Novice

Bliskovito polnjenje električnih avtobusov v Ženevi

V drugem največjem švicarskem mestu bodo v kratkem postavili mrežo hitrih električnih polnilnic, nameščenih na avtobusnih postajališčih, na katerih bodo električno gnani avtobusi potrebovali za polnjenje zgolj 15 sekund. V tem času naj bi bil njihov akumulator dovolj napolnjen, da bo lahko dosegel naslednjo avtobusno polnilno postajo.

Švicarsko podjetje ABB, ki velja za eno vodilnih organizacij na področju energetike in avtomatizacije,  je s podjetjem za javne prevoze Transports Publics Genevois (TPG) in švicarskim izdelovalcem avtobusov Hess podpisalo 16-milijonski posel za postavitev povsem nove mreže električnih polnilnic. Omenjeni sistem bo lociran na avtobusni liniji številka 23, na kateri bo 12 električnih avtobusov prevažalo potnike z ženevskega letališča v smeri predmestja Praille-Acacias-Vernet. Odločitev o uvedbi tehnične rešitve podjetja ABB na novi avtobusni liniji je rezultat njihove uspešne izvedbe pilotskega projekta električnega avtobusa na povezavi med ženevskim letališčem in bližnjim razstavnim središčem Palexpo.

Sistem bo obsegal 13 avtobusnih postajališč, na katerih bodo avtobusi ob pobiranju potnikov napolnili svoje akumulatorje zgolj toliko, da bodo lahko dosegli naslednjo polnilnico. To jim bodo omogočile izjemno hitre polnilne postaje (kapacitete 600 kWh), ki so za primerjavo kar petkrat hitrejše od Teslinih, pri čemer se bodo avtobusi na koncu linije povsem napolnili v zgolj petih minutah!

Z uvedbo nove linije ženevska mestna uprava pričakuje, da se bodo emisije CO2 na letni ravni zmanjšale za kar 1.000 ton.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Slika: ABB.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Jubilejni Jeep Wrangler 75th Salute
Drugi del Muskovega giganačrta za Teslo