Novice

BMW predstavil prototip serije 7 z napredno tehniko avtonomne vožnje

Prototip naj bi podpiral četrto stopnjo avtonomije in naj bi bil kos večini prometnih situacij brez posredovanja voznika.

Kljub temu, da tehnologija, predstavljena v prototipu serije 7, zaenkrat še ne podpira popolnoma avtomatizirane pete stopnje samodejne vožnje, naj ne bi bilo potrebe po voznikovem nadzoru dogajanja ali prevzemu nadzora.

Avtomobil naj bi bilo tako možno priklicati preko aplikacije na pametnem telefonu in naj bi se samodejno pripeljal na željeno lokacijo. Dostop v avtomobil je odobren s pomočjo identifikacije preko telefona, nato pa bi se lahko, glede na dejstvo da nas bo avtomobil popeljal samodejno, prepustili udobju zadnjih sedežev. S pomočjo vgrajenega tabličnega računalnika bi izbrali cilj in željen potek vožnje ter se prepustili počitku ali pogledali film.

Najverjetneje bo potrebno počakati še nekaj let, da bo tehnologija, prikazana v prototipu, dosegla serijske izdelke. Pri bavarskem avtomobilskem proizvajalcu namreč trenutno razvijajo napredne sisteme avtonomne vožnje druge stopnje, kot je naprimer prilagodljivi tempomat z zmožnostjo prepoznavanja prometne signalizacije in semaforjev. Sistem, ki je trenutno v fazi razvoja in preizkusov, naj bi predstavljal evolucijo obstoječega tempomata s funkcijo Stop & Go, okolico pa naj bi zaznaval s pomočjo kamer in strojnega učenja ter bil sposoben zaustaviti avtomobil ob rdeči luči na semaforju. Sistem naj bi obenem zaznaval tudi rumeno luč in temu primerno pričel z zmanjševanjem hitrosti že pred rdečo lučjo.

Tehnologija je bila predstavljena v sklopu dogodka #NEXTGen, kjer je BMW predstavil svojo vizijo digitalne prihodnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "BMW predstavil prototip serije 7 z napredno tehniko avtonomne vožnje"


JG2
1 leto 7 dni nazaj

Lutke pri testiranjih BMW-ja (Euro Ncap, IIHS) letijo po luftu že pri osnovnih avtonomnih funkcijah, to je ustavljanje pred pešci in izogib oviri. Teli pa sanjajo da še niso na peti stopnji, ne da niso ampak so svetlobna leta še oddaljeni. No edino v uteho jim gre da niso na tem edini ampak v bistvu vsi proizvajalci.

xxl
1 leto 7 dni nazaj

Moj vsako toliko opozarja na duha ob cesti, za pešca pa nisem ziher, da bi ga “videl”.

xxl
1 leto 7 dni nazaj

“zaenkrat še ne podpira popolnoma avtomatizirane pete stopnje samodejne vožnje” A res? Mislite, da me bo potem še sploh zanimal BMW?

J.McLane
1 leto 7 dni nazaj

Zakaj te nebi? Še destletja boš imel opcijo vozit sam. Če moram prevozit 500 km duhamorne avtoceste, bom to delo z veseljem prepustil avtu.

xxl
1 leto 7 dni nazaj

No, mislil sem na BMW brez volana. Takšen me ne zanima.

xxl
1 leto 7 dni nazaj

Minus dobim za tole, ne moreš verjet, da obstajajo ljudje, ki bi imeli BMW katerega ne morejo vozit. Potem ne rabim avta sploh, pokličem Uber.

 
Volkwagen WeShare že na voljo uporabnikom v Berlinu
Singer prihaja v Goodwod z nadgradnjami modela 911