Novice

Alpine A290, francoski športnik za električno dobo

Znamka športnih avtomobilov pod okriljem skupine Renault je uradno razkrila serijsko različico električnega kombilimuzinskega modela A290, prestižnejšega in hitrejšega brata novodobnega Renaulta 5.

A290_ß, le serijski

Alpine A290 se uvršča med električne športne kombilimuzine, kjer mu delajo družbo modeli, kot so Abarth 500e, Volkswagen ID.3 GTX, Cupra Born VZ in MG4 XPower. Kljub številnim izboljšavam in nadgradnjam je tehnično tesno povezan z novim električnim Renaultom 5, obenem pa je prvi baterijsko-električni model znamke Alpine, ki se že desetletja lahko pohvali s tem, da skrbi za voznike z apetiti po dinamični vožnji.

a290_-show-car-83-1600x1069
Razstavni koncept A290_ß

Če sveže razkrito proizvodno različico A290 primerjamo z lanskoletnim razstavnim konceptom A290_ß, je na prvi pogled opaziti manj razlik, kot bi morda pričakovali. Obdržali so tipičen svetlobni podpis v obliki črke X, platišča Snowflake in posebej za model zasnovane pnevmatike Michelin -Pilot Sport EV za poletje, Pilot Sport S5 za mokre in suhe ceste ter Pilot Alpin 5 za hladno vreme ter mokre in zasnežene ceste . Kljub temu, da je notranjost zdaj veliko bolj “običajna”, je v voznikovem delovnem prostoru nameščen tudi volanski gumb, ki po pritisku zagotavlja takojšnje povečanje moči.

Skupna platforma, drugačna izdelka

Alpine A290 GTS Alpine Vision Blue (28)Enako kot Renault 5 je tudi A290 zasnovan na platformi AmpR Small, ki pa je za potrebe električne žepne rakete prilagojena z razširitvijo koloteka za 60 mm, duh znamke Alpine pa mu prinašajo še zmogljivejši motor, edinstvene tehnologije, prilagojeno vzmetenje, športne zavore Brembo in sistem upravljanja navora. Zunanje mere so kompaktne, ob medosni razdalji 2.530 mm meri v dolžino 3.990 mm, širino 1.820 mm in v višino 1.520 mm; v prtljažnik v osnovni postavitvi sprejme do 326 litrov. Za električni avtomobil se ponaša z relativno nizko maso 1.479 kg, ki je razporejena v razmerju 57% spredaj in 43% zadaj.

Električni pogonski sklop napaja baterija kapacitete 52 kWh, elektromotor, ki žene prednji kolesni par, pa ima najvišjo nazivno moč 130kW (180 KM) v izvedenkah A290 GT in A290 GT Premium oziroma 160kW (220 KM) v izvedenkah A290 GT Performance in A290 GTS. Pri prvih dveh znaša najvišji navor 285 Nm, pri drugih dveh 300 Nm, najvišja hitrost pa je omejena na 160 km/h oziroma 170 km/h. Podatki o dosegu z enim polnjenjem so zaenkrat preliminarni in znašajo do 380 km.

S pomočjo vgrajene toplotne črpalke sta omogočeni optimizacija temperature v kabini in ohranjanje dosega. Hitro polnjenje z enosmernim tokom (do 100 kW) poskrbi, da se baterija od 15 do 80 % dopolni v 30 minutah oziroma da uporabnik v 15 minutah polnjenja pridobi dodatnih 150 km dosega. Polnjenje z izmeničnim tokom podpira vgrajeni polnilnik z močjo 11 kW, s katerim se baterija dopolni s 50 % na 80 % v 1 uri in 20 minutah, v uri polnjenja pa pridobi novih 70 km dosega. Polnilnik podpira dvosmerno delovanje, kar omogoča uporabo funkcij V2L (vehicle-to-load) in V2G (vehicle-to-grid).

Alpine A290 GTS Alpine Vision Blue (13)V notranjosti sta nameščena športna prednja sedeža, ki ponujata odličen oprijem v dinamični vožnji, A290 pa ima v slogu znamke trikrak volan s prirezanim spodnjim delom in rdeč gumb OV (Overtake) ob desni strani. Na levi strani moder vrtljiv gumb RCH (Recharge) skrbi za enostavno izbiro želene stopnje rekuperacije. Gumbov pa s tem še ni konec: na sredinski konzoli najdete D, N in R, ki skrbijo za prestavljanje. Pred voznikom je nameščen 10,25-palčni zaslon digitalnih merilnikov, sredinski zaslon na dotik, ki je del infozabavnega sistema, pa meri 10,1 palca. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da je A290 dodobra založen z vsemi sodobnimi vozniškimi pomagali, delovanje njegovega sistema pa je dopolnjeno s številnimi z Googlovimi aplikacijami.

Cene za novi A290 še niso znane. Proizvajali ga bodo v obratu Douai, ki je del Renaultovega sistema ElectriCity. Tudi elektromotor izdelujejo v Franciji v obratu Cléon, iz francoske tovarne pa naj bi od poletja 2025 prihajali še baterijski sklopi. Ob začetku prodaje bo kupcem na voljo omejena serija A290 GTS Premiere Edition v 1.955 primerkih (simbolično obeležuje leto začetka proizvodnje avtomobilov, ki jih je ustvarjal Jean Rédélé) – vsem so skupni ekskluzivna barva, dodatna oprema in tablica omejene izdaje na sredinski konzoli.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Alpine.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Alpine A290, francoski športnik za električno dobo"


Zodd
1 mesec 13 minute nazaj

čez eno leto bodo tlačili klasične motorje notri, kot fiat…

 
Julija višje uvozne dajatve na električne avtomobile s Kitajske v EU, burni odzivi industrije
Aspark SP600 prevzel naziv najhitrejšega električnega avtomobila