Novice

Drugi del Muskovega giganačrta za Teslo

Elon Musk, izvršni predsednik Tesle, je razkril ambiciozen načrt razširitve podjetja na električne poltovornjake in avtobuse, car sharing in solarne energijske sisteme.

V sporočilu z naslovom ”Master Plan, Part Deux (Glavni načrt, drugi del)” je Musk orisal vizijo brezogljične prihodnosti, ki prinaša širok nabor vozil, produktov ter storitev, ki presegajo električna vozila in baterije. Znova se je vrnil k misli, da mora Tesla kupiti in integrirati uporabo solarnih plošč podjetja SolarCity Corp., kjer je ravno on predsednik in največji delničar:”Po definiciji moramo v neki točki priti do trajnostne energetske ekonomije ali pa nam bo zmanjkalo fosilnih goriv in civilizacija bo propadla. Glede na to moramo prenehati uporabljati fosilna goriva in vsi znanstveniki se strinjajo, da je dramatično povečanje ogljika na atmosferski in oceanski ravni noro, hitreje, kot dosežemo trajnost, boljše bo.”

Muskov načrt je razdeljen na štiri točke:

  • Ustvariti neverjetne solarne strehe z neopazno integrirano shrambo baterij;
  • Razširiti električno produktno linijo in z njo nagovarjati vse pomembne segmente;
  • Razviti avtonomno tehnologijo, ki je desetkrat bolj varna kot ročno učenje v avtošoli;
  • Omogočiti zaslužek z avtomobilom, ko ga ne uporabljate.

V načrtu zaenkrat ni razkril, kako bodo novi projekti električnih tovornjakov in javnega prevoza financirani. Tako Tesla kot tudi SolarCity sta velika potrošnika denarja. Pri Tesli so maja prodali za 1,7 milijarde dolarjev delnic, kar nakazuje, da bodo denar porabili za pospešen razvoj novega Modela 3 in naj bi bili dve leti pred prvotnim planom, do leta 2018, zmožni proizvesti 500.000 enot na letni ravni. Musk želi, da bi lastniki Tesle ostalim uporabnikom dovolili uporabo svojih vozil s podporo aplikacije na pametnem mobilniku. Na voljo bo skupna Teslina flotna, a ni razkril, kako bodo upravljali s takšno količino vozil.

Samovozeča prihodnost

Kot je potrdil alfa in omega Tesle, bodo imeli vsi prihodnji Teslini modeli zmožnost polne avtonomne vožnje, med njimi bodo tudi avtobusi in tovornjaki, ki jih bo javnosti prvič pokazal prihodnje leto. Vsi proizvajalci vozil in nekateri spletni velikani investirajo ogromne količine denarja v avtonomno tehnologijo. Daimler AG že razvija samovozeče tovornjake in električna vozila za javni prevoz. General Motors in Toyota se usmerjata v car sharing in kujeta zavezništva s podjetji, kot so Lyft in Uber.

Že 21. junija je Musk predlagal nakup podjetja SolarCity. Poudaril je, da bi lahko združeno podjetje kupcem ponudilo pretežno brezogljični način življenja – električna vozila bi polnili z elektriko, ki jo ustvarijo solarne plošče podjetja SolarCity ali pa jo shranili v Teslinem baterijskem paketu. Ameriški vizionar ima v lasti 22 odstotkov delnic podjetja SolarCity.

A pri Tesli ni vse tako rožnato, kot se zdi na prvi pogled. NHTSA je sredi preiskave o varni uporabi autopilota, ki omogoča, da voznike po avtocestah vozi avtomobil sam, zato so za izboljšano delovanje sistema pričeli sodelovati s podjetjem Bosch.

Avtomobilizem.com (Vir: Autonews. Foto: Tesla.)

 

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Bliskovito polnjenje električnih avtobusov v Ženevi
BMW na čakanju