dovolj decentno vozno doživetje.

Področje, na katerem novi S90 še najbolj blesti, pa je vozno udobje, ki s pomočjo 2.185 evrov vrednega zračnega vzmetenja ter prilagodljivih blažilnikov voznika pušča v zavajajočem prepričanju, da slovenska cestišča le niso tako luknjasta, kot so v resnici. Edina pripomba leti zgolj na volanski mehanizem, ki med bolj dinamično vožnjo ob hitrih spremembah smeri ne ponuja toliko povratnih informacij kot najboljši predstavniki tega razreda.

A verjemite mi: z najnovejšo Volvovo limuzino je bistveno večji užitek v nestresni in defenzivni vožnji kot pa v iskanju idealne linije, ki jo je pred tem začrtal BMW serije 5 ter iskanju zapravljenih mladostniških sanj! Pri čemer v ambientu 3.644 evrov vrednega 19-zvočniškega sistema, ki odlično posnema doživetje koncertne dvorane v Göteborgu, kaj hitro ugotoviš, da nimaš prav nobene potrebe po kakšni dodatni glasbeni spremljavi izpod motornega pokrova v obliki žlahtnega brbotenja šestvaljnika.

Chanometer

Volvo S90 D5 AWD Inscription_33Švedi se vračajo! In v kakšnem slogu! A če smo v preteklosti pri njihovih vozilih še govorili, da ponujajo v primerjavi z najbližjo konkurenco tako imenovano »drugačnost«, kar je bil – roko na srce – zgolj politično korekten izgovor za nekoliko slabše karakteristike, pa se sedaj njihovi najnovejši produkti z velikimi koraki prebijajo na sam avtomobilski Olimp.

Tako tudi novi S90 ponuja izjemno prepričljiv avtomobilski paket na prav vseh področjih – še posebej na varnostnem. Ter dodobra dokazuje, da Volvova zaveza o cestah brez najhujših posledic v avtomobilih njihove znamke ni iz trte zvita. A pozor! Še vedno v S90 le niste povsem na varnem, če bi vas slučajno prijelo, da bi vaš najdaljši prst želel namenjati stoječe ovacije voznikom, ki vas z zavistjo v očeh opazujejo iz svojih podobno velikih nemških limuzin!

Tekst: Urban Acman. Foto: Gašper Pirman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Najmočnejša dizelska motorizacija v ponudbi predstavlja, skupaj z 8-stopenjsko menjalno avtomatiko ter štirikolesnim pogonom, optimalno pogonsko kombinacijo in je dovolj prepričljiva, da se bo le malokomu kolcalo po manjkajočem zvenu šestvaljnika.
  10
 • Notranjost
  Najčistejši primer avtomobilske visoke mode! Eleganca, združena s sodobnim oblikovanjem ter izjemnim izborom notranjih materialov.
  10
 • Opremljenost
  V testnem primerku se je znašlo za okrog 20 tisočakov dodatne opreme, pri čemer bodo zgolj najbolj razvajeni opazili, da bi bil paket lahko še bolj optimalen, če bi imel še sedežno hlajenje, volansko ogrevanje ter obvolanske prestavne lopatice.
  10
 • Vozne lastnosti
  Izjemno udobno vozno doživetje, kakršnega lahko pričara zgolj še višji razred (npr. BMW serije 7), ki se lahko hkrati pohvali tudi z izjemno zvočno zatesnjenostjo.
  9
 • Gospodarnost
  Resda se testni primerek ni mogel pohvaliti z nizko ceno, a potrebno je vedeti, da visoka moda nikdar ni bila poceni. Dokaj ugodna poraba črnega zlata za tovrstno motorizacijo.
  8
 • Zmogljivost
  Dovolj zmogljiv za petmetrsko poslovno limuzino, pri čemer mora ostati ocena 10 za vsak slučaj »rezervirana« za bolj radoživo turbobencinsko verzijo T6 s 320 »konji«.
  9
 • Sklep
  Volvo S90 je eden najbolj prepričljivih predstavnikov v razredu velikih prestižnih limuzin in ponuja precejšen odmik od kakršnekoli generičnosti in uniformiranosti. Prava luksuzna jahta na štirih kolesih!
  9.3

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 59.679
cena testnega vozila (€) 80.447
dolžina × širina × višina (mm) 4.963 x 1.879 x 1.443
dovoljena masa vozila (kg) 2.360
emisija CO2 (g/km) 127
emisijski razred Euro 6
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 1.969
kompresija (1:) 15,8
masa praznega vozila (kg) 1.892
medosna razdalja (mm) 2.941
menjalnik/pogon 8-stopenjski samodejni / štirikolesni
največja hitrost (km/h) 240
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 173 (235) pri 4.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 480 pri 1.750-2.250
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,4
pnevmatike 255/35 R20
poraba goriva na testu (l/100 km) 7,6
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,8/4,3/4,8
pospešek 0-100 km/h (s) 7,0
prostornina posode za gorivo (l) 71
prostornina prtljažnika (l) 500
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizel
vrtina × gib (mm) 82 x 93,2
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

19 komentarjev za "Trezor"


limas
2 leta 6 meseci nazaj

Odličen avto premijskega razreda, ki ga dobite ceneje od kakšnega audija.

Ivan36
2 leta 6 meseci nazaj

A ima vse radarje in varnostne senzorje v prednjem steklu zgoraj za ogledalom? Je tam ena velika škatla z režami ???

2 leta 6 meseci nazaj

Kolkor pišejo po forumih in razni avtomobilski testi je zelo dober avto, moramo si pa priznati, ko bo BMW, Audi in MB lansiral nove modele ven, bodo spet sami trije krepko na vrhu, saj se zavedajo, da Volvo, Jaguar in podobni jim kr krepko že za vrat dihajo in bodo še bolj pljunili v roke, garant…….drugače pa avto zelo lep, le zadek, hmmmm, meni osebno ne paše če pogledam avto spredaj je zadaj kot druga znamka avtomobila, neskladno je no…………..
P.S. pa glede članka, mislim da za test avtomobila ni potrebno uporabljati tako visoko raven izrazov in tujk ki smo si jih prisvojili (Nekonformizma, generičnosti, loft, motoroznanstva, decentno itd), moja žena je prof.slov in je tudi morala kr pomisliti za kateri izraz se gre. Pa nimam namena nobenega užaliti da ne razume teh tujk in takšnih izrazov, le občutek sem imel, kot da bi test avtomobila napisal en slovenski politik…….

pskoda
2 leta 6 meseci nazaj

Meni je tudi zadaj grd in za 80keur ga naj kar imajo

tomson
2 leta 6 meseci nazaj

Vi, ko govorite, kako vam je zadek všeč. Bullshit, na kozlanje vam gre, 100%. Sam delate se kao neke poznavalce, kot drugi ne razumemo tega …

Locher
2 leta 6 meseci nazaj

Kaj je narobe z zadkom? Medtem me ob pogledu na notranjost res stisne nekam.

 
Pomlajen
Glas ljudstva