Novice

Teslina gigatovarna prihaja v Nevado

Konec je ugibanj, v kateri zvezni ameriški državi bo podjetje Tesla postavilo svojo tovarno akumulatorjev. Med petimi finalisti: Kalifornijo, Teksasom, Arizono, Novo Mehiko in Nevado, je bila za investicijo izbrana slednja, s čimer bodo na področju Rena odprli 6.500 novih delovnih mest.


Po neuradnem poročanju ameriških medijev o dokončni odločitvi so včeraj na dogodku v Carson Cityju tudi uradno objavili odločitev proizvajalca Tesla Motors, da bo zgradil svojo prvo gigatovarno akumulatorjev na lokaciji izven Rena v ameriški zvezni državi Nevadi.

Elon Musk, izvršni direktor družbe Tesla, je v svojem govoru povedal, da Nevada v postopku zbiranja ponudb ni ponudila največjega paketa ugodnosti, a je na koncu pri odločitvi botrovalo tudi to, da gre za zvezno državo, kjer poskrbijo, da se stvari premikajo. Ne glede na to je izbrana ponudba še vedno dvakrat večja od Muskovih začetnih ocen potrebnih investicij ter znaša 1,2 milijarde dolarjev v obdobju dvajsetih let, pri čemer bo podjetje Tesla kar deset let lahko poslovalo praktično brez plačevanja davkov. Paket ugodnosti naj bi vrednostno sestavljale davčne olajšave na plačilo davka na dodano vrednost, na lastništvo nepremičnin, na dobiček, na plače zaposlenih ter znižani stroški za porabo električne energije.

Teslina gigatovarna akumulatorjev je odgovor na vprašanje, kako bodo lahko podaljšali doseg električnih vozil ter jih kljub vsemu ponudili kupcem po razumni ceni, saj naj bi po besedah Muska prinašala več kot tretjino nižjo ceno baterij. Rezultat bo utelešen v Teslinem velikoserijskem Modelu 3, ki naj bi kupce stal okrog 35.000 dolarjev.

Tovarna bi lahko po nekaterih ocenah začela poslovati že v začetku leta 2016, Teslin partner pri projektu pa je podjetje Panasonic.

Avotmobilizem.com (Vir: Tesla, Autoblog, Detroit News. Foto: Tesla.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Sveža moč za uspešni model – novi Audi A6 in A6 Avant
Divine DS: esenca znamke DS