Novice

Clarkson, May in Hammond kot urbani plemenski poglavarji

Zdaj že precej časa bivši voditelji oddaje Top Gear so med pripravo uvodne sezone novih avtomobilističnih dogodivščin The Grand Tour našli še nekaj časa za realizacijo ideje o spletni avtomobilistični platformi, ki bo združevala različna urbana plemena z vsaj eno skupno točko: ljubeznijo do motorizirane vožnje.

Če gre verjeti družabnim omrežjem, je zadnje tedne na spletu precej popularen iskalni besedni niz “When is Autumn 2016” – kdaj se začne jesen 2016? Takrat naj bi se namreč na Amazonu začelo predvajanje prve sezone oddaje The Grand Tour, s katero se Jeremy Clarkson, Richard Hammond in James May vračajo z (tako vsaj upamo) najbolj norimi avtomobilističnimi dogodivščinami, ki jih bodo vodile okrog sveta. Da ne boste tudi sami tipkali v iskalnike, koledarska lesen 2016 se začne 22. septembra, kar pa še ne pomeni, da bo takrat na voljo tudi uvodna oddaja …

Pravzaprav v času, ko je trojica zapustila BBC, ni bilo nikakršnih ugibanj, kaj bodo počeli v prihodnosti, šlo je bolj za nekaj (delno umetno generirane) napetosti okrog vprašanj za koga bodo pripravljali novo avtomobilistično serijo, kako se bo ta imenovala in kakšna bo višina honorarjev zvezdnikov. Je pa zato nekoliko nepričakovana njihova druga poslovna poteza: spletno mesto plemenskih skupnosti navdušencev nad motornimi vozili, ki so jo poimenovali Drive Tribe.

Podjetna trojica je, skupaj z izvršnim producentom Andyjem Wilmanom in “serijskim tehnološkim investitorjem” Ernestom Schmittom, uspela za Drive Tribe pridobiti dve znatni investiciji: začetnih 5,5 milijona ameriških dolarjev je prispevala skupina podjetij in individualnih investitorjev, med katerimi izstopata Breyer Capital in Atomico, dodatnih 6,5 milijonov ameriških dolarjev pa je v projekt vložilo medijsko podjetje mogotca Ruperta Murdocha 21st Century Fox. Resen denar, sploh glede na to, da so bila sredstva zbrana še pred začetkom delovanja spletne skupnosti.

Izvršni direktor Schmitt opisuje Drive Tribe kot digitalno središče, ki bo združevalo video vsebine, članke, interaktivne vsebine in družabna omrežja, tematsko združene po plemenih z značilnim slogom komunikacije. Seveda so kot prve plemenske vodje izpostavili Clarksona, Hammonda in Maya, Schmitt pa pričakuje, da se jim bo novembra pridružilo še ogromno drugih vodij plemen, ki bodo stopili ob bok imenom kot so dirkač Oliver James Webb, avtomobilistični novinar Jethro Bovingdon, finska blogerka Sara Nase in drugi.

Medtem ko bodo živopisana plemena združevala skupine ljudi z enakimi interesi, naj bi v ozadju za Drive Tribe skrbela skupina 40 inženirjev in produktnih oblikovalcev.  V osrčju pogonskega sklopa naj bi bila zmogljiva tehnologija, ki bo uporabnikom s pomočjo uporabe algoritmov generirala posameznikom prilagojeno vsebino. Plemenski vodje bodo ustvarjali svojo vsebino, imeli vlogo vplivnežev, idejnih vodij ter spodbujali člane plemena k ogledu in ustvarjanju lastnih prispevkov. Novodobna urbana plemena pa ne bodo tekmovala za hrano in ozemlje, temveč za sledilce in klike, ki se bodo prej ali slej spremenili tudi v denar na računu.

Avtomobilizem.com (Vir: Business Insider, Drive Tribe, Amazon. Foto: Drive Tribe.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyotin pariški trojček
Strupen Mercedesov roadster