Novice

Lagonda kot prihodnost prestiža

Aston Martinova električna znamka Lagonda v Ženevi tokrat razkriva koncept prestižnega športnega terenca.

Znamka Lagonda je bila ponovno obujena kot alternativa prestižnim znamkam Bentley in Rolls-Royce, saj naj bi ponujala prestižne električne avtomobile prihodnosti s podporo najnovejšim tehnologijam avtonomne vožnje in povezljivosti. S proizvodnjo naj bi pričeli v novem proizvodnem obratu St. Athan v angleškem Walesu leta 2022, ko naj bi s proizvodnih trakov zapeljal električni športni terenec. Na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi nam Lagonda s konceptom All-Terrain ponuja vpogled v njihovo vizijo prihodnosti, ki so jo delno predstavili že lansko leto s konceptom Vision. Tudi drzni videz novega koncepta nadaljuje zastavljene oblikovalske smernice, cilj oblikovalcev pa je, ob izstopanju iz množice običajnih, poudariti tudi tehnološko dovršenost in izpostaviti dejstvo , da se pod vidnimi površinami skrivajo najnovejše tehnologije.

Oblika novega koncepta All-Terrain nekoliko spominja na videz prestižnih jaht, kar omogoča tudi zasnova električne platforme, kjer baterije, nameščene na dnu, še dodatno povečajo trdnost. Zahvaljujoč temu je tudi pri tem modelu, podobno kot pri konceptu Vision, možno odpirati streho, prav tako pa so uporabili tudi “samomorilski” način odpiranja zadnjih vrat, kar omogoči udobnejši dostop do zadnjih sedežev. Mogočen videz zadnjega dela prekinja tanek svetlobni trak brez vidnega vira svetlobe. Svetloba namreč izhaja iz LED diod, nameščenih v notranjosti, in se projicira proti zunanjosti.

Tudi pri oblikovanju notranjosti so se držali minimalističnega sloga, pred voznikom se nahaja volan, na sredini katerega je zaslon, ki prikazuje vse potrebne informacije, zahvaljujoč zmožnosti samodejne vožnje pa je moč sprednje sedeže zasukati za 180 stopinj. Nad sredino mogočne sredinske konzole s pomočjo magnetov lebdi ključ (če mu sploh še lahko tako rečemo) in še dodatno poudarja futuristično noto.

Po sedanjih načrtih naj bi bil prvi Lagondin produkcijski model električni športni terenec, ki naj bi ga pričeli proizvajati v letu 2022, leto zatem pa naj bi mu sledila še limuzinska različica.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority, Lagonda. Foto: Avtomobilizem.com, Lagonda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Omejena serija Renault Alaskan Ice Edition je zaenkrat še koncept
V Ženevi tudi ruski Aurus z limuzinskim Senatom