Novice

Cupra Formentor tudi kot priključni hibrid

Španci so nam pripravili nove fotografije njihovega prvega povsem samostojnega modela Formentor ter priložnost izkoristili še za razkritje njegove pogonske palete.


Cupra Formentor bo dobavljiv s skupno sedmimi motorizacijami z razponom moči od najmanj 150 KM do največ 306 KM. Dva med sklopi sta priključna-hibrida, eden je dizelski, štirje pa bencinski.

A predno začnemo z naštevanjem slednjih, je treba povedati, da so se tržniki pri Cupri odločili razdeliti modele Formentor v dva zmogljivostna razreda. Prvi je preprosto samo Cupra Formentor, sem sodijo vse  motorizacije z nazivno močjo do 180 kW oziroma 245 KM. Druga, zmogljivejša opcija ima v imenu dodani črki VZ. Ti naj bi izhajali iz španske besede veloz (»hitro« ali »hitrost«) in namigujeta na povečane zmogljivosti modelov.

Začnimo enkrat za spremembo pri  vrhu ponudbe. Tega v primeru Formentorja tvori dvolitrski turbobencinski agregat TSI, ki ponuja v uporabo največ 225 kilovatov ali 306 KM ter 400 Nm navora. Serijsko je povezan s sedemstopenjskim menjalnikom DSG in vsekolesnim pogonom 4Drive. Tako motoriziran Formentor VZ pospešuje do stotice le 4,9 sekunde, največja hitrost pa je elektronsko omejena na 250 km/h.

Drugo in tretjo najmočnejšo klasično bencinsko motorizacijo ženeta tehnično podobna motorja 2.0 TSI, a s to razliko, da v enem razvije največ 180 kW (245 KM), v drugem pa 140 kW (190 KM). Edina menjalniška opcija pri obeh je DSG, kot je tudi štirikolesni pogon. Vstopno bencinsko opcijo predstavlja 1.5 TSI z nazivnimi 150 KM moči in primaknjenim sistemom izklopa valjev ACT, menjalnika pri njem sta na izbiro dva, ročni šeststopenjski ali dvosklopkovni sedemstopenjski DSG.

Ob pogledu na dizelsko ponudbo dobi človek občutek, da je ta tam samo še zato, da jo imajo. Očitno z dizli Španci v Formentorju ne računajo prav resno, saj je njihova ponudba omejena zgolj na 2.0 TDI z nazivnimi 150 KM moči. Ta je dobavljiv, enako kot vstopni bencinar, bodisi z ročno, bodisi z DSG menjalniško opcijo.

Če se vam bosta zdeli znani tudi priključno-hibridni motorizaciji, je to logično. Obe sta namreč identični tistim, ki jih Nemci ponujajo v aktualnem Golfu, Čehi v svojih Škodah Octavia iV in seveda tudi Audi v A3 Sportback. Pri obeh gre za zdaj že mnogokrat opisano kombinacijo 1,4-litrskega TSI, navitega na 110 kW (150 KM) ter združenega z DSG menjalnikom in elektromotorjem, ki ponudi v uporabo v enem primeru največjo sistemsko zmogljivost 180 kW (245 KM) in 400 Nm navora, v drugem primeru pa 150 kW (204 KM) in 350 Nm navora.V obeh primerih zadošča 13 kWh električne energije v bateriji za 50-kilometrski doseg zgolj na elektriko (WLTP).

Neodvisno od pogonskega stroja v nosu so vsi Formentorji serijsko opremljeni s prilagodljivim vzmetenjem DCC, modeli z nazivno močjo nad 150 KM pa tudi z večvodilno neodvisno vodeno zadnjo premo. Ta naj bi po eni strani zagotavljala nekaj boljšo vozno dinamiko avta, hkrati pa je predpogoj za vgradnjo štirikolesnega pogona, ki z vstopno opcijo poltoge preme v primeru vstopnih motorizacij očitno tehnično ni združljiva.

Sodoben avto kakršen je Formentor, se bo ponašal z aktualnim naborom vozno-asistenčnih sistemov in Seatovim MIB3 infozabavnim sistemom, ki se izdatno zanaša na dotično občutljivost in ki ga tvorita med drugim dotično občutljiv osrednji zaslon diagonale 12 palcev ter 10,25-palčni zaslon namesto klasičnih merilnikov.

Začetek prodaje Cupre Formentor je napovedan za letošnjo jesen, v tem trenutku so nam zaupali tudi ceno njegove najmočnejše različice. Za 306-»konjski« Formentor VZ bo treba odšteti v Nemčiji najmanj 43.953 evrov. Vrednost, ki jo bo moč s pomočjo doplačil z lahkoto potisniti tudi krepko v območje petmestnega zneska s števko 5 skrajno levo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Cupra.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-Benz predstavil načrte za prihodnost
Osvežen Opel Crossland bo tehnološko naprednejši